Димитър Ганев: Протестът от 2020 г. ще приключи с гласуването на този кабинет

Тук няма победител, а само по-малко губещ, и това е ГЕРБ
Обновена: 23 май 2023 10:43 | 23 май 2023 10:43, Стела Стоянова
190
Димитър Ганев: Протестът от 2020 г. ще приключи с гласуването на този кабинет
Снимка БГНЕС

Едва след една или две години ще можем да кажем с увереност, че съставянето на коалиционно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е сложило край на политическата криза у нас. Това заяви пред БГНЕС политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

„Можем да разсъждаваме в хипотезата, че ще има кабинет, защото за първи път имаме формации, които са заявили сътрудничество и имат мнозинство. Колкото до края на политическата криза, на този етап не можем да сме сигурни, че тя приключва. Но може да сме сигурни, че, ако има такъв кабинет, приключва 2020 години политически. Имам предвид дълбокото разделение, което се оформи през лятото на 2020 и протестите срещу Борисов и Гешев на либералната градска общност, която е сърцето на ПП-ДБ. Тази пропаст, тази политическа 2020 г. ще приключи с гласуването на новия кабинет“, заяви Ганев.

Според него още е рано да се говори дали наблюдаваме края на политическата криза у нас.

„Ако се върнем назад, през декември 2021 г. при гласуването на кабинета „Петков“, тогава можехме да кажем, че политическата криза е завършила. Обаче се оказа, че тя не е завършила, а продължава. В този смисъл може би след година или две ще се върнем назад и ще можем да кажем кога е свършила политическата криза и дали моментът на гласуването на правителството на акад. Николай Денков ще е решението на тази криза“, отбеляза политологът.

Още по темата

Ганев смята, че в таза ситуация не може да се говори за голям победител, а по-скоро за по-малко губещ.

„ГЕРБ ще загуби по-малко от подобна коалиция по няколко причини.

Първата, Борисов имаше мандат за съставяне на кабинет с ПП-ДБ, защото в дните преди изборите отправи призив двете големи коалиции да се разберат. Т.е. той даде посоката пред своите избиратели още преди вота, нещо което ПП-ДБ не даде.

Втората, ПП-ДБ до голяма степен са изграждали своята партия и своите позиции на анти-ГЕРБ основа. Това естествено ще доведе до по-голяма щета за тях.

Третата, ГЕРБ имат по-консолидиран електорат, който през последните години на няколко пъти показа, че той стои твърдо зад партията, докато при ПП-ДБ не е така“, подчерта политологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Протестът "Стани да седна" завърши с договорка "Ай отмести се за малко". Вярно е, вече не изглежда като "моделът Борисов", с който тръгна протеста "Стани да седна". Променено е всичко някак. Ама как?
75
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Абсолютно вярно. На следващите избори ппдб ще се молят да минат границата пр 4 процента. Две години не спряха да повтарят, че с ГЕРБ под никаква форма няма да управляват, името, че се разбраха. От това по-голямо доказателство за лъжовния характер на тия две партии няма.
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да бяха оставили БСП,Славчуоглу ефенди и падишаха да управляват,щяха да имат политическо бъдеще,но след този ход,Кирчо за Канада,Кокорчо където иска,поредните лъжци с две минути слава!Нареждат се редом до Бареков,Сидеров,Каракачанов и още много знайни и незнайни хванали се на хорото с Борисов!Да си сменят името на Подмяна защото така направиха,изгавриха се със своите избиратели!
73
0
 
7
 
! Отговори
Koзяk преди 11 месеца
Oт geтo goшлo, тaм oтишлo...
72
1
 
7
 
! Отговори
да знаете преди 11 месеца
герП и ПъПъ-то край на кризата няма да сложат, напротив, кризата с тях ще се задълбочи още повече.
71
1
 
3
 
! Отговори
До 64 преди 11 месеца
Защото си толкова ограничен,че никакъв логичен отговор няма да разбереш.Народа го е казал:кон с капаци.Това си ти.
70
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Златните пръсти на ппдблгбт реабилитираха тиквата! Трябва да ги свалим, преди да са ни съсипали!
69
7
 
13
 
! Отговори
Дерзайте пп и герб преди 11 месеца
Борисов постави България на първо място. Без съгласието му се отиваше на поредните избори, които нямаше да родят нищо. Нали не очаквате някой да вземе пълно мнозинство на пореден вот?! Станахме за смях на амуджите да разнасяме машини по анадолските чукари. Шест пъти?! Време е да тръгнем в правилната посока и Бойко го разбра. Дано и от промяната са им светнали лампите. Бойко го каза: Радев плюе ту по нас, ту по вас, и управлява той. Разбралите, разбраха. Успех на кабинета.
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ha koй мy nyka? Пpoмeнaтa paзoчapoвa noвeчe oт ГEPБ, нa cлegвaщи избopи ce cpивaшe...
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Гледна точка 70, ГЕРБ и ДПС са повече икономически субекти отколкото политически. В момента, в който ГЕРБ започне да губи админситративната си сила (все пак той я поддържа 12 години), ще залезе и като партия. Така че местните избори в този случай са по-важни, защото там няма балотаж. Но дори и да изгубят големите градове, ще продължат да царуват в малките общини.
66
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че гербавите са изчегъртани,това е ясно.Ако някой си мисли,че след 9 месеца ще има правителство с техен мандат,много се лъже.Помнете ми думата и пак ще си говорим.
65
10
 
11
 
! Отговори
Нели преди 11 месеца
Избирателите на ГЕРБ трябва да проумеят ,че Борисов нямаше друг изход,че на първо място постави България и това може да го направи само истинския държавник.Така,че нека някои публични да престанат с емоционалните си изблици Какво искат те?! Избори след избори ,да се хване ме за гушите ,служебни правителства на Радев,неговата лелеяна мечта.А стига вече юмрука се е правил велик,защото той ни довлече до това дередже
64
6
 
6
 
! Отговори
Успех и време беше! преди 11 месеца
Време беше да се тръгне нанякъде. Изгубихме три години едните да крещят колко са черни другите, а те момини сълзи. Е, народът не повярва. Наивниците, вярващи в младите и образовани, пожертвали хубавият си живот на запад, дошли да им оправят хала са все по-малко. Хубавото на този кабинет е, че и двете партии има какво да губят. Малките ще лаят, но това е очаквано. Партии като ДПС и итн са вътре за да изтъргуват подкрепата си, което сега няма да стане. Дано дойдат по-добрите дни. Успех на кабинета
63
2
 
3
 
! Отговори
Линда галопа преди 11 месеца
Харесаха се,взеха се!Да хвърлят букета,че дама на партия има там да го хване и късмет с харесването.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значииии реших да вляза в пик , и имах чувството, че е някаква хакерска атака. До последно този сайт само дето нямаше корица с лика на Вожда, а сега коренна промяна.
61
0
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Гллуппости. 2020 протестираха и Атака и Мая Манолова и Слави...Това не е либерална общност! Това, че някой се опитва да яхне протест винаги го е имало и точно това наблюдаваме днес. Но знайте, че нищо не е свършило. Мошееници с мафия се обединиха, мафия с мошшеници също.
60
4
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 11 месеца
До 56. Ама нещо много яко ти куца логиката. Ако ГЕРБ са лошите и токсичните защо другите изчезват, а не самият ГЕРБ? Имаш ли смислен отговор?
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До всички протестиращи - Разделяйте ротационните клоуни и Владейте!
58
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Идеята за ротацията е била на Лена общатата
57
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ПП - Прекратяваме Промяната. Преведено на *** език - подигравка с всички протестиращи срещу Борисов/Гешев и несъгласните с управлението на страната за последните 12 години. ПП се из.пи.ка върху тези хора!