Политически страсти до червено: Гешев ли уби опита за кабинет на ГЕРБ?

Проф. Мария Пиргова и Юлий Павлов пред Bulgaria ON AIR
16 май 2023 10:51, Анисия Иванова
127

Политическите страсти се нажежиха до червено, след като главният прокурор отказа да подаде оставка и хвърли редици обвинения към политиците. От БСП директно отрязаха преговорите с ГЕРБ-СДС.

"Шансовете за редовно правителство с първия мандат се изчерпаха. Под влияние на изявлението на главния прокурор, БСП реши да не влиза в такава бъркотия. Не бяха решили, щяха да преговарят по-дълго, но след тази атака срещу Борисов, това правителство с министър-председател Мария Габриел няма шанс", коментира политологът проф. Мария Пиргова в студиото на "България сутрин".

Очакванията ѝ са третият мандат да бъде връчен на ДПС и с него да се състави правителство.

"Те са партията, която може да са направи експертно правителство за 3 месеца, за да се гласува бюджетът. В тази патова ситуация това е катастрофата, която ни грози - да няма бюджет. Вероятно е да се стигне до правителство на пожар с мандат на ДПС. Те са опитните политици, които могат да сглобят нещо. Предполагам ще са готови със състав, работят от много време, за да бъдат фактор и да участват в правителство", допълни проф. Пиргова.

Социологът Юлий Павлов изрази мнение, че правителство е възможно по-скоро с втория мандат - на ПП-ДБ.

Още по темата

"С първия мандат правителство това няма да стане, не вярвам и че Борисов е искал да стане с подкрепата на БСП, остава отворен шансът за втория мандат. Първата и втората политически сили почти нямат различия в своите политически програми, необходимо беше време да се вземе завоя, друго смислено правителство няма. Единствено персоналните проблеми остават. Кирил Петков започна да го схваща", коментира социологът.

Пред Bulgaria ON AIR Павлов подчерта, че моментната ситуация още повече показва необходимостта от редовно правителство.

"Още от миналото лято социолозите предупреждаваме, че изборите няма да решат проблема. Народът в близките 5-10 и повече години няма шанс да даде властта еднолично на някоя партия. Това трябва да стигне до дебелите глави на политиците. Няма да имаме ситуация една партия да получи поне 100 депутата, това трябва да го проумеят", призова Павлов.

Политологът проф. Пиргова очаква след катарзиса в прокуратурата да има промени в следващи избори, които се задават.

"Няма да бъдат същите резултатите. Виждаме как къщата на ГЕРБ започва да се чупи, от прокуратурата започна - прокурори застанаха един срещу друг. Започва разцепление, ще разберем много неща, за които сме предполагали. Този катарзис, който настъпи в главния прокурор, ще настъпи и в други представители на съдебната система, в държавната администрация, в структурите, които ГЕРБ построи", предположи проф. Пиргова.

Юлий Павлов не вижда катарзис в Гешев, а по-скоро опит за спасяване.

"Той е притиснат в ъгъла, вижда своето отстраняване на хоризонта и се опитва да се защити. Разединението показва, че съдебната реформа излиза на преден план, за първи път от доста време имаме консенсус от ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС", допълни Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС не на нас трябва да тегли шута. Трябва да го тегли на определени лица. Тези лица имат имена, банкови сметки и имоти. ЕЦ да им тегли на тях шута като им блокира парите и запорира имотите. Могат да го направят, не искат.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Омразата към Гешев, която идва от всички страни, е огледало на политическата картина в България. Която може да се дефинира само с една дума, но е много грозна и цинична. Ба...ак.
28
4
 
17
 
! Отговори
МАРИЯ преди 1 година
Тиквеника този път здравата го загази.Тарикатлъка му изневери тоя път. Разбирасе че всички партии ще отхвърлят кабинета Гарбиел и Боко ще остане сам самичак на ръба на скалата а вятара там е силен и ще се изправи очи в очи срещу опонент който не е слабоихарактерна мижетурка и има огромно желание да го унищожи !
27
1
 
10
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
И защо лъжеш?! Не е искал охрана. Само Сарафа се страхува!
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то сега е по-добре като няма правителство, отколкото при Боко, там направо си беше при зоопарка :)))
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заместникът на Сарафов също иска охрана, защото дрон кръжал над балкона му.
24
2
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
СЪОБЩИХА ГО ОФИЦИАЛНО. ГЕША ВЕЧЕ Е СВОБОДЕН ДА РАБОТИ. ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ. АЛЧНОСТТА УБИВА.
23
3
 
11
 
! Отговори
уточнение преди 1 година
не ГЕРБ овъргаля гаргамел, а тиквата ...Кога този народ ще разбере, че тиквата и назначените и зависими от него---трябва да отидат в затвора или на Карибите...Едва тогава ще тръгнем напред....
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4 Нима? Нали точно ПП,ДБ повтаряха непрекъснато, че трябва да бъде сменен Гешев. И да си слогат " свой човек", както каза Кирил Петков. Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, дори Лорер със стоте имота край София, са кандидат клиенти на Темида и трябваше да получат обвинения от главна прокуратура.
21
2
 
16
 
! Отговори
Изходът преди 1 година
РАЗСЛЕДВАНЕ И КОНФИСКАЦИИ НА СМЕТКИ И ИМОТИ НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ БОКККЛУЦИИИ, ХОСТЕСИ , МУТРЕСИ И ВКЯКАКВИ ОТ.ПА.ДДДЪЦИ!!! Те НЯМАТ ЧЕСТНИ ПАРИ!!!
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какви са доказателствата, че Гешев иска да убие Сарафов? Само твърдението на Сарафов , че го "познава добре". Може би Сарафов клевети Гешев, а клевета е криминализирана в нашето законодателство.
19
6
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Ти си явен *** щом се кефиш че пак няма да има правителство. Нали това цели Гешев, за да остане на поста си бе ***
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма разлика между ДПС и Възраждане. Този вид партии винаги взаимно се помпат. Съществуват на основата на омраза и бедност, и на необразованост. Бъдат ли нарушени тези обстоятелства съществуването им ще загуби смисъл. Но хората желаят да са в същата тиня, която им предлагат от ГЕРБ и БСП.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Главен прокурор със стоун фейс да си къса връченото уволнение......безценно :)))
16
2
 
8
 
! Отговори
Мария габриел преди 1 година
Жалко герб овьргаля в тинята и - мария габриел - сега всеки си мисли , че е знаела за заплахите когато му е поискала отставкатаПохарчиха я
15
1
 
3
 
! Отговори
селянин преди 1 година
Мяу мяу и тия не ке ги биде нови избори и се бръкнете у кесийте оти ората искат паре да гласуват
14
4
 
11
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
НЕ ГЕШЕВ. А ПОГРЕШНИЯТ ХОД НА ББ, КОЙТО СМЯТАШЕ, ЧЕ ВСИЧКИ СА МУ ЛАКЕИ. Е НЕ ПОЗНА!!! ВЕЧЕ ЧУЖДА ПРИЯТЕЛСКА СЛУЖБА ПАЗИ СЕМЕЙСТВОТО НА ГЕШЕВ. НЕ Е ШЕГА ОПИТА ЗА УБИЙСТВОТО МУ - И ФИЗИЧЕСКО, И ПСИХИЧЕСКО!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или разиграват театър, като онзи с юмрука на Резидента. Или Гешев е решил да претърпи осъзната метаморфоза невиждана в българското обществено и политическо пространство. Ще вкара ли Гешев в затвора Борисов. Ще се отпушат ли най-после делата на трупчета? КПКОНПИ ще започне ли да работи? Съдът, правораздаването, адвокатурите ще се прочистят ли от вечните потомствени номенклатурни апаратчици, които разпространяват корупция и са превърнали паровата система в един пазар?
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4 Нима? Нали точно ПП,ДБ повтаряха непрекъснато, че трябва да бъде сменен Гешев. И да си слогат " свой мовек", както каза Кирил Петков. Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, дори Лорер със стоте имота край София, са кандидат клиенти на Темида и трябваше да получат обвинения от главна прокуратура.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Третия мандат на ДПС. Чудите се защо Възраждане расте! Чудете се докато починете от умствено напрежение, все още неразбрали! Интересно е обаче, че никой не пита вече за двойно гражданство, когато ОПГ ГЕРП предлага, но иначете са първи! Конституцията в тоалетната на гвоздей за употреба набодена! Българи, племе от безверници! Олекна ми! Гласувайте каквото искате!