Едва 8% от заетите у нас имат дигитални умения над средното

Само 30% имат основни цифрови умения
5 юни 2023 21:06, Стела Стоянова
94
Едва 8% от заетите у нас имат дигитални умения над средното
Снимка БГНЕС

Едва 8% от заетите у нас притежават дигитални умения над средното ниво и само 30% имат основни цифрови умения. А внедряването на високи технологии в средните и малки предприятия достига 25 на сто или половината от средния дял за Европейския съюз, съобщават от Българска стопанска камара.

Конференция на Стопанската камара търси решенията на тези проблеми, с участието на работодатели, синдикалисти, представители на социалното министерство и неправителствени организации.

Пазарът на труда се нуждае от безпрецедентна промяна на уменията и компетентността на работното място, заяви Tомчо Tомов от Стопанската камара.

В същото време проучване на Българската академия на науките показва, че повечето от заетите не биха участвали в обучения, ако това не води до повишено заплащане на труда.

И колкото по-ниска е позицията, толкова по-малка е вероятността от участие в обучения за придобиване на цифрови умения. Това води до опасност от дигитална маргинализация на населението, предупреди заместник социалният министър Наталия Ефремова.

"Говорим за изпадане, за изключваме изобщо от обществено икономическия живот на голяма част от населението. Разполагаме с доста сериозен финансов ресурс. Бих казал безпрецедентен, който никога досега държавата не е имала по отношение на обученията за възрастни, в частност дигиталните умения - над 1,6 милиарда евро България е заложила от всички средства в националния План за възстановяване и устойчивост", каза тя.

Министерството на труда и социалната политика изпълнява инвестиция в размер на 380 милиона лева за дигитално обучение на 500 000 лица до края на 2026 година, а 200 000 от тях ще бъдат обучени до средата на следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: БСКдигитални умения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
10
 
! Отговори
Един преди 11 месеца
Дигитални умения не означават задължително програмиране. Аз не съм програмист но съм в ИТ сферата и взимам 6000. Просто учете, разцъквайте, интересувайте се, бъдете любопитни. В днешно време има всякакви материали и курсове и то безплатни или евтини такива.
57
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Основните базови умения се придобиват в тийнеджърска възраст, тоест когато обикновено ти обясняват, че си губиш времето с това. Тези умения постоянно се развиват и надграждат през годините. Синът ми е на 8, а се справя по-добре с техниката отколкото аз когато бях на 13 главно защото не съм му ограничавал интереса. Не съм програмист, но и аз не съм вярвал, че днес ще се занимавам с джаваскрипт като хоби за през свободното си време. Човек се учи докато е жив.
56
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В държава където се възхваляват мутри и измамници, където 50% от населението се гордее, че са двойкаджии и че не четат, даже 8% ми се вижда много. Не за нищо интелигентните млади българи с амбиции полагат доста усилия да напуснат държавата. Простотията и тъпотията са на пиадестал, а на образованието и науката се гледа с насмешка.
55
11
 
9
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 11 месеца
Трябват хора за бачкане, не лентяи да ми седят на некви компютъри!
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Уменията са за джендърите и глОпаците,"....................По принцип джендърите не разполагат с никакви умения. Основна цел в живота им е да крякат за права или да киснат в мрежите, опитвайки се да изпъкнат по някакъв начин.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако може да си пусне обучителни туториали в ю-туб, наемаме го. Щом може това, значи ще се научи каквото му трябва, когато му потрябва.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нашия сисадмин не вдява бъкел от ексел и пауър пойнт, не може един пасианс да нареди и един ред код да напише, обаче влиза в сешуара на колежката от третия етаж през уай фай мрежата на макдоналдс. Над, или под средните са му уменията?
51
0
 
2
 
! Отговори
до топчо преди 11 месеца
големи критерии имате :))
50
5
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 11 месеца
На бай Г***ньо, който не се къпе редовно и мисли само колко пари да задели за ракия и цигари, не му трябват никакви умения, най-малко дигитални. Той си е доволен да бъде *** склададжия, общак, бакшиш или всякакъв друг необразован, неквалифициран плебей. Уменията са за джендърите и глОпаците, бай Г***ньо може да кара пиян баничарка, да бие жената и да вари ракия, най-нужните неща от живота.
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Един човек, който имо компютър ако никога не се е ровил да инсталира и деинсталира софтуер или просто сам да си настрои браузъра за мен означава, че е кон с капаци.Като някои на работа от години работят с компютри, но не могат да си настроят дори тапета на работния плот сами. От Офис пакета, Фейсбук и 1-2 сайта явно не мърдат. И това са хора банкери с претенции.
48
5
 
8
 
! Отговори
Минко ерген преди 11 месеца
Аз имам сериозни дигитални умения. Над средното. Лесно намирам порно и 100% съм в тея 8% със сериозни интереси в ръкоделието!
47
0
 
7
 
! Отговори
Яко смЕх преди 11 месеца
То не е необходимо всеки да може да програмира, но поне да знае какво ползва - Уиндоус, макос и дали телефонът му е Андроид или iPhone. И да може да си настрои Офис пакета поне. Някои не могат и една програма да си инсталират, в Гугъл всичко пише ама не знаят даже как да търсят.
46
1
 
2
 
! Отговори
ДО 39 преди 11 месеца
Антивирусни ?Те не са ли в пакет с платения Уиндос ?
45
2
 
15
 
! Отговори
Топчо преди 11 месеца
В нашата фирма ги отсяваме, като посочваме монитор и ги питаме какво е това. Ако кажат "това е компютър"се разделяме. :)
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Въпроса е тя има ли българско гражданство ?
43
1
 
8
 
! Отговори
Ахахахаха преди 11 месеца
Сичките са се надигитализирали яко... като оная Габриел дето говори английски колко аз монголски...
42
0
 
5
 
! Отговори
? преди 11 месеца
Само 8 човека имат по-добри дигитални умения от останалите 92-*** , които са еднакво ***
41
1
 
5
 
! Отговори
Един от 8-те % преди 11 месеца
Следователно мога да заява, че ти не спадаш в тези
40
2
 
11
 
! Отговори
Край преди 11 месеца
"Едва 8% от заетите у нас притежават дигитални умения над средното ниво". Трудно може да се роди по-абсурдна мисъл. Само Швейк казва, че вътре в Земята има една друга, която е много по-голяма от външната.
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мога да си включа компютъра, това брои ли се за над средното?