Цената на дизела падна с 86 ст.: Ще се задържи ли така?

Според петролната асоциация понижението е временно
11 апр 2023 07:00, Нели Христова
130
Цената на дизела падна с 86 ст.: Ще се задържи ли така?
Снимка: БГНЕС

Дизелът поевтинява през последните дни - горивото се продава средно за 2.73 лв. на литър. Трайна ли е тенденцията за понижаване или спадът се дължи на Великденските празници и завишеното търсене?

Сериозно понижение на дизела през почивните дни, обобщава БНТ. Днес литър от горивото може да се купи на цена от 2.56 лв. в по-малките бенизностанции до 2.79 лв. в някои от веригите. След абсолютния рекорд от 3.56 за литър дизел през миналото лято, днешното понижение с около 86 ст. е най-голямото за периода.

В Русе цената на дизела на малките бензиностанции рязко се понижи и дори се изравни с тази на масовия бензин. Въпреки това хората искат по-осезаемо поевтиняване.

Венцислав Пенгезов е собственик на малка бензиностанция. Според него големите вериги не бързат да калкулират по-ниските котировки на петрола, поради което и цените там са по-високи. "Наблюдава се едно неотразяване на движението на цената във веригите, докато в по-малките бензиностанции те си показват намаление или съответно повишение. Но аз това го отдавам на предстоящите празници, когато се очаква да има доста пътуващи и просто искат да направят определен обем с печалба", казва Пенгезов.

От петролната и газова асоциация имат друго обяснение:

"Това е конкуреницята, която работи на територията на страната и работи чудесно. И, второ, напълно е нормално цените в малките вериги да са по-ниски, защото те имат много по-малко разходи за персонал. Освен това всички компании, членове на Петролната асоциация, правят допълнителни проверки за качеството и количеството на горивата, което съвсем естествено оскъпява продукта с няколко стотинки. В крайна сметка, правим го за клиентите и смятам, че те оценяват това", посочи Светослав Бенчев от Петролната и газова асоциация.

Според асоциацията понижението е временно и се очаква ново покачване, но ще бъде минимално.

"Видяхме едно поскъпване на "Брент" с 10 долара, може би ще има леко поскъпване, съвсем малко, в рамките на жълтите стотинки. Ако то се случи и най-вече, ако тенденицята е за запзаване на тези нива - около 85 долара за барел, което за момента е вероятно и се задържат се на тези цени. Така че, застой с евентуално поскъпване с няколко жълти стотинки".

Според анализатори, намаленото производство на държавите от ОПЕК засега се компенсира от ръста на добива в Иран, Норвегия, Бразилия, Нигерия и Гвиана, поради което и цените на борсите се задържат стабилни и не се повишават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Козунак в Лидл по 3-4 лева, а при Линда на Кирето 30 лева. Найс ааа
26
1
 
2
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 1 година
Не ми липсват хич.
25
6
 
4
 
! Отговори
М. Бургеров преди 1 година
Абе друзя, кога ще видим дизелова кола във формула 1? Преди време тук едни отворковци се дръвчеха как дизела бил по по най.
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналото лято дизела беше при промяната 3.60, а бензина 3.10 Липсва ли ви Киро и компания
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не лъжете. Всички обичат ППДБ. Това фермери, яйцевъди, производители на олио, плачат , че имало внос на цени двойно по ниски от нашите. Помните ли как яйцата бяха станали по 60 стотинки, а сега вече са по 40 стотинки.
22
1
 
4
 
! Отговори
Къро преди 1 година
Аве пичуе, някой от вас да кара Ауди 2.5 те де душегубка? Не знам пр вас как ама ме разсипа ме от ремонти тая кола, нафтата и по левче да стане пак ми идва вътрешно, ама много ме кефи иначе.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лена и Киро даже обвиняваха служебното, че не искал да достави 7 танкера които лично те договорили и щели да ни стигнат до края на 2023 година на цени от 200 долара, а сега е 100 лева цената.
20
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тц, тц, тц, ама те русоroбитe ни плашиха цяла година, то пък цените падат. Амън....
19
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То отдавна Делян Добрев ви каза , че ви прибират по левче отгоре, ама не вярвахте. Искахте си промяната. Инфлацията във Франция 5% Тук инфлацията на киретата е 25%
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ром петрол дизела на 2,80 лв какво падане на цени.
17
13
 
5
 
! Отговори
Дизелмраз преди 1 година
Дизелджиите са много нагли, смятат че няма нужда да си гасят печките когато спират някъде уж за малко, а дизела е шумен и димящ. Добре че тази технология отмира и когато сегашните деца порастнат ще чуват само от възрастните как едно време е имало димящи дюкентии, също както ние сме слушали за парните машини.
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди една година петрола беше 100 дола, а цената при ППДБ беше 3.60 за литър, сега петрола на международните пазари е 85 долара, а цените с левче на долу. Смятайте какви комисионни са си слагали.
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какви хубави времена бяха при Кирчо и Асенчо. С 25 стотинки отстъпка по 3.30 за литър.И олиото как беше станало 7 лева за литър, а сега е 3 лева. И газ Кирчо ви уреди с големи кораби на цени по 3 на сегашните и се хвалеше, че щели да стигнат до края на годината. Тоест сега цените щяха да са тройни, ако бяха останали от Продължаваме Поскъпването
14
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свалихме ПП и паднаха цените.
13
9
 
10
 
! Отговори
Георги преди 1 година
При тази цена на сорт Урал с който работи Лукойл,цената трябва да е 2,00 лв. ,Но с руски президент и правителството му , се налага да финансираме господаря му.
12
0
 
14
 
! Отговори
Варненец преди 1 година
Във Варна е 2,60
11
2
 
19
 
! Отговори
hfghfg преди 1 година
При тези цени на петрола, горивата трябва да са под 2 лв./л...Ама всички се правим на слепи и никой не си търси правата... А държавата угодно си затваря очите в полза на шепата крадци.
10
2
 
23
 
! Отговори
Krasimir преди 1 година
Като стане 1.50за литър тогава мога да кажа че е по-евтино
9
2
 
11
 
! Отговори
Някой преди 1 година
А дали Нелчччето може да обясни защо сравнява сорт бренд като България работи със сорт Урал.Кой на какви цени се продава.Май защото копирала от някъде и обяснява как било евтино
8
2
 
3
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 година
Колеги,вие доволни ли сте от ваучерите за горивата?Стигат ли ви за нуждите?