Божков каца в България: Какви обвинения го очакват?

Очаква се той да бъде задържан за 72 часа
25 авг 2023 12:53, Красимир Ангелов
289
Божков каца в България: Какви обвинения го очакват?
Снимка: Facebook

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30.", написа бизнесменът Васил Божков, който от доста време бе в Дубай.

Не закъсня реакцията на МВР, като вътрешният министър Калин Стоянов обяви пред журналисти, че Божков ще бъде поет от полицията на летището. "След като пристигне, той ще бъде приведен при съответния прокурор и ще се види дали ще се налага някаква мярка за неотклонение и така нататък", подчерта Стоянов.

Още щом кацне на летище София  - още при граничния контрол, той трябва да бъде задържан до 72 часа по делото за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, да бъде отведен в сградата на Националното следствие, където в присъствие на адвокатда му бъде повдигнато обвинение , да даде обяснения, ако прецени и след това да бъде изправен пред Софийския градски съд, който да реши да остане ли той за постоянно в ареста, съобщава БНР.

Още по темата
В случай, че Божков не бъде задържан, прокуратурата е в готовност да поиска задържането му по т.нар. "хазартно дело", от което започна всичко. По него той е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления.

Срещу Васил Божков се води и още едно дело - за насилствени криминални действия - побои, закани за убийства и даже убийства. То беше замразено, защото нямаше как бизнесменът да бъде разпитан, което, ако се върне, вече може да бъде направено.

Божков беше разследван задочно - при това по глава Първа - Престъпления срещу Републиката, че е финансирал протестите  през 2020 година срещу Иван Гешев и Бойко Борисов. Покрай него бяха обвинени и прекараха известно време в ареста негови близки, както и негови бизнепартньори, пише в свой материал националното ни радио.

Божков от своя страна твърди и че бил жертва на престъпление - че  е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и  Севделина Арнаудова. По случая работи Софийската градска прокуратура, но по делото развитие няма именно заради факта, че Божков не беше в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
0
 
! Отговори
ПППП преди 8 месеца
Поредната промяна от пришълците бе изпълнена. Работят хората неспирно.
196
2
 
0
 
! Отговори
Божков към затвора преди 8 месеца
Божков се издъни и го връщат. Имаше едината задача поставена от Кремъл да държи и репресира енергията в ФК Левски, така че да е под контрол. По негово време клубът е с най-слаби резултати, и трупа дългове след дългове с идеята народа подкрепящ клуба да бъде обезверен а накрая клубът да бъде фалиран. Да ама Не!. Какво стана? Само малко след като олигарха репесулник от бившите тайни служби се махна, и клуба направо се възроди. Хората дойдоха и от север и от юг и идеята на в ФК Левски отново оживя.
195
0
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 8 месеца
Много са ви стари новините. Човекът кацна благополъчно, а сега прокурорите мислят с какво е нарушил закона им. Те нака да си го разпитват но за Бойко Борисов, Владкото му Горанов и онази от прокуратурата им. И тя ли му е била любовница. Не е лошо човек да има любовница, а те го изкараха престъпник. При това, ръководител на ОПГ. Познавам един от бившите му опранители. Приятел ми е. Той си няма любовница.
194
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Без значение кой го е казал, важното е следното: "Божков от своя страна твърди и че бил жертва на престъпление - че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова". Това е "тайната" защо България линее, нищо хубаво не се случва тук, а някои имат чекмеджета пълни с кюлчета и пачки. ОПГ ГРОБ е един октопод, омотал България в пипалата си и само смуче, смуче, смуче... Божков, понеже е наясно че е пътник, има смелостта да го заяви официално. Това ви е демокрация и ред в БГ
193
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо си мисля,че този ще изпее нещата за руското разузнаване в България,от което беше част.Срещу по-лека присъда?Тази история не се движи от България.
192
1
 
3
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 8 месеца
Ггледаме поредният театър на управляващите,като главният режисйор е от козяк.Вариантите са три.Изпиране на Борисов и Горанов,сготвянето им и наи малко вероятният е "самоубииството" на Божков.Има сценарии и Божков е с главна роля.Понеже е доста умен сигурно ще излезе сух от водата.
191
2
 
6
 
! Отговори
язък преди 8 месеца
как може човек да дължи стотици милиони данъци и тия нищо да не направят!!!.мафия е цялата власт
190
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 8 месеца
хехе,или сътрудничи със правораздавателните на САЩ,и ще нарусива картината в която са живяли Българие последните 30г.,манипулирани и ограбвани от агенти на кгб като доган...борисов...корнелия,петков,василев,слави...за пари продават животите на децата си...и на вашите,без тсвя...няма начин да оцелее Живота на Планетата ни!Да е Война г-н сИ!!!"ПРИЯТеЛЯ ТИ Я ОБЯВИ НА СВЕТА НИ!!п.имати и убийци нямащи Бог ви управляват,при.ати ограбват животите Ви!убиваха през клоуна тръмп американски граждани !
189
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво да го очаква? Нали ликвидира "Трактора". Мафията-политиците си имат държава. Народа ще страда.
188
3
 
5
 
! Отговори
Магнитски спи преди 8 месеца
Има сделка с Посолството.
187
2
 
9
 
! Отговори
Военен брокер преди 8 месеца
По-умен е от Пригожин с гражданската авияция лети с още 300 пътника .Никой няма да прости на враговете му ако барат граждански цели ,Кадафи свали един и го отнесе.
186
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къде се скри Копейкин след показанията на лондонските му резиденти?
185
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Единственият, който се радва на Черепа днес, е Чорапа.
184
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не само няма да го осъдят,а по скоро си мисля че той ще осъди клетата ни държава.
183
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
До Анонимен и тракторо не го беше страх
182
2
 
9
 
! Отговори
Дора преди 8 месеца
Предполагам, че го извикаха тези, на които им трябва спонсор и силен човек (след като един предишен се спомина наскоро) - срещу обещание за споразумение с прокуратурата, пък и свидетелстването му ще е против политическите им конкуренти за изборите (с които си нямали доверие в сглобката).
181
2
 
2
 
! Отговори
ЧИЧО преди 8 месеца
До АнонименРано или късно
180
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този Божков, по собствено желание ли се връща в София или като екстрадиран от ОАЕ?Пресата създава впечатление, че господинът оказва голямо благоволение, като се появява в България!
179
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Алооо, Киренце ?? Къде си бе, Киренце ?? Още ли караш сърф по плажовете ?? Черепа е тук. Няма ли да свиделстваш срещу бате Бойко ?? Нали навремето го арестува по "свидетелства" на Божков ?? Е, тука е черепчето. Действай. Аааа, забравих, Киренце. Ти си сега с него в "некоалиция",нали ?? Е, извинявай, Киренце. Аз съм се объркал!
178
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къв Путин те гони? Черепа е путински агент и спонсор на Радев. Защо да го убиват?