Димитър Ганев: Протестът от 2020 г. ще приключи с гласуването на този кабинет

Тук няма победител, а само по-малко губещ, и това е ГЕРБ
Обновена: 23 май 2023 10:43 | 23 май 2023 10:43, Стела Стоянова
190
Димитър Ганев: Протестът от 2020 г. ще приключи с гласуването на този кабинет
Снимка БГНЕС

Едва след една или две години ще можем да кажем с увереност, че съставянето на коалиционно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е сложило край на политическата криза у нас. Това заяви пред БГНЕС политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

„Можем да разсъждаваме в хипотезата, че ще има кабинет, защото за първи път имаме формации, които са заявили сътрудничество и имат мнозинство. Колкото до края на политическата криза, на този етап не можем да сме сигурни, че тя приключва. Но може да сме сигурни, че, ако има такъв кабинет, приключва 2020 години политически. Имам предвид дълбокото разделение, което се оформи през лятото на 2020 и протестите срещу Борисов и Гешев на либералната градска общност, която е сърцето на ПП-ДБ. Тази пропаст, тази политическа 2020 г. ще приключи с гласуването на новия кабинет“, заяви Ганев.

Според него още е рано да се говори дали наблюдаваме края на политическата криза у нас.

„Ако се върнем назад, през декември 2021 г. при гласуването на кабинета „Петков“, тогава можехме да кажем, че политическата криза е завършила. Обаче се оказа, че тя не е завършила, а продължава. В този смисъл може би след година или две ще се върнем назад и ще можем да кажем кога е свършила политическата криза и дали моментът на гласуването на правителството на акад. Николай Денков ще е решението на тази криза“, отбеляза политологът.

Още по темата

Ганев смята, че в таза ситуация не може да се говори за голям победител, а по-скоро за по-малко губещ.

„ГЕРБ ще загуби по-малко от подобна коалиция по няколко причини.

Първата, Борисов имаше мандат за съставяне на кабинет с ПП-ДБ, защото в дните преди изборите отправи призив двете големи коалиции да се разберат. Т.е. той даде посоката пред своите избиратели още преди вота, нещо което ПП-ДБ не даде.

Втората, ПП-ДБ до голяма степен са изграждали своята партия и своите позиции на анти-ГЕРБ основа. Това естествено ще доведе до по-голяма щета за тях.

Третата, ГЕРБ имат по-консолидиран електорат, който през последните години на няколко пъти показа, че той стои твърдо зад партията, докато при ПП-ДБ не е така“, подчерта политологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Откъде другаде пари в ниско етичната и погрознена ,бедна Бъл-ия ,освен от държавата.Държавата плаща живота на мнозинството от Соца или накратако Соца цоца яко. И ако политиката е за финансово грамотни хора ,то мястото за движение на пари е дори още надолу .Въпросът е ще поумнеят ли дигитализираните мнозинства от етноси и социални групи да не умрат вследсвие на оскъдна храна след Кюджетът .
135
0
 
1
 
! Отговори
Км преди 11 месеца
Електората на ГЕРБ не е толкова консолидиран,колкото обвързан по всякакъв начин и най-вече подплатен със службички и далавери по места.
134
1
 
3
 
! Отговори
Адам преди 11 месеца
На тоя нафукания му пожелавам да му пратят една повиквателна да се бие с Русия.
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоя "социолог" е симпатизант на Герб. Много - радостен тоя, че пак ще крадат и ще бият и мачкат опозицията.
132
1
 
2
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 11 месеца
Бойко Борисов поздрави избирателите на ПП и ДБ за поредния си мандат, ще го подпират още няколко годинки, натакова ги с 200, даже с 300...
131
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хайде всички крадливи ръчички гореее !
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Утре ми се ще да ги видя да маршруват хубусниците - Парапетиии, Баджанациии, Бате Бойкооо, Аз съм Наскоооо
129
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Смях.
128
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Оказва се, че 80%-ните са вече 100% и отгоре! Чергътаните се обединиха с чергъртащите, тежко й на България, за народа вече не ми е тъжно! Про ст народ слаба държава - всички знаят!
127
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Голяма изненада с Васил Божков!Той вече не присъства на страницата на Интерпол за издирвани с "червена бюлетина". Новината за това бе съобщена първо във фейсбук страницата на Григор Лилов. Според правилата, свалянето на човек от издирване може да стане с искане от институцията, която го е обявила - в случая българската прокуратура.
126
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всъщност "протеста" вече свърши с оневиняването на черепа... Очаквайте вече да се прибере...
125
1
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 11 месеца
До Така 149Човек, дано да си прав. Както се казва - от твоите уста, в Божиите уши. Моля се да си прав.
124
1
 
7
 
! Отговори
Така преди 11 месеца
Ако те направят правителство, аз ще се хвърля от 10-ия етаж. Вие луди ли сте бе? Виж че само си играят. Гледат как да се измъкнат.
123
0
 
6
 
! Отговори
Така преди 11 месеца
Да бе, ще даваме превес на тия дето не могат да сметнат 2 и 2, на мързелите, на крадците, докога бе?
122
4
 
22
 
! Отговори
Случаен минувач преди 11 месеца
А що се отнася до изпращане на жива сила в Украйна, аз ще съм първият, който ще излезе да протестира! Цар Борис не е пратил български войски в СССР под натиска на Хитлер, и след смъртта му пак не бяха пратени! Та тия ли сега ще пращат?? Един български войник да умре там - тия трябва да бъдат съдени като военнопрестъпници!
121
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Протестът ще приключи, когато ББ е извън политиката, а ГЕРБ станат като НДСВ, с други думи - когато ГЕРБ и лидерът и напуснат политическото пространство и моделът Борисов-Пеевски е унищожен. Моментът идва, 9 месеца някъде остават.
120
1
 
3
 
! Отговори
Сокереса на протеста преди 11 месеца
Изчегърт Гешев?
119
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това правителство ще изкара 4 години, защото и двете коалиции знаят, че при нови избори ще са надолу. ЕС и НАТО го създават и те ще го крепят.
118
4
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 11 месеца
Надявам се подкрепата на ПП-ДБ да спадне, най-добре ще бъде под 4%. А на 125 ще му кажа: От нас си зависи дали ще търпим такова изсмукано от пръсти правителство! Ето, идва лято! Ако трябва, пак да се събираме на Батенберг всяка вечер! Колкото повече хора - толкова по-добре! Ама наистина да се съберем повече от 20 000 души и да ревнем: Оставка! Оставка! Оставка! Оставка! Защото ако се събираме 150-200 човека, нищо не правим! Ще станем просто за смях...
117
2
 
5
 
! Отговори
иван преди 11 месеца
иска му се. ама не е познал.типичен герб пиар - набива ни желаното за действително с безпрекословен тон. тиква стил..