Димитър Ганев: Протестът от 2020 г. ще приключи с гласуването на този кабинет

Тук няма победител, а само по-малко губещ, и това е ГЕРБ
Обновена: 23 май 2023 10:43 | 23 май 2023 10:43, Стела Стоянова
190
Димитър Ганев: Протестът от 2020 г. ще приключи с гласуването на този кабинет
Снимка БГНЕС

Едва след една или две години ще можем да кажем с увереност, че съставянето на коалиционно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е сложило край на политическата криза у нас. Това заяви пред БГНЕС политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

„Можем да разсъждаваме в хипотезата, че ще има кабинет, защото за първи път имаме формации, които са заявили сътрудничество и имат мнозинство. Колкото до края на политическата криза, на този етап не можем да сме сигурни, че тя приключва. Но може да сме сигурни, че, ако има такъв кабинет, приключва 2020 години политически. Имам предвид дълбокото разделение, което се оформи през лятото на 2020 и протестите срещу Борисов и Гешев на либералната градска общност, която е сърцето на ПП-ДБ. Тази пропаст, тази политическа 2020 г. ще приключи с гласуването на новия кабинет“, заяви Ганев.

Според него още е рано да се говори дали наблюдаваме края на политическата криза у нас.

„Ако се върнем назад, през декември 2021 г. при гласуването на кабинета „Петков“, тогава можехме да кажем, че политическата криза е завършила. Обаче се оказа, че тя не е завършила, а продължава. В този смисъл може би след година или две ще се върнем назад и ще можем да кажем кога е свършила политическата криза и дали моментът на гласуването на правителството на акад. Николай Денков ще е решението на тази криза“, отбеляза политологът.

Още по темата

Ганев смята, че в таза ситуация не може да се говори за голям победител, а по-скоро за по-малко губещ.

„ГЕРБ ще загуби по-малко от подобна коалиция по няколко причини.

Първата, Борисов имаше мандат за съставяне на кабинет с ПП-ДБ, защото в дните преди изборите отправи призив двете големи коалиции да се разберат. Т.е. той даде посоката пред своите избиратели още преди вота, нещо което ПП-ДБ не даде.

Втората, ПП-ДБ до голяма степен са изграждали своята партия и своите позиции на анти-ГЕРБ основа. Това естествено ще доведе до по-голяма щета за тях.

Третата, ГЕРБ имат по-консолидиран електорат, който през последните години на няколко пъти показа, че той стои твърдо зад партията, докато при ПП-ДБ не е така“, подчерта политологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
България е протекторат. Вие какво очаквахте. Да махат Борисов ли?
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бъдете сигурни,че мандат на ГЕРБ след 9 месеца няма да има.
94
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Заличаването на "модела Борисов" се отлага безсрочно.... Хахаха... Какви клоуни.
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато българите решат да защитят народа и родината си, тогава протестът ще бъде един и за часове 100-200-500 хиляди, милион българи ще пометат всичко, което се нарича статукво включително и тези, които ги лъжат над 30 години и бетонираха Бойко Борисов и ГЕРБ като предпочитаното зло
92
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ПП Ни се Изплю в очите,на всички които протестирахме тогава!!! Иван Гешев продължава да го прави И днес включително!!! Пародия на държава сме!!! Възраждане е пътя и истината!!!
91
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
КОПЕЙКИТЕ ТЪЖНИ, ЗНАЯТ КВО ГИ ЧАКА... ВЧЕРА РУБЛЕН РУСКИЙ ГЛЕДАШЕ КАТО ПО ПИ КАНО МУШКАТО... СЛЕДВА ИМПИЙЧМЪНТ, ДЕПОРТАЦИЯ, ЗАТВОР...
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До смях 1933 г. Райко Алексиев: По-важното за политическата отговорност е да е лишена от наказателна отговорност. Така е! Влачене, туткане, дезинформация и ...
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Протеста от 2020 първоначално беше спонтанен после се внедриха, така наречените умно красиви от преДай България, които са най-твърдото ядро на статуковото и авери на Баце още от времето на реформаторите и хората им повярваха за пореден път. Дългоочаквана от десетилетия, лелеяна и бленувана мечта на българите: Мутри вън от държавните институции и долу ръцете от съдбата на България за съжаление беше предадена именно от тези фалшиви политици изпълняващи указанията на статуковото
88
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Г-н Ганев,вие сте добър анализатор.Погледнете по-дълбоко в ситуацията.Никой с никого не се е прегърнал.Трябва да се свърши определена работа за няколко месеца и после кой откъде е.
87
6
 
7
 
! Отговори
Чоко преди 11 месеца
Единственото положително нещо на евентуалния кабинет е, че ще разкара от изпълнителната власт овладялата ни ХУНТА. Нали гледахте по телевизията как изглеждаше льотчика след като разбра какво управление се гласи.
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аман от социологически врачки!
85
5
 
6
 
! Отговори
Всъщност преди 11 месеца
това не е български кабинет, не ми е жал за кабинета, а за България. Време е за Инджова, Сарийски, Пасков, Робева, Иво Христов,Виденов, Вълчев като прокурор в политиката. Видя се, че с новите не става, те са послушковци.
84
6
 
3
 
! Отговори
ЕЙЙ преди 11 месеца
КОПЕЙКИТЕ ВЕЧЕ ТУК СЪСКАТ ОТ ЗЛОБА!
83
8
 
11
 
! Отговори
Мария преди 11 месеца
Добре,че е Борисов та да се сложи край на тоя хаос в България,за ужас на юмрука Радев ,който насади толкова много омраза и раздели народа Егати Президента,егати обединителя обсебен от жажда да властва .Няма друг като него Президент да нарушава Конституцията- да лъже заедно с Киро за двойното му гражданство
82
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мисля,че най-добре са си направили сметката от ПП.Боко им клекна,защото нямаше друг изход.Избирателите им ще ги разберат.А неговите ще се отвратят.
81
0
 
4
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 11 месеца
"съставянето на коалиционно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е сложило край на политическата криза у нас" - подложат ли се Проклетите Продажници на Кирчо случайника на ГРОБ, на следващите избори ще са политически трупове. Дотук успяват да се държат само и единствено заради анти-ГЕРБ реториката. А и да не забравяме, че "кризата" тръгна от протести през 2020-а започнати именно от ДБ-то на Ицо Иванов. Вярно, че Иванов е малко от вида "стани да седна аз", но все пак...
80
0
 
2
 
! Отговори
до 75 преди 11 месеца
До Анонимен:ще царуват в малките общини?А когато изсекат горите ,какво.Големите градове са важните фактори.Там е съсредоточено всичко-от жива сила,пари,наука и култура.Малките градчета какво са?Населението вегетира на гроздова и два домата от двора.Имат къщи на три етажа ,а живеят в сутерена като сурикати.Но пък и така им харесва.Без напъни да си променят живота.Така ли е?Така е!
79
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-много плюещи по форумите са от ***.Копейкин тъкмо потриваше ръце за нови избори с по-висок резултат,и тия му объркаха сметките.Сега ще трябва доста да се поохарчи до следващите избори.
78
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Но пичове, истината предвид опита последните 30-Тина години е, че това ще се окаже най-успешната за народа и страната ни формула на управление. Двете най-враждуващи партии да управляват заедно и да се гледат в пръстите и да се контролират една друга през цялото време. Няма меморандуми за разпределяне на енергетиката, няма точене на магистрали.
77
2
 
7
 
! Отговори
Некой си преди 11 месеца
Депутат, софра, запой.Преход, пасмина, застой. Болни, доктори, рушвет.Кмет, корупция, разцвет. Безпорядък, рев, искри.Алкохол, жени, псувни. Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони.Обир, банка, далавера.Ред, полиция, химера. Път, поръчка, магистрала. Катастрофа, вой, раздяла. Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета. Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки. Избори, елит, управа.Шок, пародия, държава.Изход, бягство, терминал.Народ, история, финал...