Животновъд: Няма качествено родно месо, хората не знаят какво ядат

Луканките и саламите у нас се правят с вносна суровина
15 юни 2023 14:37, Анисия Иванова
87
Животновъд: Няма качествено родно месо, хората не знаят какво ядат
Снимка: БГНЕС

В България няма качествено месо, голяма част от потребителите не знаят какво консумират, масово месните продукти са преработени в България, но не са направени с българска суровина, а вносна. Това стана ясно от кръгла маса, организирана от сдружение “За достъпна и качествена храна”.

“В България нямаме качествено месо, нямаме и специализирани породи за месо”, заяви Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите. Михайлов уточни, че най-добрите луканки у нас се правят от румънско месо. “Можем да предприемем едно действие, и то е субсидиране на месодайното говедовъдство”, смята още той.

Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), обясни, че за голяма част от потребителите не е ясно какво консумират. “Това, че даден продукт е произведен по български държавен стандарт /БДС/, не значи че е направен с български суровини. Масово месните продукти са преработени в България с вносна суровина. Това по никакъв начин не подкрепя българското производство”, подчерта Караколев.

Относно сирената той уточни, че има сирене с 87% водно съдържание, то ще стигне 99%, пак ще се купува и няма да се прави впечатление. “Нашето мнение като производители е по-добре да фалират няколко некоректни производители на некачествени храни, но те ще отворят път за много по-качествени български храни с български суровини”, каза още Караколев.

Андрей Велчев, председател на сдружение “За достъпна и качествена храна”, представи продукт, който се продава в супермаркетите и е видимо негоден за консумация.

“Това е неотварян буркан лютеница, представен ни от потребител, който е поискал от конкретния супермаркет да му възстановят сумата, но това негово искане е отказано. Тази лютеница вече трета седмица се продава в магазините и ще подадем сигнал към Агенцията по храните”, каза още Велчев.

Светла Чамова, председател на Научно-техническия съюз по хранителна промишленост също изрази съгласие, че говедовъдството има нужда от субсидия, защото без нея е невъзможно то да се развива в страната.

“Относно нарушенията с премахването на печати върху продуктите, то може би някои от пропуските в законодателството са, че глобите не са достатъчно високи и няма отнемане на лиценз за хора, които си позволяват да правят тези нарушения. Качество се постига, като се следи цялата верига от производство, от първия етап до слагане на продуктите на трапезата”, каза още тя и допълни, че вече всеки път, в който закупува даден продукт, ще чете етикета. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
11
 
8
 
! Отговори
75 г Тошо и КГБ преди 10 месеца
До Искам си социализма - 75 години под руски контрол ни докараха до последно място по всичко в Европа... айде нема нужда от повече руско управление. Трябва да си най-глyпaвия българин, за да искаш още от това...
30
4
 
12
 
! Отговори
Кебапче преди 10 месеца
Купих си 3 кебапчета и купето ми гледа в очите, вика. Ще споделя - няма как. Давам му - то избяга. ...гледаше ме с въпроси?! При мен останаха повече въпроси.
29
1
 
21
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 10 месеца
ТЕЗИ СА БЕЗСПОРНО ПРАВИ.ВСИЧКАТА ХРАНА В ТЪРГОВСКАТА МРЕЖА СА НЕГОДНИ И ОПСНИ ЗА ЧОВЕКА,ЗА СТАДОТО НАРЕЧЕНО БЪЛГАРСКИ НАРОД С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ.ТОВА ЧЕ ДЕЧИЦАТА В БОЛШИНСТВОТО СА ЗАТЛЪСТЕЛИ С КОРЕМЧЕТА СЪЩО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ.КОГАТО ПЪРЖЕХ СВИНСКО ПРЕДИ 1987Г, ЦЯЛАТА МАХАЛА МИРИШЕШЕ НА ВКУСНО,СЕГАШНОТО МЕСО ПРИ ПЪРЖЕНЕ МИРИШЕ НА ОДВРАТ,А НА СКАРАТА ИЗПУСКА ОТСТРАНИ НЕЩО КАТО БОЗА,ПЪЛЕН ОДВРАТ.ЗА ТОВА СА ВИНОВНИ ЕДИНСТВЕНО УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ПРАСТЪПНИЦИ.
28
1
 
8
 
! Отговори
... преди 10 месеца
знаят.. ядът само ********** ама най- големите.. предпочитам като едно време- да има 1 ама да е салам.
27
2
 
6
 
! Отговори
ЗАЩО преди 10 месеца
Прави ли впечатление че колбасите и месото имат вкус на подметки - тоест , никакъв . Луканка и Салам не купувам - не ми е проблем цената , няма вкус . Единствено се наслаждавам на тези продукти в района Родопите , по точно в Банско и селата - там Кухнята в хотелите е от местни производители - картофи, домати , месо .В останалата част на България , и по-точно в Билла , Метро , Лидл , Кауфланд се предлагат храни направени от Петрол .Пример - яли ли сте скоро филе Елена ? Бира Корона се прави в БГ
26
7
 
0
 
! Отговори
Зеле С Пушено Месо преди 10 месеца
каймата, саламите пушените и сушените, призведени в Украина след 22 Февруари 2022 мостлайкли са изнасяни за папуаските раьони, особенно след като Президент Зеленски най бизнеменски нарича войници "пушечно месо". Заукраинци , молдовци ли, поляци ли западняци ли или руснаци - някак в бг инфовестниците не се уточнява, въпреки че последните няколко битки бяха опреде;ени за месомелачко. КравиТелетаПрасета ПуйкиГъскиКокошки там от 2020 мостлайкли са продадени
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ае и тия плачат за държавна софра.....
24
5
 
5
 
! Отговори
Искам си социализма преди 10 месеца
До 24, а сега и яйцата ти ше отрежат, да те направят от друг пол. ;)
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
котките ми спряха да ядат пилешкото от четирибуквената синя верига хипермаркети, а котешките храни/палчета и пастети/ са по скъпи от месото.
22
1
 
11
 
! Отговори
дедо ви преди 10 месеца
бе още ли има хора вярващи на етикета с надпис българско ?
21
7
 
27
 
! Отговори
Искам си социализма преди 10 месеца
През соца всичкото месо беше от отглеждани в България качествени породи.
20
1
 
7
 
! Отговори
Ханибал Лектър преди 10 месеца
за момента съм на Свинско - ако има проблем с качествоно му - минаваме на Дебелите Добре Угоени Тлъсти Бутове на Брюкселските Свиине - там е Голямата Коочина!
19
1
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
тандем влага аржентинско месо в колбасите но са много скъпи по добре да не ядеммесо защото ракът на дебелото черво излиза много напред в класацията и все засубсидии говорят едно време на село дворовете бяха пълни с животни и никои не си епомислял за пари
18
4
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 10 месеца
44-та година Руснаците и техните марионетки са проредили елита на България, ако правилно съм разбрал ти искаш да постигнеш същия резултат. Промяната трябва да дойде от хората с времето и да се предава от поколение на поколение към по-добро иначе правим едно нищо, преврат избиваме незнайно колко политици идват следващити и пак същото. Вариант 2 правим диктатура пак същия резултат. Държавата трябва да бъде за вскички, законите трябва да бъдат за всички от обикновенния човек до политика.
17
1
 
16
 
! Отговори
заинтригован преди 10 месеца
няква лютеница, няква верига, някой някъде си...
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При Бай Тошо месото беше качествено и нямаше внос.
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е тоя кво иска, да няма храна ли. Стига рев де.
14
1
 
7
 
! Отговори
селянин преди 10 месеца
абре има но е за лична консумация е и за родата
13
2
 
15
 
! Отговори
ЧСИ 828 преди 10 месеца
В тази прокълната от Бога държавичка гнусссна не става нищо. Ама абсолютно нищо! Трябва счупване на СИСТЕМАТА, много яко трепппане и евентуално нещо да се започне от нулата. Доста кръвчица е нужно да се пролее, друг начин няма!
12
2
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 месеца
До Реално знаем Това не е откритие. Но кажи какво да ядем, по дяволите!