Първи символичен протест на МВР за по-високо заплащане

Недоволството продължава и в четвъртък
4 юли 2023 10:49, Нели Христова
24
Първи символичен протест на МВР за по-високо заплащане
Снимка: БГНЕС

Пожарникари от Пета пожарна служба, както и служители на Четвърто и Шесто Районни управления в столицата, протестираха символично тази сутрин. Протестът бе с пуснати сигнални лампи на пожарни и патрулни автомобили, а основното му искане е за промени в проекта за Бюджета за тази година, като в него бъде предвидено поне 10% увеличение на основните заплати.

Подобен протест има в няколко града на страната, като недоволството продължава и в четвъртък, но ще се провежда само в извънработно време.

БГНЕС припомня, че още на 2 юли синдикалната федерация на служителите в МВР обяви, че настоява за промяна в проекта за Бюджет и залагане на минимум 10% увеличение на основните заплати във ведомството, като още тогава от организацията обявиха протестна готовност. Разчетите на финансовото ведомство не отчитат по никакъв начин липсата на достатъчно служители, което натоварва допълнително работещите пожарникари и полицаи, задълбочаващото се тежко технологично изоставане, липсата на функционални униформи и редица други сериозни проблеми, смятат от синдикалната организация.

От синдиката на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” също настояват за увеличаване на заплатите в проекта на бюджет за МВР за 2023 г. с не по-малко от 15% и запазване на сумите за издръжка и капиталови разходи за ведомството поне на нивата от 2022 г.

"Преди година и половина министърът на вътрешните работи тогава Бойко Рашков обяви, че реформата в МВР е приключила на 98%. Днес се оказва, че според г-н Василев ние не сме реформирана система. Това го казваме и ние и някога трябва да се случи, по начин, който да е видим за обществото и за нас. Днес излизаме на протест, за да покажем, че отново сме забравени. От години повтаряме, че нямаме униформи, 10 години не можем да получим качествени униформи", заяви пред БНТ Вергил Христов, заместник-председател на УС на СФСМВР.

По думите му 10% увеличение на възнагражденията в системата на МВР е минималното, което заслушават.

"Най-малкото, защото ни предстоят трудни задачи - покрай изборите и мигрантския натиск. За да се справим с тези задачи, ще трябва колегите да имат някакво спокойствие и мотивация да си свършат работата, мисля, че исканията ни са справедливи", заяви Вергил Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
До Анонимен То навсякъде е в държавните служби е пълно с пенсионери, които не можеш да ги поклатиш и с топ. Близки до началството, подмолни, нагаждачи и със самочувствие, че с тях започва и свършва света. УЖ били много компетентни и работни - повечето нищо не могат. Няма власт да ги помести, само господ.
20
3
 
7
 
! Отговори
Така е .. преди 10 месеца
Прекрасна възможност да се изхвърлят пенсионерите от МВР.Настоящия министър веднага да внесе закон в НС. Пенсионери в МВР само да 5г. и по изключение за изключителни заслуги.Пари ще има за увеличение на заплатите до 50 %.
19
3
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 месеца
Няма лошо ама и да поработват малко. Не да седят и да пазят камерата. Тя си снима и без тях. Вчера ако имаше три патрула в Xаинбоаз (и това трябва да е денонощно) нямаше единствения подходящ за големи камиони проход да е затворен цял ден. Заради две катастрофи
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не би трябвало в протест да се ползват служебните автомобили. Да правят поход пеша, но явно и това ги мързи да направят.
17
1
 
7
 
! Отговори
Az преди 10 месеца
Аз нямам нищо против да им увеличат заплатата спрямо заработеното.Ако искаш по-високо заплащане е редно да отговаря на услугата която доставяш.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви увеличения, то самочувствието им е до небето. Спират те за глупости. Правят се на важни. Аман.
15
1
 
12
 
! Отговори
ВДИГАТ ПОДКУПИТЕ преди 10 месеца
Инфлация, тарифата скача с 15%.
14
4
 
18
 
! Отговори
ЧСИ 828 преди 10 месеца
МВР е терористична групировка. Утайката на обществото. Бандити занимаващи се с всякаква престъпна дейност. Слуги на Сатаната. Екстракт от всички най-лоши човешки качества. То тези не са хора де, те са УШЕВИ!
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първо да поумнеят малко
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Току що един го гледах пред патрулката на Халите, хапва вафличка и си цъка на телефона. За такава ли работа искат увеличние? Миналата нощ звъня да подам сигнал за силна музика от заведения, понеже беше 1:30часа и този ми вика "Ами то зависи от работното им време, ние нищо не можем да направим".... еггаатти некомпетентността. При положение, че всяка община си има Наредба за опазване на реда и точно те трябва да я съблюдават. Куцо и сакато наеха там на служба, да яде и да си цъка на телефона....
11
1
 
12
 
! Отговори
Няма надежда преди 10 месеца
за тази проядена от корупция държава на всички нива.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Миличките от четвърто рушветчийно, добре им беше на хранилка при семерджията, пара бол и колите чисти,а сега трябва да я карат на една заплата.
9
3
 
24
 
! Отговори
Хейт преди 10 месеца
Омитайте се да работите в чужбина, ченгета! Тук няма кой да ви плаща, за да пазите мафията от гражданите.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много тежък проблем е че системата е задръстена на високо ниво от т.нар. работещи пенсионери. Те получават и пенсия, и заплата, и нямат кой знае какъв стремеж за резултати. Това задръства долните нива и лишава от мотивация младите служители на МВР, които имат качества, но не виждат перспектива пред себе си.
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пенсионерите ВЪН от МВР. Цоцат по 5-6 бона на месец без да си мърдат краката
6
1
 
19
 
! Отговори
Да преди 10 месеца
Реформи и чистки и тогава пари.
5
4
 
21
 
! Отговори
Стоп вече преди 10 месеца
Взимат чисти без данъци заплати,не внасят лично осигуровки,един куп привилегии,ранно пенсиониране,големи пенсии за който и лев не са внесли в НОИ.А работа никаква,в полицията бардак.
4
4
 
14
 
! Отговори
УУУУ преди 10 месеца
Колите и лампите са наши на данъкоплатците!И бензина е наш!Откъде накъде ще харчат нашия бензин за милиционерските си детинщини?
3
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те са Бойкова дружина всички, на изборите елате ги вижте, страх ги е от други само за тоя гласуват,защото цели кланове са назначени там от Борисов
2
5
 
9
 
! Отговори
:) преди 10 месеца
Еииии, само да дойде Бойко на власт и тия веднага излизат за пари...