Животновъд: Няма качествено родно месо, хората не знаят какво ядат

Луканките и саламите у нас се правят с вносна суровина
15 юни 2023 14:37, Анисия Иванова
87
Животновъд: Няма качествено родно месо, хората не знаят какво ядат
Снимка: БГНЕС

В България няма качествено месо, голяма част от потребителите не знаят какво консумират, масово месните продукти са преработени в България, но не са направени с българска суровина, а вносна. Това стана ясно от кръгла маса, организирана от сдружение “За достъпна и качествена храна”.

“В България нямаме качествено месо, нямаме и специализирани породи за месо”, заяви Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите. Михайлов уточни, че най-добрите луканки у нас се правят от румънско месо. “Можем да предприемем едно действие, и то е субсидиране на месодайното говедовъдство”, смята още той.

Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), обясни, че за голяма част от потребителите не е ясно какво консумират. “Това, че даден продукт е произведен по български държавен стандарт /БДС/, не значи че е направен с български суровини. Масово месните продукти са преработени в България с вносна суровина. Това по никакъв начин не подкрепя българското производство”, подчерта Караколев.

Относно сирената той уточни, че има сирене с 87% водно съдържание, то ще стигне 99%, пак ще се купува и няма да се прави впечатление. “Нашето мнение като производители е по-добре да фалират няколко некоректни производители на некачествени храни, но те ще отворят път за много по-качествени български храни с български суровини”, каза още Караколев.

Андрей Велчев, председател на сдружение “За достъпна и качествена храна”, представи продукт, който се продава в супермаркетите и е видимо негоден за консумация.

“Това е неотварян буркан лютеница, представен ни от потребител, който е поискал от конкретния супермаркет да му възстановят сумата, но това негово искане е отказано. Тази лютеница вече трета седмица се продава в магазините и ще подадем сигнал към Агенцията по храните”, каза още Велчев.

Светла Чамова, председател на Научно-техническия съюз по хранителна промишленост също изрази съгласие, че говедовъдството има нужда от субсидия, защото без нея е невъзможно то да се развива в страната.

“Относно нарушенията с премахването на печати върху продуктите, то може би някои от пропуските в законодателството са, че глобите не са достатъчно високи и няма отнемане на лиценз за хора, които си позволяват да правят тези нарушения. Качество се постига, като се следи цялата верига от производство, от първия етап до слагане на продуктите на трапезата”, каза още тя и допълни, че вече всеки път, в който закупува даден продукт, ще чете етикета. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да, във ФБ има групи за животновъди , доста разбрани хора !
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Глупости ! Има , само влезте в групата на животновъди и питайте ...
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато живееш с миналото не можеш да подържаш високо качество. Щом Българските производители не смогват да си пласират продукцията на Българския пазар значи има някакъв проблем и той не е в техните румънски колеги. Разбирам месото да идва то страни извън ЕС ми то от Румъния. Пожелавам успех с модернизацията на стопанствата на Българските животновъди, за да могат да произвеждат много на ниска себестойност, за бъдат конкурентно способни.
8
1
 
19
 
! Отговори
Реално знаем преди 10 месеца
от 2 г. беше рядкост да намерим качествено месо, от около 8 месеца, подобно няма, имам чувството, че или синтетика, или замразявано и размразявано на български пазар. За съдържание на колбаси и луканки, пастърми, пастети още преди 20 г. спряхме да ги ядем. Наблюдавам все повече хора с мастни образувания, причини за инфарки и инсулти. Не яжте майонези, сосове, евтини сирена и млека. Плодовете и зеленчуците ужасни, нормален стар лук няма-изгнил. Леща и боб, ориз от година, лошо качество. Хляб също
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това, че месото не е българско, може даже да е за добро за потребителя!
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не става ясно кого да разстреляме???
5
1
 
9
 
! Отговори
<><> преди 10 месеца
Важно е да върви бизнеса на Румъния !
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сетихте се вие, ама прогонихте всички хора които можеха да правят успешен бизнес тук щото не участваха в мафиотски схеми. Ето го резултата, пълна 0 сме във всичко
3
1
 
13
 
! Отговори
истина е преди 10 месеца
Сега министъра ни на земеделието е най-големият вносител на стогодишно месо ,и си правете сметката кой и как ще лансира и защитава !
2
0
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 10 месеца
И това както винаги го казва някой незнаен експерт . кой точно - никой не знае .
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Верно не знаем какво ядем, само усещаме, че са б***о***k***луци.