Забраната за внос на украинско зърно е загуба за всички

Райков: Икономиката ни трябва да бъде натоварена на максимум
15 авг 2023 14:47, Анисия Иванова
39
Забраната за внос на украинско зърно е загуба за всички
Снимка: Bulgaria ON AIR

Преди два месеца Европейската комисия удължи забраната за внос на украинско зърно за България и още четири страни до 15 септември.

"Рядко има решение, което да е губещо за всички. Това е едно от тези решения. Решението за блокиране на вноса на тези култури е доста вредно. Потребителите са поставени под риск цената да скача поради нарушаване на пазара. Бизнесът, който преработва тези суровини, е поставен под натиск. България страда, защото тези суровини отиват в нашите конкуренти в Европа. Страда държавата, която не събира достатъчно бюджетни приходи от митнически внос и ДДС на продажбата на суровините", коментира икономистът Преслав Райков за Bulgaria ON AIR.

Според него страдат и земеделските производители, които "стават неадекватни на пазарната ситуация". Райков е на мнение, че агроведомството е в голяма заблуда, че това ще помогне да се качат на цените, тъй като те продължават да спадат. Българските производители пък държат на склад количества, които не вадят на пазара и от това печелят нашите конкуренти в Европа.

"Разкъсаха веригата и опитаха да настроят производители срещу преработватели и крайни продукти. Не се направи никаква пазарна консултация как пазарът реагира на тази забрана и какви са количествата, които стоят за реализация - около 830 хил. тона слънчоглед. Цените на световните пазари тръгнаха надолу. Украйна гаси своите производствени мощности за преработка на слънчоглед и се насочва към чистия експорт на суровината. Призовавам министър Вътев и администрацията да започнат по-адекватно да комуникират решенията с всички по веригата, защото в момента те са изключително на парче", каза още Райков в "България сутрин".

Гостът се съгласи с твърдението, че има риск от покачване цената на олиото у нас, тъй като ще ни трябват около 1,5 млн. тона внос на слънчоглед, за да може индустрията ни да произвежда на максималния си капацитет

"Зърнопроизводителите загубиха пазарна логика с идеята, че министерството ще им окаже протекция и ще ги субсидира. Сега държавата блокира тази продукция и не дава да се реализира. Всички страдаме от това нещо като потребители. Украинският и българският пазар са много взаимосвързани. Трябва да се потърси диалог между производителите, преработвателите и държавата", подчерта икономистът.

Райков е категоричен, че нашата икономика има нужда да бъде натоварена на максимум, докато в същото време индустриалното производство спада за пореден път.

Според икономиста най-реалистичният сценарий е в началото на 2025 г. да приемем еврото, а рисковете са основно по линия на инфлационния критерий. По-скоро ще има задържане на инфлационните нива, което би било спънка за инфлационния критерий, смята Райков.

"Трябва да максимизираме икономическите си ползи. Надявам се правителството да гони балансиран бюджет или бюджет в излишък и да не генерираме допълнителна инфлация", посочи още Райков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
11
 
! Отговори
Рендету преди 8 месеца
Нашите родни Фермери и Зърно производители са на корено праотивополоно мнение от "младото меринджей" на С.орос
18
0
 
4
 
! Отговори
... преди 8 месеца
*Мотика
17
2
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 8 месеца
БЕЗМОЗЪЧНО е да докараш до фалит родните производители, само за да направиш кефа на украинците. Защото когато нашите производители фалират, разпродадат техниката и спрат дейността си догодина ще изревете когато украинците възстановят износа си на зърно към други клиенти и спрат да ни го дават евтино. Тогава ще ревете защо никой не иска да произвежда зърно у нас.
16
0
 
7
 
! Отговори
... преди 8 месеца
И аман от анализатори, които митика не са хващали, но се изказват по всички въпроси
15
4
 
8
 
! Отговори
... преди 8 месеца
Сметка: Себестойност на дка пшеница 250лв (миналогодишни цени за семена, торове, горива). Добив (в Тракия) 600кг/дка, а в Пазарджишко по 180 изкараха заради сушата. Айде сега кажете по колко трябва да е "зърното", за да се покрият разходите. А украинско внасят без мита за 18ст. Да ви е поевтинял хлябът? Отделно там пръскат, с каквото намерят. Яжте ми евтиното У "зърно"
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Забраната дори е малка. Ние пък точно нищо не губим. Може би само, че не консумираме долнопробно и определено некачествено зърно от Украйна. И прасе не бих хранил с него
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Римските цезари копират еврейските свещени книги през 70те г. н.е. и ИЗМИСЛЯТ ЛЕГЕНДАТА ЗА ХРИСТИЯНСТВО, ЗА ДА ЗАПАЗЯТ ЗАВИНАГИ ВЛАСТТА НА ФАЛИРАЛАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ НАД ЦЕЛИЯ СВЯТ ! ИМПЕРАТОР КОНСТАНТИН ВЪВЕЖДА НАСИЛА ХРИСТИЯНСТВОТО, ПРИНУЖДАВАЙКИ ОКОЛНИТЕ ДЪРЖАВИ С ОГЪН И МЕЧ ДА ИЗКОРЕНЯТ МЕСТНИТЕ КУЛТУРНИ ТРАДИЦИИ ! ЦЪРКВИТЕ СА ДЕМОНИЗИРАНИ И СМУЧАТ ЖИЗНЕНАТА ЕНЕРГИЯ И ПАРИТЕ НА НАИВНИТЕ ! Истинското име на БОГ е Йихуууааа ! Така го прославят българите с хилядолетия, когато играят ръченица !!!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
трябва да забранят вноса на жендъри от Европа и фасул
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва забрана за внос и на гръцки и турски домати.Това се нарича протекционизъм.Не може неща които ги произвеждаме и то качествено в големи количества да се внасят от другаде.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Митата с които цакате китай турция и другите азиатски тигри също са голяма загуба за потребителя
9
2
 
15
 
! Отговори
тя преди 8 месеца
От Украйна само губиме , те искат тотално да ни използват !
8
3
 
6
 
! Отговори
местнотоПРОИЗВОДСТВО преди 8 месеца
ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАЩИТЕНО ! НИЕ СМЕ СЪЮЗНИЦИ НА УКРАЙНА И СНАБДЯВАМЕ С ОРЪЖИЕ И БОЕПРИПАСИ, НО ТРЯБВА ДА ПАЗИМ И СЕБЕ СИ !
7
1
 
12
 
! Отговори
стига бе преди 8 месеца
Какви приходи от мито, когато Урсулата ни застави да внасяме украинско зърно безмитно? Този какъв е, че го дават даже по телевизията?
6
2
 
11
 
! Отговори
Загубил преди 8 месеца
Здравето на потребителя печели
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Губещо за всички е да се откажеш от руските енергоносители. В Германия вече берат плодовете. Колкото до украинското зърно, то отиваше като компенсация да доставеното от запада оръжие. Сега това кранче секна.
4
0
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
хамбарите са пълни с укр зърно даже ще получат и обезщетение от ес че сазакупили от лако=мия зърно което не могат да пласират та кои е на загубаче не разбрах
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Качеството на украинскотозърно е трагично..Веднага се усети разликата в качеството на хляба, напоследък масовия и за храна за прасетата не става..
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
Едно време,комунистите,скриха,за аварията в чернобил,сега тия демократи,продължават,са ни тровят,учени физици,се изказаха,за аварията,трябвало е 150г.да минат,след това,ще се разгради плутоний в земята на Украйна,а те сега сетревожат,защо не сме внасяли жито от Украйна,стига сте ни тровили.
1
11
 
5
 
! Отговори
Загрижен преди 8 месеца
БЕЗМОЗЪЧНО е да не купуваш суровини на ниски цени, за да може двама трима да си продават зърното на спекулативно високи цени!!!! Но понеже са БСП/ДПС/ГЕРБ хранилка ще забраним вноса - *диоти!!! Внесете евтино зърно, произвеждайте евтин хляб, евтино месо, евтина бира и продавайте това у нас и в Европа с висока печалба вместо да ревете, че сте бедни - ГЛУ*ЦИ!