Михаил Околийски: Половината болнични легла са излишни

Обмислят санкции за непровеждане на профилактични прегледи
11 юли 2023 10:50, Стела Стоянова
56
Михаил Околийски: Половината болнични легла са излишни
Снимка БГНЕС

"Медицинската помощ е свръхсъсредоточена в няколко големи града. Само в София има 70 болници – колкото в цяла Австрия. Ние сме на първо място в Европа по брой хоспитализации на глава от населението." Това заяви пред БНР Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването.

За миналата година само половината болнични легла са били използвани, тоест половината легла са напълно излишни, посочи той.

Една огромна част от дейностите се извършва в болници, без изобщо да с налага да е там, коментира Околийски и посочи, че трябва да има преструктуриране, тъй като има и "тотален глад за друг тип услуги".

Още по темата
В бюджет за 6 месеца не може да се правят революционни промени, но е факт, че разходите за първична, извънболнична помощ са увеличени с най-голям процент. Парите за асистирана репродукция се удвояват, поясни заместник-министърът на здравеопазването.

По думите му, има ръст и при прегледите, касаещи майчиното и детско здравеопазване.

Към момента личните лекари не са особено мотивирани да са проактивни и да търсят пациентите си за профилактичните им прегледи. Това трябва да се промени. Комуникацията трябва да е двустранна – "хората да разберат, че тези прегледи не са само проформа, за да се отбие номерът", подчерта Михаил Околийски. По думите му "това в последните години беше тотално занемарено", хората бяха оставени сами на себе си" и няма положителен ефект за здравето на нацията. Той даде пример с продължителността на живота на мъжете у нас, която е най-ниска в цяла Европа.

Обмислят се санкции за непровеждане на профилактичните прегледи, както и мотивация за изпълнението им – например освобождаване от определен брой здравни вноски.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
15
 
! Отговори
Болен преди 10 месеца
А като се наложи нямаме легла не можем да ви приемем играл съм го този филм Бог да ни пази
10
2
 
12
 
! Отговори
Мишко Околийски: преди 10 месеца
Половината баш плъхове, бръмбари и калинки на държавна хранилка са излишни
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами съкратете ги, ама после обяснете на народонаселението, че трябва да чака няколко мес за болница. Който оцъца -оцъца.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То заради това по време на Ковида, хората умираха на стълбите пред болницата.. Легла не са нужни може да умират и в коридора.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре ни управляват, да закриваме болници, а после и училища.
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Михаил Околийски: Половината болнични легла са излишни - А ОТ КОВИД НЕ ВИ СТИГАХА ЛЕГЛАТА!!!!!
5
3
 
12
 
! Отговори
Продьлж пеша преди 10 месеца
Перефразирано по малко болници повече пари за нас в здравната касаБолните знаят сьвета на кокорко какво да правят като вятъра
4
2
 
17
 
! Отговори
Ken преди 10 месеца
Съвсем пресни са спомените, когато се пищеше : "Болничните легла са запълнени над 90% ! Няма къде да се настаняват болните !" и наистина имаше болнични носилки в коридорите. Сега няма проблем да те вземат в болница. Може да не те лекуват изобщо, но ще си излежиш 5-те дни и ще си вземат парите за това. На първо място са парите, после е здравето. Това е проблема !
3
2
 
14
 
! Отговори
българина преди 10 месеца
добро утро, болниците естествено наполовина. в областните градове по две минимум, по малките около 30 000 една, в софия 10 са достатъчни. В цяла швейцария или Холандия са под 150 НО! ИМАТ МНОГО ХЕЛИКОПТЕРИ И ЛИНЕЙКИ! тук е точно обратното, все едно верига магазини, но лошо заредни
2
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Работа се върши с акъл , не че пари не трябват. Мислете преди да предлагате, защото, кашата която ще забъркате, не може да я оправите и след 50 години.
1
1
 
22
 
! Отговори
Патил преди 10 месеца
В болница те приемат само ако си на умиране вече - затова има свободни легла , но осигуровките ни не пропускат да взимат от - нзок