Проф. Байкова за храната от насекоми: Богата на протеини, но и бум на алергии

Кремена Дервенкова и Надя Китанова с коментар за новия вид храна
25 яну 2023 09:24, Анисия Иванова
338

Нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните на територията на ЕС. Проучване показва, че повече от 2 млрд. души по света ядат насекоми. По този начин трябва да се намери решение на редица проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

"Този закон разрешава производителите на хранителни продукти да включат в състава им брашно от щурци. Но той не разрешава на производителите на брашно от щурци да го предлагат на производителите на хранителни продукти. Все още само фермата във Виетнам има право да предлага брашно от щурци на европейските производители, така че да могат да го ползват в своите хранителни продукти", обясни Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми пред Bulgaria ON AIR.

Гостът добави, че в състава на хранителния продукт трябва да бъде упоменато, че продуктът включва брашно от щурци, както и че то предизвиква алергична реакция, която се наблюдава най-вече при хора, които вече имат алергия към морски деликатеси и ракообразни.

Още по темата

"Хората приемат насекомите като вредители. Всъщност те са едни от най-пълноценните източници на протеини. Съдържат много полезни мазнини, фибри, витамин Б12, повече желязо от спанака и повече калций от млякото. Могат да бъдат много вкусни, според начина, по който се приготвят. Опитвала съм още 14 вида ядливи насекоми, съществуват над 2000 в цял свят", каза още Дервенкова.

Тя изтъкна, че 70% от населението в България има непоносимост към млечни протеини и е нормално е да се очаква, че определена част няма да има поносимост и към други видове протеини.

"Много внимателно се изследва този продукт. 100 грама брашно съдържа между 60 и 70% грама чист протеин", отбеляза Кремена Дервенкова.

Надя Китанова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми обясни как става преработването на щурците: оставят се 24 часа без храна, след това се замразяват при ниски температури, варят се около 5 минути, сушат се 3-4 часа на 100-120 градуса. 20 грама брашно от щурци е препоръчителна дневна доза за прием на протеин.

Споерд Китанова един от плюсовете са ресурсите, необходими за отглеждането на 1 кг ядливи насекоми. Необходими са 1,5 кг храна. При говедата съотношението е 10 към 1, при прасетата - 6 към 1, при рибите - 4 към 1. Няма отделяне на въглероден двуокис, храната би могла да бъде подходяща и за хора, които не одобряват убиването на животни за храна. Не усещат болка, каквато усещат гръбначните животни, изброи гостът.

"Не само щурци, говори се за бръмбари, червеи... Още 8 вида насекоми, невключвани в храните до този момент", коментира диетологът проф. Донка Байкова в ефира на "България сутрин".

Тя призна предимствата на този нов вид храни: добър състав, богати са на протеини, дават възможност за поминък на населението (бързо производство върху малки площи). Очаква се населението на земното кълбо много да се увеличи, а това означава да се търсят нови хранителни източници, докато земеделската земя и водните ресурси ще останат същите, стана ясно от думите ѝ.

Проф. Байкова обаче подчерта опасността от алергии, които може да се отключат. Според нея се очаква бум на автоимунните заболявания.

"Нашата имунна система реагира със свръхреакция към нови компонентни на храната. Би трябвало да мине доста време, за да изградим ензими, които да разграждат тези протеини. Това става по дълъг биогенетичен път. Това ще бъдат по-евтини храни, ще ги слагат в хляб, тестени смеси, заместители на млечни продукти", посочи диетологът и призна, че има резерви към добавянето на насекоми в храните.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито! Да ви е сладко на всички еврод-ж-е-ндъристииии хахаххахаах
137
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още една конспирация стана реалност. До 2050 година истинска храна и автомобили ще имат само свръхбогатите, за останалите насекоми, наркотици и накрая принудителна евтаназия, защото има въглеродни квоти и въглеродни данъци, т.е. слагат ни ДАНЪК НА ВЪЗДУХА който дишаме, а човешкото тяло е изградено основно от въглерод.
136
2
 
50
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Няиой да ми припомни, кога тия евробюрократи са приели закон в полза на България. Всеки един закон приет в Брюксел, е насочен срещу България и народа ни! Няма един закон в наша полза. Дори не ни направиха компромис за тираджиите. За единия лев от ЕС, вече евро, сме готови да ни гЪзят. Преди да влезем в ЕС, България се равиваше яко. Влязохме и само след година почна упадъка! Какъв ни беше проблема преди като не бяхме в ЕС? Пак продавахме стоки и напредвахме.
135
29
 
3
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 година
Скоро Москва спира кранчето на петата си колона и русофилите ще ядат насекоми от няма на къде.
134
5
 
56
 
! Отговори
Мари преди 1 година
Още какво ни чака. Само гледайте.... Още ли се натискате за еврото? Изметете продажниците!
133
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шва-аб и подобни ще ядат ме-со, останалите ГМО и ин-се-кти с хи-ти-нови об-вив-ки, водещи до Р-А-К, ка-нце-ро-ген!
132
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното отвратително решение на ЕС, което ще трябва ОТНОВО ДА ПРИЕМЕМ С НЕОДОБРЕНИЕ. Нямам думи!!!!!
131
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Месото е протеин, ядките също, ама не сме дребни азиатци с дръпнати очички, че да се храним с насек0ми :)))
130
0
 
44
 
! Отговори
до 154 преди 1 година
Такива като теб дето вечно стоят наведени, кога на запад, кога на изток, винаги ще се намери кой да ги опъне. Такива индивиди са срам за народа ни. Ти се навеждай накъдето искаш. Аз съм Българин и ще стоя изправен, ще ям месо, ще пия мляко, ще варя ракия и ще правя вино. Ако трябва и в Балкана ще отида, обаче няма да се кланям ни на изток, ни на запад, ни на север, нито на юг!
129
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 159, преди ядях умрели работи и все пак не виждам разлика. Отврат! Лично менние! Твоето си го запази за теб!
128
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както е тръгнало май ще приключваме филма скоро, а? Само нещомподобно не очаквах, но явно от Хевропата може само подобни бисери да се родят.
127
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХахахахахахахахахахаХапни една пържола с картофки, ще видиш разликата :)))
126
22
 
0
 
! Отговори
K преди 1 година
Едно време бяха част от менюто в училищните столове
125
13
 
12
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До Анонимен 143, хайде стига глупости, а? Не можела да си набави калориите! Толкова ли ти е ниско образованието, че да си помислиш само да напишеш подобна идиотия? 35 години не ям животни и да ти кажа праща си от здраве! Идиотокрация е документален филм и ТИ си доказателсвтото!
124
0
 
38
 
! Отговори
мак преди 1 година
Ще ядем този г..ну...с, защото няма да го посочват на етикетите. И колко е смешна Дервенкова. Как само ни убеждава, че насекомите са едва ли не ней-полезното нещо на света. Но дали ще си хапне някое щурче?
123
0
 
9
 
! Отговори
До Българи преди 1 година
Ужасееееен сиииии :)
122
49
 
0
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре да ям скакалци и червеи, отколкото да се навеждам на Путин и на Русия.
121
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пич хеехе плоскоглавците от сектата на Великия Ковид продължават да ми проповядват как съм се прецакал че не съм приел светото Ваксипричастие... Тъжно става вече... В доста западни медии предпазливо се промъква инхормация колко са се прецакали инжектираните... Ама по нашите медии още не казват, а плоскоглав ковисектант не се информира от други източници, освен от медиите- те са светото писание.
120
37
 
1
 
! Отговори
Украйна победи! преди 1 година
Украйна победи, Русия загуби. В Украйна има чернозем, ще ни доставят качествена пшеница и ще ядем качествен хляб, прясно месо, яйца, мляко, плодове и зеленчуци. А Русия ще плаща репарации безплатно газ и нефт и руснаците ще се хранят със смески от червеи, скакалци и брънбари.
119
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ям щурци и молци ще ям ако трябва! Каквото каже европа, това ще направя! Аз съм ЖЪЛТО-СИН МАНЯК!