Лекари призовават за имунизация сред децата

Акцент се слага върху три вида ваксини
26 апр 2023 11:36, Йоана Цонева
58
Лекари призовават за имунизация сред децата
Снимка: БГНЕС

Започна Европейска имунизационна седмица на Световната здравна организация - от 23 до 29 април. Нейната цел е да се подобри ваксинационният обхват поради отчетения спад по време на пандемията от COVID-19.

Целта на кампанията е да напомни, че ваксините са основното средство за ограничаване на животозастрашаващи инфекциозни заболявания и че навременното им поставяне спасява животи.

Масовата имунизация изгражда колективен имунитет, който от своя страна предпазва хората, които не могат да бъдат ваксинирани поради различни причини.

Акцентът на кампанията са децата, които са не са ваксинирани, което ги поставя в риск от заразяване с ваксинопредотвратими заболявания.

Акцент се слага върху три вида ваксини - срещу полиомиелит, морбили и Хепатит B.

В пресклуба на БТА д-р Лили Маринова, епидемиолог, зам.-директор на СРЗИ, обясни, че българският имунизационен календар е добър и трябва да се спазва стриктно и по дати от родителите.

Тя призова за постигане на обхват срещу полиомиелит още при малки деца. Експертът акцентира, че у нас има недобро покритие за за възрастни с ваксина срещу тетанус и дифтерия.

Маринова похвали и ваксините срещу папилома вируси, които водят до рак на маточната шийка.

"Един на всеки пет развива сериозни усложнения, инфекции и смърт. Децата до 5 г. имат сериозни усложнения. При бременни жени без имунитет има риск от аборт и раждане на недоносени деца", поясни тя.

С първа доза има незадоволителен обхват в България, категорични са експертите.

Ваксината срещу вирусен хепатит тип В е 90% ефективна ваксина, над 90% от възрастните се възстановяват в рамките на 1 г., но 90% от бебетата и 50% от децата под 5 г. развиват хронична инфекция за цял живот, която води до рак на черния дроб.

Имунизация се прилага при новородените, за изграждане на пожизнена защита, посочи Маринова. Тя уточни, че в София град има добър обхват с имунизация с първи прием - 95%.

Д-р Ирина Гайтаневска - епидемиолог, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в СРЗИ, се спря на обхвата от морбили. Тя посочи, че за 2021 г. в Европа са загинали 128 000 души от болестта. През 2023 г. има ръст на ваксинациите, но в България все още обхватът не е задоволителен.

Заболяваемостта отново се увеличава в Европа и децата трябва да се имунизират, призова специалистът.

Д-р Вяра Георгиева - епидемиолог, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в СРЗИ, добави, че опасност от заразяване представляват бежанците, които идват от рискови дестинации.

Д-р Гергана Николова, личен лекар и член на УС на БЛС, добави, че лекарите се борят с антиваксърите, които стават все повече. Тя се спря на препоръчителните ваксини - например срещу рак на маточната шийка България има най-ниско покритие в Европа - 1%.

Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС, каза, че антиваксърските мрежи създават голям проблем.

България няма политическа воля и административна база, която да позволява на личния лекар да действа по какъвто и да е начин, ако пациентът откаже да бъде ваксиниран.

Той поиска и ваксината за варицела да влезе в задължителния имунизационен календар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33 "се прилагат от средата на миналия век" Баш де, времето от което се развихри аутизмът.
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33 Е то и жертвоприношения се прилагат от хиляди години... Даже си е било научна практика, само най-образованите членове на обществото са се занимавали с това.
27
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ваксините срещу полиомиелит, морбили и Хепатит B се прилагат от средата на миналия век, което си е почти 100 години, а да не говорим че има наченки на прилагане на ваксини от 17 век още - добре е да се прочете малко историята, не само да четем спуснатите статии в блиц, днес, вести и 200 вица
26
8
 
22
 
! Отговори
Упс преди 1 година
" ЛЕКАРИТЕ" ПЪРВО ДА ОБЯСНАТ " ЕПИДЕМИЯТА" ОТ АУТИЗЪМ!!! БЕЗДАРНИ ЧИНОВНИЦИ НЕ МОГАТ ДА МИСЛЯТ.
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23 " едно цивилизовано общество има някои нещо които трябва да се спазват от повечето за да може това общество да оцелява и просперира - като например някави правила и закони" Правилата и законите не трябва да подлагат на риск живота и здравето ти! Не може да те принуждават да си рискуваш живота, за да е добре обществото! Поне не и когато говорим за цивилизовано общество! Жертвоприношенията са характерни за първобитните общества, а не за цивилизованите!
24
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28 "Лекарите говорят за ваксини които се поставят от 100 години" Я пак? Кое се поставя от 100 години? Тая за папилома вирус ли, която уби толкова момичета? Или тая за ковид, дето не си струва да се коментира изобщо? Или за варицела? Чете ли статията изобщо?
23
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарите говорят за ваксини които се поставят от 100 години, обаче антиваксърите искат да премахнат и тях - забравили сме за много заболявания благодарение на ваксините за тях, и сега искате те да се върнат ли, да спадне продължителността на живота до 50 години, да умират деца, това ли искате антиваксъри
22
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23 "правила и закони" - трябва да имат разумни граници! В момента, когато искаш принудително да инжектираш хората с вредна и неработеща ваксина срещу принципно леко заболяване, изведнъж подлагаш правилата на напрежение, което може да доведе до пречупване! А посегнеш ли и към децата, нещата стават опасни!
21
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В едно цивилизовано общество има някои нещо които трябва да се спазват от повечето за да може това общество да оцелява и просперира - като например някави правила и закони, поставяне на някои ваксини - ако искаш да си правиш какво си искаш - да ходиш гол по улице, да караш на червено, да убиваш и изнасилваш, да не не спазваш някакви минимални здравни норми - ходи на някой самотен остров или си живей в гетата
20
6
 
27
 
! Отговори
ФАРМА МАФИЯ преди 1 година
"Ваксините" срещу папилома вируси - НЕВЕРОЯТНО ОПАСНИ! Убиват и осакатяват твърде много от инжектираните! "Ваксините" срещу полиомиелит в момента СА ОСНОВЕН РАЗПРОСТРАНИТЕЛ НА ПОЛИОМИЕЛИТ НА СВЕТА! Това не са "конспирации"! Това е реалността и отнема едва няколко часа да се информираш! Въпреки абсурдно мощната цензура и прикриване! "лекарите се борят с антиваксърите, които стават все повече" ВИЕ НИ НАПРАВИХТЕ БЕ! Като ни лъгахте безсъвестно и лезсрамно за ВАКСИНИТЕ" за ковид!!! Събудихме се!
19
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бездетните ковид-истерици отново показаха безграничната си наглост обяснявайки на хората с какво трябвало да ваксинират децата си.
18
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 19 Не бе, споко, не се нервирай толкова да не ти тръгне някой тромб! Искаме който иска да се ваксинира, да се ваксинира, а който не иска, да не се. Толкова ли е сложно да се разбере?
17
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е кво искате - да махнем ваксините и да живеем като в гето от маалата ли - това ли искате антиваксъри - ходете си в гетото, а не в цивилизования свят и общество или хващайте гората
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По мнозинството от коментарите става ясно защо българският народ е малък, но за сметка на това изключително пр-0ст.".............Допреди да напишеш коментара си, коментарите си бяха добре, но самата ти поява тук е свидетелство за последната част от коментара ти.
15
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво точно ви направиха децата?
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До baionya А ти от друг народ ли си? Или го играеш "не съм от тия, как'Сийке", а?
13
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и тук са се развхрили болните мозъци на антиваксърите и техните конспирации - не ги слушайте те са просто хора с нервно-когнитивни проблеми
12
13
 
13
 
! Отговори
baionya преди 1 година
По мнозинството от коментарите става ясно защо българският народ е малък, но за сметка на това изключително пр-0ст.
11
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудят се как да натикат и ковидния бъркоч в задължителния календар, защото много дози бракуват и не е оправдано купуването на нови. Да не мислите, че са се загрижили толкова за здравето на хората.
10
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега пък искат да боцнат децата. Деца, не оставяйте несмачкана спринцовка!