Доходите на българите спадат, хора продават имущество, за да покрият разходите си

Намаляването на т.нар. "средна класа" е сериозен проблем, посочва експерти
27 апр 2023 20:35, Красимир Ангелов
120

Намаляването на т.нар. "средна класа" е сериозен проблем, върху който трябва да се работи. Около това становище се обединиха в предаването "България сутрин" д-р Теодора Пенева от Института за икономически изследвания към БАН и Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.

Мерките, които БНБ оповести като намаляване на минималните резерви в търговските банки, със сигурност ще имат ефект върху пазара на недвижимите имоти и инфлацията, смята д-р Пенева. Според нея ефект ще има първо върху спекулативните сделки.

"В условия на двегодишна инфлация покупателната сила на доходите е много по-ниска и възможността за покриването на кредитите е по-ниска", каза тя и обясни, че е много важно каква ще бъде политиката на държавата към хората с по-ниски доходи. Според нея е важно да се преосмисли политиката за минималните доходи, но и като цяло системата за социални плащания и определянето на линията на бедност.

Тя поясни, че доходите от работна заплата са спаднали с три процента на 53 процента и се е увеличил делът доходи от продажби. Това означава, че хората са принудени да продават имущество, за да си подсигурят разходите.

"Силно обедняло общество сме. Не може поотделно да се взимат мерки, трябва да е съвкупен подходът за подобряване на условията", обобщи д-р Пенева.

Според предоставените от нея данни има тенденция за хора, работещи на два трудови договора, но това е проблем в сфери като здравеопазването и социалните дейности - има много малък брой специалисти, които обслужват много голям брой хора.

"Заплащането е едната страна на решението, но трябва да има и структури промени. Здравната реформа трябва да се осъществи. В момента депутатите обсъждат много други закони - като тези, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, а останалите - в образователната и здравеопазването не се дискутират. В тези сектори има много финансиране, но неговото разпределяне трябва да се преосмисли, за да може клиентите на тези сектори да получават по-адекватна услуга", поясни д-р Пенева.

Според нея стандартът на живот у нас не е много по-нисък, сравнен с други западни икономики, но има проблем със здравеопазването, социалните услуги и образованието.

"Хората постоянно искат по-високи заплати, но все още е по-спокойна обстановката на пазара на труда", каза пред Bulgaria ON AIR Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта. Според данните на конфедерацията се очаква безработицата у нас през годината да бъде между 9 и 10 %, като основно се наблюдава "охлаждане" в IT-сектора.

"Изтъняването на средната класа - продължава все повече хора да минават към линията на бедността и да има един малък процент хора с по-високи доходи", поясни той и посочи, че въпреки лекия ръст на безработицата, не се очакват драматични съкращения и фалити.  

Първанов каза, че предстои да влезе в сила нова евродиректива, която свързва минималната заплата със средната и това ще доведе до ръст на минималната заплата. "Само два процента са безработните висшисти - тоест, доброто образование гарантира заетост", обясни той.

Наблюдава се тенденция за хора в предпенсионна и пенсионна възраст, които продължават да търсят реализация. В същото време и близо 1,150 млн. българи, които нито работят, нито учат. Все още има и немалък сив сектор, който обхваща около 17 процента от работещите, стана ясно още от думите му.

Според Първанов е необходимо да има политика за ускорен внос на работна ръка от други държави. Има отворени повече от 200 хил. работни места, които, особено в туризма, може да останат незаети до края на сезона. Също трябва да има и политика за връщане на българи от чужбина.

"България става все по-атрактивен вариант и въпросът е какво ще предложим на тези хора. Има хора, които имат искрено желание сега да се върнат", поясни Първанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
7
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
територията!
80
2
 
27
 
! Отговори
Време е преди 1 година
Крайно време е . Апартаментите в София вече са по скъпи от Валенсия . Не е лошо някои кредитни купувачи да се разделят с имотите си .
79
16
 
11
 
! Отговори
Мхм преди 1 година
Отварям днес джобса и гледам, търсим продавач на 4 часов работен ден от понеделник до петък, заплата бруто 5100 лева и 200 лв ваучери за храна. Бенефити - годишен бонус от 10 хиляди лева нето, 13 и 14 заплата, мултиспорт карта, допълнително здравно и служебна кола, лаптоп и телефон. За кандидати извън София, осигурен безплатен апартамент за период от 6 месеца. Годишна отпуска - 31 дни.
78
13
 
24
 
! Отговори
До 85 преди 1 година
Какво ще оправи Възраждане..в центъра на глобални сътресения сме..Господарят ни САЩ губи контрол върху световната резервна валута и световна хегемония! Но като всяка потъваща империя ще ни завлече и нас колониите си и ще ни изсмука преди да загуби! А чеще загуби..в Афганистан, Украйна итн. е ясно на всеки с една мозъчна клетка!
77
1
 
29
 
! Отговори
Иван преди 1 година
В милата ни Родина никога не е имало голяма средна класа. Какви глупости пишете! Вижте доходите на хората!!!!!!! Всеки го осигуряват на минимална заплата и останалото под масата. А понякога и нищо под масата, както дойде. Всички знаем колко плащат работодателите (ако изобщо плащат), единствено ИТтата, транспорта и още няколко отрасъла са добре.
76
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане ще оправят нещата! Ама пак не им вярват някоит
75
1
 
35
 
! Отговори
Колкото повече преди 1 година
Г7 принтират пари са финансират война, пандемия, бежанци..толкова повече ще скача инфлацията! Парите сеобезценяват, за повече пари можеш да си купиш по-малко от преди! Това е вид данък, но не ти взимат парите директно, а чрез инфлацията! Данък война, данък пандемия, данък оръжие, данък бежанци..
74
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Не може да бъде ! Това е Кремълска пропаганда ! Всичко плува в мед и масло и демократични ценности .
73
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам чикибоецът"програмист"яко се е развихрил!
72
21
 
7
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
Няма спадане на доходите. Говоря за София, разбира се. Тук е парата. Заведения и ресторанти фул, молове, толове, танци, манци. Всичко е фул макс. Добре че преди 5 години дойдох на София и останах.
71
28
 
4
 
! Отговори
До 77 преди 1 година
Изкуствен интелект вече дойде. До 3 години няма да има нужда от шофьори, пилоти, лекари, адвокати, прокурори, съдии и хирурзи. За другите измислени професии още 2024 година загиват. Остават само програмисти и софтуерни инженери.
70
6
 
8
 
! Отговори
До 72 преди 1 година
Даже съюзниците на САЩ -Франция търгува с Китай в юан, Великобритания с Индия в рупи..и ако на Германия САЩ не им баха взривили газопровода, сега още щеше да си купува газ в рубли!
69
22
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
2020 година първото нещо, което купих, бяха 10 коли втора ръка, защото им паднаха цените поради затварянето на държавите и работата само от вкъщи. Програмист съм, т.е. доста умен и виждам в нещата в перспектива. Купих и 3 имота. Та като отвориха всичко, знаех, че цените на колите ще се вдигнат двойно, защото няма нови и продадох 8 още минала година на двойни цени.
68
0
 
30
 
! Отговори
До 76 преди 1 година
Трай си бате, да не дойди Изкуствения Интелект ( който може да програмира по-добре от тебе) и да не отидеш ти на борсата ;)
67
30
 
5
 
! Отговори
До 71 преди 1 година
Всичко е програмиране, бате. Няма да имате какво да ядете ако не са машините, компютрите и програмите, които създаваме. Благодарение на нас индустрията се оптимизира и автоматизира. Благодарение на нас комбайна е програмиран да ожъне всичко без нуждата от комбайнер. Ето днес направихме програма и няма нужда от 200 работници в една фабрика. До Септември ги махат и отиват на борсата.
66
5
 
7
 
! Отговори
До 72 преди 1 година
Еми така е, ето Индия например ( най-населената държава в света) вече търгува само в рупи с всички, даже с Великобритания. Китай и Русия в рубли и юан..няма да и само една валута..Това е началото на края на долара!
65
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ффф разбира се, само в Расия им се налага да жънат на ръка. Останалият свят ползва напълно автономни процеси.
64
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дедоларизация и кво ще използваш, копейки ли :)) Каква рискова премия си склонен да платиш, за да смениш долара :) Пазарът е свободен, можеш да търгуваш в каквито искаш валути, ама ще ти е доста скъпо.
63
4
 
23
 
! Отговори
ффф преди 1 година
Този фукльо-програмиста,д го питам:какво произвеждаш,батенка,та си мислиш,че заслужаш тези много пари?!Първо заслужават уважение онези,които произвеждат храната.С твоите програми да произвеждаш плодове,зелнчуци,месо?!
62
4
 
5
 
! Отговори
Понеже САЩ преди 1 година
Контролира световната резервна валута, когато принтира още и още всеки, долара се обезценява, всеки човк по света, който притежава долари губи! Все едно плаща данък! Целия свят! Но вместо директно от заплатата, индиректно чрез инфлацията!