Доц. Киселова: Местните избори и бюджетът- изпитание пред ротационен кабинет

Ще възникне и проблем с доверието, смята тя
23 май 2023 18:00, Стела Стоянова
18
Доц. Киселова: Местните избори и бюджетът- изпитание пред ротационен кабинет
Снимка БГНЕС

Местните, европейските избори и бюджетът могат да са изпитание пред ротационен кабинет. Това заяви преподавателката по конституционно право доц. Наталия Киселова в предаването "Твоят ден" по Нова нюз.

"Такъв модел на ротационно правителство има в Румъния, имало е преди 4 г. в Израел и в Ирландия. Има три различни опита, които могат да ни дадат политическа аргументация както в полза, така и срещу подобно разбиране", каза още тя.

"Най-коректният вариант е с решение на парламента за програма за управление на правителството", обясни Киселова.

Още по темата
Тя изтъкна няколко подводни камъни, които би имал подобен ротационен кабинет, каквото бе вчерашното решение.

"На първо място въпросът за доверието, който ще бъде поставен във всеки момент на изпитание. Става дума за две правителства – конституционната уредба е предвидила, че правителство се формира около министър-председателя. Затова в Израел са приели специален закон, който да уреди тези въпроси, но не са успели да избегнат връщането на предишната криза”, каза Киселова.

Тя обясни, че при вчерашното обявяване не е станало ясно дали ще има номинирани освен Мария Габриел от ПГ ГЕРБ в състава на правителството. Това би довело до по-сериозен ангажимент от ГЕРБ за подкрепа както заявените в парламента реформи, така и инициативите, които ще предприемат.

Третата опасност пред кабинета е от заявката на академик Денков, който във всеки един момент, когато не се спазват определените договорености, да подаде оставка, посочи тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
akud преди 11 месеца
доценката каза ..."могат да ни дадат политическа аргументация както в полза, така и срещу подобно разбиране", каза още тя." това си е 50 на 50 абсолютно приемливо в ситуацията която сме какво е притеснява или просто обира за чужди държави а не за българската????
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кабинета е на 2 мафии са се рразбрали да не си пречат. Едната на Лойко е на фотоперки и американски марици да се пречи на АЕЦ Белене и добра печалба, а другата а на ИТ и имоттната мафия и се перат пари от имоти в ИТ. начело с Киро.
8
0
 
4
 
! Отговори
Пидалите от ППДБТ+ преди 11 месеца
вече направиха цените на храните по 200% до 300% спрямо само преди 1 години, сега за 9 месеца очаквайте ХиперИнфлация!
7
2
 
3
 
! Отговори
Евала преди 11 месеца
Това нещо, полумъж-полужена откъде се появи през последните 2 години , че все дава големи мнения по медиите? Едно такова подобно пък всеки ден се показва като голям спец по пътища и асфалт. Апропо, какво стана с радарното заснемане на дебелината на покритието, нали щяха да хвърчат глави?
6
0
 
3
 
! Отговори
Праведен преди 11 месеца
Доценте, само си плямпаш !
5
0
 
7
 
! Отговори
mery преди 11 месеца
Политиците изобщо не ги интересува мнението на избирателите, а много от тях не са чели и не са наясно с Конституцията на България. За тях е важно по-дълго време да са в парламента и да са на власт.
4
1
 
6
 
! Отговори
бай Ставри преди 11 месеца
Тази откакто я направиха звезда заради някакво измислено плагиатство вече спи по телевизиите...Не усеща ли че става досадна.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Изпитанието е как за пореден път да излъжат робите да гласуват за тях... и най - вероятно ще оспеят щото има много глупави хора в тая пропадаща държава
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Такова въртящо управление би било безотговорно и е престъпление срещу демокрацията. Никой не е избрал въпросните коалиции да управляват така.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ама някой от вас изобщо гласувал ли е за ротационен кабинет? Не трябва ли да се направи референдум, за да се види дали народа одобрява ротационен кабинет и дали някой иска да го извъртят?