Михаил Околийски: Половината болнични легла са излишни

Обмислят санкции за непровеждане на профилактични прегледи
11 юли 2023 10:50, Стела Стоянова
56
Михаил Околийски: Половината болнични легла са излишни
Снимка БГНЕС

"Медицинската помощ е свръхсъсредоточена в няколко големи града. Само в София има 70 болници – колкото в цяла Австрия. Ние сме на първо място в Европа по брой хоспитализации на глава от населението." Това заяви пред БНР Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването.

За миналата година само половината болнични легла са били използвани, тоест половината легла са напълно излишни, посочи той.

Една огромна част от дейностите се извършва в болници, без изобщо да с налага да е там, коментира Околийски и посочи, че трябва да има преструктуриране, тъй като има и "тотален глад за друг тип услуги".

Още по темата
В бюджет за 6 месеца не може да се правят революционни промени, но е факт, че разходите за първична, извънболнична помощ са увеличени с най-голям процент. Парите за асистирана репродукция се удвояват, поясни заместник-министърът на здравеопазването.

По думите му, има ръст и при прегледите, касаещи майчиното и детско здравеопазване.

Към момента личните лекари не са особено мотивирани да са проактивни и да търсят пациентите си за профилактичните им прегледи. Това трябва да се промени. Комуникацията трябва да е двустранна – "хората да разберат, че тези прегледи не са само проформа, за да се отбие номерът", подчерта Михаил Околийски. По думите му "това в последните години беше тотално занемарено", хората бяха оставени сами на себе си" и няма положителен ефект за здравето на нацията. Той даде пример с продължителността на живота на мъжете у нас, която е най-ниска в цяла Европа.

Обмислят се санкции за непровеждане на профилактичните прегледи, както и мотивация за изпълнението им – например освобождаване от определен брой здравни вноски.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 25Искаш да кажеш че България съществува заради тези хора които получават заплата от държавният бюджет работят по 4-5 часа на ден и са вечно сърдити и недоволни? Брех тая чудна държава коя е тя и защо е единствена на земното кълбо ?
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В България има над 1.5 млн кафяви. Почти всички не работят.Естествено всичко им го плаща държавата. Хубаво е че си ги развъждат заради гласове но майките банкоматки като нацвъкат пет-шеснайсет деца банкоматчета некой тряя да им плаща желанията.А те са претенциозни клошари искат това искат онова ,родата от пораснали банкомати на социал идва бързо с брадвите и ножовете.. Въобще не сте вдигнали никакво заплащане просто етносът се увеличи мощно и му плащате креватните забавления.
29
3
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 месеца
Другаря Околийски разсъждава като околийския началник от фейлетоните на Чудомир.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Санкции за непроведени профилактични прегледи, но за кого? За личните лекаро ли или ....
27
1
 
9
 
! Отговори
Окол Околчевски преди 10 месеца
Аз пък смятам, че Миша е твърде заблЮден!
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Профилактичните прегледи в България се извършват проформа. Бъдете честни пред себе си и си го признайте.
25
4
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 10 месеца
Как успя да не напишеш поне едно вярно нещо? Голям талант си. 80% от стотина хиляди администрация искаш да махнеш, след което държавата спира. Това ли ти е целта, да няма държава?
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"но е факт, че разходите за първична, извънболнична помощ са увеличени с най-голям процент" - че как няма да са увеличени, като пред спешните, особено в провинцията, нон стоп е пълно с едни убавци, които в живота си и за един месец здравна осигуровка не са внасяли! Иначе леглата са излишни, болниците са излишни, направо да ни пращат да се лекуваме при знахари на село и да затварят всичко! ***!!!!
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За 33 убихте здравната ни система. Ликвидирахте поликлиниките, направихте от лекарите и болниците ЕТ и търговски дружества, създадохте един тумор т.нар. здравна каса, позволихте чрез закриване на болнични заведения да раздадете на безценица апаратура струваща милиони и така създадохте т.нар. "частни болници" чрез които се изпират милиони и се източва здравната каса отчитайки дейност която не е извършена с цел да се усвоят парите по различните болнични пътеки. Срам!!
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Факт е, че поради недостиг на легла в болниците, навсякъде по болниците в стаи за двама души има три легла и т.н. с останалите стаи. Щом се е наложило да ги сложат, значи леглата не достигат. Този май не знае, че има пикови моменти, в които леглата не достигат, а има други периоди, когато има много свободни легла, но те не са излишни, както ни манипулира тази Калинка.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този плюс охлюва Хинков - каква смъртоносна комбинация!
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми то 80 процента от държавната администрация в излишна ама ето на.Има ги. Въобще хората не са оставени сами на себе си. В София едно обикновено джи-пи има между 20 и 50 пациента всеки ден. Естествено голяма част от тях няма да си платят 2.90-те лева защото са стиснати тарикати а останалите са освободени от такси. После защо всичкото доктор под 75 год възраст всеки ден получава по пощата си по 20 предложения за работа в чужбина.Щото освен да закривате и да не плащате друго не можете.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Околийски май нищо не разбира от здравеопазване и вероятно затова са го издигнали.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според тоя, може болните да ги слагат и по двама в едно легло...
17
0
 
13
 
! Отговори
Батко преди 10 месеца
Този не е никакъв лекар, никога не е завършил медицина, този лакей на СЗО е срам за България, но понеже играе с властта в момента му се дава пост. Нищо не разбира от медицина нито пък от здравен мениджмънт! Не му вярвайте! Пази боже от такива експерти!
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ало, мишоков, спрете държавното финансиране на частните болници и точка. Веднага ще намалеят.А сега точим касата яко.
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чухте ли? Много болници сме имали. Ще се закриват. За какво са ви болници? В Австрия нямали толокова. Сега остава да погледнат Австрия и за заплатите как е.
14
3
 
7
 
! Отговори
Bebok преди 10 месеца
Чудесна новина! Болнични легла само за богати, бедни да пукат-нали за тва са скачали по площада.
13
1
 
7
 
! Отговори
къде е заровено куче преди 10 месеца
Да бе, леглата са излишни.. и като дойде една пландемия като кромида и пълните демонстрационно арената с легла, гласите болничните паркинги за настаняване на хора и т.н... а същевременно хора умират на рецепцията щото лелката не си е допила кафето.
12
0
 
7
 
! Отговори
до преизбирателите преди 10 месеца
мислете също дали вашите преизбраници ще назначават качествени хора на ключови позиции и или свои мушмороци а не само да ви заблуждават че ще подобрят живота ви отивайки си от този свят в лишения и бързи кредити доста от вас

Спонсорирани публикации