Как ще се отрази ограничение от 30 км/ч на шофьорите?

Може би те ще станат още по-изнервени
19 май 2023 21:15, Нели Христова
105
Как ще се отрази ограничение от 30 км/ч на шофьорите?
Снимка: БГНЕС

"Значително по-къс е спирачният път при 30 км, почти мигновено, докато спирането с 50 км/ч изисква време за реакция. Струва си да се опита да се приложи ограничението, предложено от министъра". Това обясни автоинструкторът Георги Бързаков пред NOVA по повод предложението на вътрешния министър Иван Демерджиев в градовете да се шофира с 30 км/час.

В същото време той предвижда, че при 30 км в градски условия шофьорите ще станат още по-изнервени. В желанието си да изпреварят може да се стигне до рискови ситуации, каза автоинструкторът.

"Световно доказано е, че колкото повече се бърза, ще се пристигне с 5-10 минутки по-бързо, но рисковите ситуации са прекалено много и рискът е необоснован", каза Бързаков.

Той препоръча да се спазва тази ограничителна скорост, която се избере – дали ще е 30-40 дали 50 км/час.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
16
 
0
 
! Отговори
До 69: преди 1 година
Ако беше малkо по-умен щеше да видиш статистиката и да осъзнаеш, че ако колата се е движела с по-висока скорост, шансовете ти за оцеляване са по-малки. То е написано всичко като за пpocтаци като теб, че отнема 2.5 секунди за средностатистически шофьор от времето да осъзнае, че трябва да натисне спирачката и когато я натисне. За разстоянието, което изминава колата за тези 2.5с с различна скорост се решават задачи по математика в 4-ти клас, а като добавим и спирачен път, гуми, път, влажност...
60
1
 
16
 
! Отговори
оригинал преди 1 година
Брех колко оригинално. Лелеее, ама как не сме се сетили. Ще си го запиша ... Ама то верно било, че безкрайна била ... глуп.остта. Не мога да разбера мисленето "наобратно". Статистиката показва че над 90% от инцидентите се правят от: дрогирани, добре пили, без книжка, самонадеяни, нафукани или от "наши хора". Никой от тях не кара с до 50, а с много над 50. Та въпрос за супербавнор.азвиващи се: дали гореизброените ще мъчат 250-те коня на жипа или беемвее-то с ограничение 30.
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нерваците тия 30 км./ч. ше им избият бушоните.
58
1
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Че аз с колелото вдигам повече.
57
3
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Смятайте колко пр.осТ и некадърен трябва да си , за да дадеш такова предложение ..... До кога на такива "умници" ще им се дава власТ ?!
56
1
 
14
 
! Отговори
Ако преди 1 година
Шофьори и пешеходци спазват правилника, 50 км в населено място си е най-подходящата скорост. Но далновидността на богаташчета и управници в тоя случай е отлична. Нали трябва по-някакъв начин да защитят безотговорните си и самонадеяни отрочета. Резултат-поредната глупост. Най-простият начин-спазване на правилника и закона от всички. Но... я вижте какво ще сътворят адвокатчетата. Това, което сътвориха до сега в Парламента. Хаос. Конспиративен хаос. Така е по-добре за тях.
55
4
 
11
 
! Отговори
Кока кола и банани преди 1 година
Проблемът е много по-дълбок от някакви ограничения. Това са цели поколения с дунапрен вместо мозък. Нищо не може да спре инцидентите при население с подобни психо-културни характеристики. Нищо. Просто трябва да се свикне. Искахме демокрация и капитализъм. Така е при демокрацията и капитализма.
54
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина е утайката на балканите. Той от всичко разбира, само където не може да прави пари без да краде и не може да живее без да гази законите.
53
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50. Я сега кажи колко убити има от каращи с 50 в населено място. Точно 0 са. Тези, които карат с над 100 пияни и дрогирани и убиват, няма грам да се трогнат да карат по-бавно или трезви. Познай защо никой не ги пипа. Ааааа.... май са наши хора- държавни служители, политици и родата им, спонсори на партии.
52
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При 30 в час замърсяването ще скочи още повече, улиците ще се задръстят тотално и буквално никой няма да спазва ограничението. Нямаме отчетени жертви при скорости от 50-60км/ч в града. Всички тежки катастрофи са при скорости от 100-150км/ч често с пияни или дрогирани шофьори. Защо просто не почнат да гонят мамините синчета да си плащат глобите и да им се отнемат книжките при 2 или 3 поредни нарушения, както е по закон? И при 0 ограничение същите, които сега причиняват щетите, ще карат с над 100.
51
0
 
0
 
! Отговори
СПАС преди 1 година
До АнонименВ България който копира или изпълнява европейските заповеди върви нагоре!!! Професор Демерджиев заслужава потупване по рамото или в Европейския парламент!!!:))))
50
0
 
28
 
! Отговори
Азимов преди 1 година
Този, който кара с 160 км/ч при ограничение 50 км/ч, дали ще се трогне, че ограничението вече е 30 км/ч?Съвсем друг тип мерки трябват.
49
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре да умират хора отколкото българина да кара с 40 вместо 70 в града. Та толкова за утайката на балканите които по някаква случайност са в съюза на богатите, тоест ЕС.
48
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно популистки предложения. Проблемите не идват от тези, които сега карат с 50 км/ч в градовете, там където може, защото на доста места няма как да я развиеш този скорост, проблемите идват от нарушителите. И какво очаква демерджиев, че те изведнъж ще станат послушни и няма да превишават скоростта?! Това, ако се приеме, отново ще е тормоз само за примерите шофьори...
47
0
 
17
 
! Отговори
Тия нормални ли са? преди 1 година
Да ходим пеша по-добре !На втора скорост.....представете си колко изгорели газове в градовете ?!?Няма да гласувам за тези , който пробутат товалай**.
46
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На запад по градовете е 40 км/ч. По улици където има училища и детски градини е 30 км/ч. По булеварди където няма пешеходни пътеки и тротоари е 60 км/ч.
45
0
 
14
 
! Отговори
СПАС преди 1 година
Предлагам още, министър Демерджиев за Нобелова награда!!!!.........Вечно да е министър!!!! Такъв мъдрец надали ще роди майка България през този век!!!!!
44
0
 
12
 
! Отговори
СПАС преди 1 година
До Сашо Само на втора и с пълна газ!!!............въздухът ще е чист като в борова гора!:)))
43
5
 
7
 
! Отговори
Сашо преди 1 година
При 30 км в час въздуха ще стане още по-чист, почти като в планината.
42
0
 
7
 
! Отговори
Кмета преди 1 година
Предвид прекрасната инфраструктура създадена от доктор хонорис кауза Фиданка Фандъкова, най-добре ще е да се движим пеша или с коне.

Спонсорирани публикации