Едва 8% от заетите у нас имат дигитални умения над средното

Само 30% имат основни цифрови умения
5 юни 2023 21:06, Стела Стоянова
94
Едва 8% от заетите у нас имат дигитални умения над средното
Снимка БГНЕС

Едва 8% от заетите у нас притежават дигитални умения над средното ниво и само 30% имат основни цифрови умения. А внедряването на високи технологии в средните и малки предприятия достига 25 на сто или половината от средния дял за Европейския съюз, съобщават от Българска стопанска камара.

Конференция на Стопанската камара търси решенията на тези проблеми, с участието на работодатели, синдикалисти, представители на социалното министерство и неправителствени организации.

Пазарът на труда се нуждае от безпрецедентна промяна на уменията и компетентността на работното място, заяви Tомчо Tомов от Стопанската камара.

В същото време проучване на Българската академия на науките показва, че повечето от заетите не биха участвали в обучения, ако това не води до повишено заплащане на труда.

И колкото по-ниска е позицията, толкова по-малка е вероятността от участие в обучения за придобиване на цифрови умения. Това води до опасност от дигитална маргинализация на населението, предупреди заместник социалният министър Наталия Ефремова.

"Говорим за изпадане, за изключваме изобщо от обществено икономическия живот на голяма част от населението. Разполагаме с доста сериозен финансов ресурс. Бих казал безпрецедентен, който никога досега държавата не е имала по отношение на обученията за възрастни, в частност дигиталните умения - над 1,6 милиарда евро България е заложила от всички средства в националния План за възстановяване и устойчивост", каза тя.

Министерството на труда и социалната политика изпълнява инвестиция в размер на 380 милиона лева за дигитално обучение на 500 000 лица до края на 2026 година, а 200 000 от тях ще бъдат обучени до средата на следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: БСКдигитални умения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
14
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 11 месеца
Българската Стопанска Камара Открадна близо 2 Милиарда Лева за Обучение на Работници , пари платени от ЕС . Тези програми бяха за Обучение по Есксел , Уиндос , Аутокад и такива програми .Трябва Главния Прокурор на ЕС да ги вкара в Затвора в ХАГА .Тези Организации са като Ромските - само Крадат Пари , без резултат .
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ахахахах в тоя форум всички драскачи се правят на прогртамисти, а бас ловя, че 90% от вас една антивирусна не могат да инсталират ахаха неудачници дето се правят на разбирачи по всичко
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А средното е много ниско
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Изразът "цифрови умения" едва ли се разбира от 80% от хората, които боравят с клавиатура и екран. Боравенето с ГОТОВИ, НАПРАВЕНИ ОТ ДРУГ МОДЕЛИ не е признак на ум. Освен това, преминаването към "цифров" сигнал е в чист вид ОРЯЗВАНЕ на сигнала. в областта на изкуствата води до КИЧ .
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И по добре, че Фейсбук прелива от неадекватни лелки, няма нужда от повече.
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дигиталните умения са занаят. Липсата им е лошо нещо. Но сто пъти по-лошо е липсата на професионални умения. Наличната неграмотност допълва картинката. В резюме, да не се смесват познания с някакви си умения.
32
0
 
12
 
! Отговори
закигии преди 11 месеца
абе стига с тез глипости. залози по всички БЕТ сайтове могат. екскурзии в букинга могат. самолетни билети за дубай могат. резервации в малдивите могат. ......ама инак електроно гласуване и други дигитални услуги не могли. айде стига де
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди време Цацаров беше подгонил нещо корумпетата заради незаконни оръжия и се оказа,че ловешкия ли беше, троянския ли косаджия трябва да води електронен регистър на оръжията, видът им и лицата които имат разрешително за тях, само че бай милицифай виждал компютър един път на пленум на партията майка.
30
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Що за наглост!!! От вашите "дигитални Умения" младото поколение въобще е лишено от критическа мисъл. Всичко има в Гугхъл. И всичко е просто. Всичко е това, което се побира на 2 реда на екрана на смартфона. Пълен мозъчн блокаж. Преживяваме и дигитално умелия Кирил Петков и неговите "напредничави" поДборници, които поради живот в "дигиталното" са напът да заличат реалното. "Дигитално умелата" Урзула фон дер Лайен и математикът Борел вкарват в перманентна война Европа и плямпат за чипове от перални
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вчера си регистрирах Е-маил, отворих Е-барче, продавам Е-бира и Е-кебапчета.Бизнеса потръгна.Все пак съм Е-инженер и имам Е-умения над 8%
28
2
 
3
 
! Отговори
Абе преди 11 месеца
Докато не сменят феодалните старчета в БАН,зависими от гръцки и руски пари,няма да видим нищо положително в развитието на България.Тези хора са чужденци,работещи за анти български интереси.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те ако те видят, че изглеждаш добре, нема значение какво образование имаш, просто те пускат по пързалката и ти работиш за мутрите :)))
26
0
 
21
 
! Отговори
Случаен минувач преди 11 месеца
А какъв процент от позициите изискват "дигитални умения над средните", каквото и да означава това? Готвач, чистач, шофьор, автомонтьор, продавач...
25
3
 
5
 
! Отговори
след НеоСталинистите преди 11 месеца
взели Властта и Съставили Правителство си купих ЕдноПосочен Билет за Москва - Оправяйте се, мойте са 100000000000000000% над Средните!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Наблюдател Браво! То в БГ нема значение колко си образован, щом е мутренска държава :))) Обаче имат претенции към теб и веднага те почват, щом малко кривнеш от техната логика за работа :)
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тази мома въобще не е в час. Заслужила си е длъжността по някакъв начин , но не и редови. Проблем с IT грамотността няма, а има проблем със законния софтуер. Това е пример за изкривяване на информацията.Тука има класическия пример от статистиката , как 99% от хората потребяващи краставици умират.
22
0
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 месеца
За толкова години научихте хората, че който работи на заплата е *** и заслужава да бъде беден! Всеки беше принуден да се "спасява" и хората това направиха. Сега рев-хора няма , не били квалифицирани, демотивирани били...... Оправяйте се ! В България един върши работа за трима на заплата за 4 часа. Сега чакайте да се квалифицира , че да върши и за четвърти. Отдавна съм казал :"Шоуто в Бългатия ще започне когато тук останат само тарикатите!" Е това време дойде!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нема коментари, ужас :)
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Има умни определено, но в БГ ако не се правиш на заспал, значи нема да те вземат никъде :))) Има хора дето казват Виновс вместо Уиндоус, ама ко да напраиш, те са програмисти и инженери, строят пътища и ти си по-долу в ерархията
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
При наличието на GPT-4 и при бъдещият GPT-5 това означава,че за останалите 92 процента има някакъв шанс за реализация!