Политически страсти до червено: Гешев ли уби опита за кабинет на ГЕРБ?

Проф. Мария Пиргова и Юлий Павлов пред Bulgaria ON AIR
16 май 2023 10:51, Анисия Иванова
127

Политическите страсти се нажежиха до червено, след като главният прокурор отказа да подаде оставка и хвърли редици обвинения към политиците. От БСП директно отрязаха преговорите с ГЕРБ-СДС.

"Шансовете за редовно правителство с първия мандат се изчерпаха. Под влияние на изявлението на главния прокурор, БСП реши да не влиза в такава бъркотия. Не бяха решили, щяха да преговарят по-дълго, но след тази атака срещу Борисов, това правителство с министър-председател Мария Габриел няма шанс", коментира политологът проф. Мария Пиргова в студиото на "България сутрин".

Очакванията ѝ са третият мандат да бъде връчен на ДПС и с него да се състави правителство.

"Те са партията, която може да са направи експертно правителство за 3 месеца, за да се гласува бюджетът. В тази патова ситуация това е катастрофата, която ни грози - да няма бюджет. Вероятно е да се стигне до правителство на пожар с мандат на ДПС. Те са опитните политици, които могат да сглобят нещо. Предполагам ще са готови със състав, работят от много време, за да бъдат фактор и да участват в правителство", допълни проф. Пиргова.

Социологът Юлий Павлов изрази мнение, че правителство е възможно по-скоро с втория мандат - на ПП-ДБ.

Още по темата

"С първия мандат правителство това няма да стане, не вярвам и че Борисов е искал да стане с подкрепата на БСП, остава отворен шансът за втория мандат. Първата и втората политически сили почти нямат различия в своите политически програми, необходимо беше време да се вземе завоя, друго смислено правителство няма. Единствено персоналните проблеми остават. Кирил Петков започна да го схваща", коментира социологът.

Пред Bulgaria ON AIR Павлов подчерта, че моментната ситуация още повече показва необходимостта от редовно правителство.

"Още от миналото лято социолозите предупреждаваме, че изборите няма да решат проблема. Народът в близките 5-10 и повече години няма шанс да даде властта еднолично на някоя партия. Това трябва да стигне до дебелите глави на политиците. Няма да имаме ситуация една партия да получи поне 100 депутата, това трябва да го проумеят", призова Павлов.

Политологът проф. Пиргова очаква след катарзиса в прокуратурата да има промени в следващи избори, които се задават.

"Няма да бъдат същите резултатите. Виждаме как къщата на ГЕРБ започва да се чупи, от прокуратурата започна - прокурори застанаха един срещу друг. Започва разцепление, ще разберем много неща, за които сме предполагали. Този катарзис, който настъпи в главния прокурор, ще настъпи и в други представители на съдебната система, в държавната администрация, в структурите, които ГЕРБ построи", предположи проф. Пиргова.

Юлий Павлов не вижда катарзис в Гешев, а по-скоро опит за спасяване.

"Той е притиснат в ъгъла, вижда своето отстраняване на хоризонта и се опитва да се защити. Разединението показва, че съдебната реформа излиза на преден план, за първи път от доста време имаме консенсус от ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС", допълни Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
6
 
! Отговори
Ама разбира се преди 1 година
Дори и най големия злодей да започне да хули Борисов, веднага ще се превърне в наш приятел и ще стане чист като сълза. До вчера никой не вярваше на Гешев, но щом каже нещо против толупа и вече всички му вярват и са на негова страна. Явно живея в държава от ***
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майната им вече на ГЕРБ!! Ще върнат мандата! И БСП каза че Няма да подкрепи ГЕРБ!! ГЕРБ са пак сами за 5 път!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това беше брутално късането на оставката му, дадена му от кукловодите, обиден е много явно Гешев на тях :))) В тая територия без екшън не може явно :)))
7
1
 
9
 
! Отговори
Настъпва преди 1 година
Самоизяждане на мафиотските хиени! Ще има много кръв, сълзи и отпадъци!
6
1
 
9
 
! Отговори
Пиргова, преди 1 година
Искам да видя кой ще подкрепи правителство на Пеевски.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нов номер на китайката: Гешев ли бил убил опита за кабинет на ГЕРБавите? Некадърниците ни засипват с въпроси, вместо да дават отговори.
4
5
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Да се замесиш с герб е страшно след като урсула и затвори вратата Дано - мария габриел , вече го е разбрала - заплахи кьм главният прокурор не са нещо - европейско най малкото демократично
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остава впечатлението, че министър Зарков взе страната на Сарафов, в тази "епична" битка между магистрати. Защото, когато главна прокуратура в лицето на Гешев, даде пресконференция, на която изтекоха записи и обяви, че има заплаха за самия него, министърът на МВР Демерджиев се изсмя и го нарече"филм", "сериал", а Зарков не назначи допълнителна охрана на Гешев. Всеки, дори най-слабият сигнал, трябва да се разследва.
2
6
 
9
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Ако ППДГЛБТ+ имат малко мозък в което аз лично се съмнявам . Точно сега ще отхвърлят предложението за коалиция с ГЕРБ и ще дадат шанс на Гешев да се саморазправи с Тиквената мафия . В противен случай ще се превърнат в политически трупове коалирайки се с партията срешу която трябва да се борят !!!
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата политическа класа е нелигитмна и има около 20 % избирателна активност .Никакви правителства не трябва да правят . Разследвания , конфискации и поемане на отговорност за последните 30 години . Само тогава България ще се отпуши и ще тръгне напред .