Бивш МВР шеф: Нямаме план за действие срещу хибридните атаки

Институциите трябва координирано да отговарят на тази заплаха
31 мар 2023 10:33, Красимир Ангелов
14

Два дни преди вота продължава вълната от бомбени заплахи в училищата.

Бившият шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви в "България сутрин", че това е хибридна атака и институциите трябва координирано да отговарят на тази заплаха. Според него трябва да си отговорим доколко сигурни са училищата и могат ли да предприемат адекватни мерки.

"Вторият аспект е до каква степен институциите са готови и колко ефективно действат. Третият аспект - нямаме ефективни механизми, които да противодействат на такъв тип хибридни заплахи", изтъкна Йовчев пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
По думите му тези атаки могат да бъдат многовекторни и насочени към финансовата или енергийната ни система, да всеят паника и страх в населението.

"Има голяма разлика, ако имаме бомбена заплаха в едно училище и когато имаме координирана атака. Тук трябва да бъдат включени ДАНС и ГДБОП. МОН би трябвало да изисква всяко училище да има разработени планове и процедури за сигурност. Трябва да има човек в училищата, който да следи за провеждането на тренировки и актуализиране на тези планове", подчерта Цветлин Йовчев.

Бившият шеф на ДАНС и МВР смята за притеснително това, че има различен подход - "колегите на терен са решили да затворят училищата, на други места учебните занятия са продължили". Гостът алармира, че полицейските служители не са обучени как да действат при такава ситуация. Според него нямаме концепция как ще действаме при хибридни атаки и трябва ни единен подход.

"Все още нямаме ситуиран център по киберсигурност. Нямаме инструменти, с които да имаме идентификация на заплахите в реално време, нямаме инструменти да предотвратим и минимизираме щетите", каза още Йовчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ней полиция нямаме половината са там щото иначе ще са в графа престъпници
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И учениците вече се бъзикат с вашите "бомбени заплахи". Смешни сте.
9
0
 
3
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Нали и ти си бил шефче бре, защо нямаме план? Значи, че и ти не си си свършил работата. Когато си бил шеф да си направил план, сега щеше да има. Колко такива като теб са минали и заминали, но не са направили план, но са си взели заплатите нали. И сега излизат и говорят, че няма това, няма онова ... а вие чий го ... Наглости до безобразие!
8
0
 
4
 
! Отговори
Срама преди 1 година
Е като вие го правите как да има план .Който лъже на въже!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Циркаджиите пак се правят на важни и загрижени. Какъв план, какви пет лева! И децата разбраха, че всичко е празни приказки. Игнорирай, и да не слушаме повече глупости.
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемите ти спират, когато отреежеш русия. Както стана с газа. Скоро и от бензина ще яотрежем. Който се е хванал с Русия добро не е видял. Ако има пример за обратното, копейката да го даде! Поименно - коя държава е процъфтяла с Русия?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто е - *** Мужикия от Нета!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат да уплашат хората и да намалят и без това ниската активност,че нещо козяшките сметки не излизат.А каквото не свърши ниската активност,ще го свършат от Информационно обслужване.
3
0
 
6
 
! Отговори
евалла преди 1 година
Те за нищо нямат план, ама айде. О, забравих-могат да се правят на интересни само на обикновени граждани.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не помня ушевите някога да са имали план за действие освен, ако не е да искат рушвети.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-тАпото е, че всеки парашутист спуснат за министър след това става "експерт" по съответния ресор нищо, че преди това е бил никой.