Живеем с 9 г. по-малко от другите в ЕС

Средната продължителност на живота в България е намаляла до 71 години и 9 месеца
22 май 2023 21:45, Йоана Цонева
78
Живеем с 9 г. по-малко от другите в ЕС
Снимка: БГНЕС

Средната продължителност на живота в България е намаляла до 71 години и 9 месеца – най-ниската в целия ЕС. Мъжете живеят средно 68 години и 3 месеца, а жените – 75 години и 8 месеца, показват данните на НСИ.

Трайната тенденция хората да живеят все по-дълго се е прекъснала от ковида, поради което в цял свят продължителността на живота е намаляла. Но в България това се проявява по-силно, защото средната винаги е била по-висока от тази за световното население, а сега почти се изравнява, предаде "24 часа".  

Ковидът на практика ни е върнал в средата на 70-те години, когато българите са живеели горе-долу също толкова като сега. Рекордът по продължителност от 75 г. е бил постигнат през 2015 г., оттогава този предел не е надминаван.

“Основната причина за по-ниската продължителност на живота е COVID-19. През 2020 г. в България починаха 124 хиляди души, а през 2021 г. - 148 хиляди, което е много голямо увеличение”, заяви Магдалена Костова - шеф на дирекцията за демографска и социална статистика в НСИ.

Тя обясни, че в България през последните години средната смъртност се е движела между 104 хиляди и 108 хиляди души годишно и този скок по време на пандемията е екстремен.

През 2022 г. показателят се е понижил до 118 хиляди, но все още не сме се върнали към обичайните нива.

През 2020 г. COVID-19 се е превърнал в третата поред причина за смъртните случаи у нас. На първо място са инфарктите и инсултите, а на второ – раковите заболявания.

През 2021 г. обаче COVID-19 вече е бил на второ място сред причините за смърт, изпреварвайки рака.

Разликата между продължителността на живота при мъжете и жените е другият феномен, който още повече се е засилил от пандемията. През 2022 г. у нас е вече 7 години и 5 месеца. По принцип тя съществува навсякъде по света, като рекордът принадлежи на балтийските държави – 10 г. В Западна Европа през последното десетилетие е започнала да се топи и средно в ЕС жените живеят с около 4 години по-дълго от мъжете.

Другата отчетлива разлика в България е в средната продължителност на живота в града и на село. За градското население тя е 72 години и 8 месеца, докато за селското - 69 години и 8 месеца. Най-голяма е разликата между двата пола в София-област – 8 години и 4 месеца, а най-ниска е в Шумен – 5 години и 9 месеца.

Големи са вариациите за продължителността по области. Най-ниска е тя във Видин – 69 години и 4 месеца, а най-висока в столицата – 74 години и 8 месеца. В 14 области е по-висока от средната за страната.

Според последните данни България е на 89-о място в света по продължителност на живота, като освен от всички държави в ЕС е изпреварена и от всичките си съседи на Балканите. Ако се изключат Русия, Украйна и Молдова, на практика няма нито една народност в Европа, която да живее толкова кратко. Държавите след нас в световната класация до една са от Азия или Африка, както и няколко южноамерикански нации. На дъното е Централноафриканската република, в която средната продължителност на живота е само 54 години.

Най-дълголетни в света се оказват жителите на Хонконг.

Там средната продължителност на живота е 85 години и 2 месеца, а ако тенденцията се запази, жените скоро ще живеят средно по 90 години. В момента тяхната продължителност на живота е 88 години и 1 месец.

Останалите държави в топ 5 традиционно са Япония, Макао, Швейцария и Сингапур . (виж инфографиката).

Сред европейските държави с висока продължителност на живота има основно две групи – скандинавските и средиземноморските. И в двете показателят е над 80 години дори след като заради пандемията леко е намалял.

Според демографи обаче причините за високата продължителност на живота в тези държави са различни. В Северна Европа има развити здравни и социални системи, както и добре работеща икономика. Докато в средиземноморските причините са предимно климатични и свързани с културата на хранене.

В Източна Европа продължителността на живота принципно е по-ниска от тази в Западна. След България най-зле в това отношение са балтийските държави.

Според експерти генът играе все по-малка роля по отношение на средната продължителност на живота за сметка на здравеопазване, икономика и социални грижи. Показателно е например, че централноазиатските държави, разположени около Хималаите, които са се славели с дълголетието на жителите си, в момента до една са в по-долната част на класацията, дори под България.

Казахстан например е на 105-о място. Още по-ниска е средната продължителност на живота в Непал – 71 години и 7 месеца, с което се класира на 128-о място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
34 години след соца и по-зле ще става! А и нали трябва да осигуряваме по-линия на комунистическия интернационализъм окраинците. Пари няма да има за обикновения българин. Здраве също.
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Щото сме колония на сащ, но колония от най-високо ниво. Ето, на оригиналната територия в Северна Америка където се намира сащ, също средната продължителност на живота е по-къса от тази в Западна Европа. Едно време когато живеехме в примитивния социализъм, също живеехме по-дълго.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че то над 75 това не е качествен живот. Митовете за златна или красива старост са преувеличени. И до 200 могат да живеят на легло какво като е зеленчук.
37
0
 
8
 
! Отговори
Тиквун преди 11 месеца
Благодарим ти, Бойко
36
3
 
5
 
! Отговори
долу ЕС преди 11 месеца
33 г гласувате за предатели, днес козяк ви се из ср а отново в устата.... само тъпите племена не разбират кой ги трепе и си гласуват за тях.. по зле д е и от и индианците
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 2015 означава че са се пенсионарали по-рано на 50 г. през соца или някъде до 1989 г. След 1989 г. демократичните режат пенсии.
34
4
 
10
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
12 години управление на ОПГ ГЕРБ вовят до геноцид на България.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи не през соца, а в 2015 г. българите са живяли най-дълго.
32
0
 
14
 
! Отговори
ГРАБЕЖ преди 11 месеца
Покачването на пенсионната възраст на маъжете на 67 години е практически равно на премахването на пенсията при средна продължителност на живота на мъжете в България от 68 годин...
31
0
 
5
 
! Отговори
Екшън-драма преди 11 месеца
До Коза НостраПри мъжете е 68 години -за няколко месеца пенсия вери найс
30
0
 
9
 
! Отговори
Коза Ностра преди 11 месеца
Пенсионната възраст за мъжете ще се покачва до 67 тоест 40 години плащаме за 4 години пенсия дредно найс ,а...
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако живее по-дълго се трупат заеми защото старите не могат да работят и се лекуват скъпо. Също и София се пълни и имотите скачат.
28
1
 
13
 
! Отговори
Терминал 2 преди 11 месеца
*** е, че хем живеем кратко, хем живеем зле.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Закривай посткомунистическия коптор. Не става нищо от него. И навремето който идеше на екскурзия в соц страна, разправяше и цъкаше с език къде са те, къде сме ние. Като си не става народът, какъвто и строй да е, пак няма да става.
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И понеже сме най-болни тези с големите заплати измислиха как да лишават хората от тримесечни премии. Ако имаш 14 дни болнични не ти дават бонус и реално хората с две малки деца няма да получат никога премия за три месеца. Големи мениджъри няма що, никой няма да си дава зор при това положение. Шефовете навсякъде са гола вода и след някоя година няма да има кой да бачка заради такива капацитети.
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да сте видели дебел и затлъстял столетник?! НЕ! НЯМА И ДА ВИДИТЕ! Дебелите хора живеят средно до 60 макс.
24
8
 
15
 
! Отговори
Русия преди 11 месеца
Яжти банани
23
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
С над 10% се е увеличила средната продължителност на живота от Бай Тошово време, до сега. Просто имаме много да догонваме.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Япония средната продължителност и при двата пола се изравни до 85 г.
21
5
 
19
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 11 месеца
Можеш да си представиш в такъв случай, щом хората вместо да мечтаят да вървят напред, мечтаят да се върне соца с мизерията, дефицита и робството колко по-зле е сега от тогава. Никой не би искал да се връща или да мечтае за лош живот, ако тогава е бил такъв. Явно хората по онова време са се чувствали далеч по-комфортно, отколкото в днешните времена.