Липсват над 300 лекарства, инсулините вече са 7

Изнесли сме инсулин, стигащ за нуждите на 5000 души за месец
7 авг 2023 11:13, Стела Стоянова
13
Липсват над 300 лекарства, инсулините вече са 7
Снимка БГНЕС, архив

Отново има недостиг на лекарства в аптеките.

Ситуацията е тревожна и това не е от сега, а от години, каза пред БНР Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Броят на инсулините, които липсват, се увеличава непрекъснато. Те вече са 7, но дори са повече, защото и при останалите има нередовно снабдяване, т.е. има някаква форма на дефицит. Много малко са инсулините, за които може да се каже, че ги има редовно".

По думите му, в Австрия няма нито един липсващ инсулин. Това навежда на мисълта, че проблемът най-вероятно е чисто български, подчерта Костов в интервю за предаването "Преди всички".

"Компанията "Санофи" е заявила още в началото на година, че ще има липса на инсулин. Но така, както е заявила, че ще има липса, през този период са изнесени 22 799 опаковки точно от инсулина на тази компания. Това означава, че тя е внасяла, въпреки че е подавала уведомление, че няма да внася. Проблемът е, че целият този инсулин е изнесен".

По думите му това количество на изнесен инсулин е достатъчен за нуждите на над 5000 души на месец, а потребяващите тези инсулини са 4000.

Костов не посочи точно за кои страни сме изнесли този инсулин, но обикновено те са в ЕС.

Той подчерта, че системата, която трябва да предотврати износа, не работи както трябва. Според него тя е направена така, че да не работи. Има нужда от кардинална промяна, категоричен е председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки. По думите му трябва да се променят формулите, по които тя изчислява:

"В момента тя вкарва лекарството в забранителния списък, когато неговата наличност е по-малко от 65% от средно месечното потребление. Това е твърде малко. На практика това е запас за 20 дни. Този запас трябва да бъде вдигнат. Трябва да се промени тази система така, че тя да си върши работата и да защитава интереса на болните. Всичко е в ръцете на законодателя".

Още по темата

Николай Костов отбеляза, че всичко това води до други проблеми - разменят се инсулини в социалните мрежи, икономисва се от количеството.

Той обяви, че проблем имат и останалите диабетици, които не са на инсулин. По думите му тези хора в България са повече от половин милион. Костов заяви, че липсват около 20 лекарства за тях. И там отново основният проблем е износ, подчерта той. Другият проблем, по думите му, е манията за отслабване с тези лекарства.

Липсват и ваксини, например за Хепатит Б, както и над 300 други лекарства, посочи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки. По думите му в момента антибиотици има.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Антиваксърите изядоха антибиотиците на народа и изразходваха бюджета за здраве на цяра България с десетилетия напред. Ама иначе ги било страх от ваксината. Тъ па на ри!
12
3
 
0
 
! Отговори
Орион Меджидиев преди 9 месеца
Като нещете да си биете спутник и пращата бтр-и на хохлите, ше сакате лекарства от зеленски
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма значение, някакви си там лекарства липсват. По-важното е че имаме ваксини за ковид за всички.
10
2
 
1
 
! Отговори
Вьзмутен преди 9 месеца
Не сме гласували за - пп, на записа сам, чу машините го направиха вместо нас - за това бе зора да ги вкарат
9
1
 
4
 
! Отговори
Отново Промяната преди 9 месеца
Отново ПП е на власт и и отново липсват животоспасяващи лекарств. Защо гласувате за тези некадърни хора?
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
защо има и антибиотици - НИЩО за българите не трябва да има и дупетатите в НС трябва да са не 240 а 2,400 за да могат най после да бъдат решени някои насъщни за хората неща !
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Промяната продьлжава по план
6
1
 
4
 
! Отговори
Майора преди 9 месеца
Напълно ви разирам господин Костов , но какво може да нсправите след като на преден план излизат печалбите , а не здравето на хората! Жалко е че грижата за хорта остава на заден план!
5
0
 
4
 
! Отговори
жорето преди 9 месеца
Имаме си народни избраници, да оправят нещата, иначе алгафари ще ги надума едниии, па и да поработят малко, стига са развявали вратовръзки
4
3
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 месеца
Доставките на суровини от Русия секнаха. Затова липсват 45о вида лекарства в Германия, 600 в Австрия и т.н. Излиза, че Путин е виновен.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
аа управниците правят протести за насилието
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Естествено, изнасят за държави в които въпросните лекарства са в пъти по-скъпи, държавата ги субсидира дори с помощи за газ и ток да го правят!
1
1
 
14
 
! Отговори
A преди 9 месеца
...да разбираме , че всеки си прави каквото си иска пак. Проформа държава.