80% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи

1/3 са свили радходите си за енергия
27 авг 2023 22:45, Нели Христова
277
80% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи
Снимка: БГНЕС

Близо 80% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи. Проучването е на Националния статистически институт. Едва 20 на 100 са тези, които имат увеличение на приходите си. Въпреки двуцифрената инфлация - 80% нямат никакво увеличение на доходите си през последната година.

Семейството на Ива Цветкова е сред домакинствата, които са свили разходите си заради инфлацията. Непроменените доходи на тричленната фамилия през последните 12 месеца налагат известни ограничения.

"Наложи се да вземем решение да не ходим на почивка, тъй като предстои учебната година и детето смени училището. Нови неща трябва да се закупуват и така си правихме по-сериозни сметки", казва тя.

Ива е притеснена, че предстои и зимният сезон, което означава по-високи разходи за отопление.

"В нашето семейство специално сме забелязали, че за ток отиват най-много средства, тъй като не ползваме ТЕЦ и това доста се отразява на семейния ни бюджет", допълна Цекова.

Около 1/3 от анкетираните от Националния статистически институт са ограничили потреблението си на енергия. Близо 9 на 100 от живеещи в градовете са посочили, че не могат да си позволят достатъчно потребление на енергия. В селата делът на хората с ограничения в това отношение е 37.8% - с 9 процентни пункта повече в сравнение с градовете.

Според икономисти докато бизнесът в България продължава да работи на ишлеме, цената на работната сила няма да се промени и затова не могат да се очакват по-високи доходи. И предлагат вариант за изход от ситуацията.

Според доц. Даниел Павлов – икономист един от начините е да стимулираме малките и средни предприятия, особено в провинцията, да извършват своето производство чрез права върху собствена търговска марка. Така например, има различни международни корпорации, които имат права върху своите напитки - търговска марка, промишлен дизайн, изключително добра пазарна политика. И ето, в резултат на това те са мултимилиардери.

Според доц. Павлов повишаването на бизнес културата на купувачите също е ключово. Ако се залага на продукти на родното производство, това ще стимулира местния бизнес, което неизменно ще доведе до по-високи доходи на населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още по темата: приходиНСИразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Митку - Нямаш си и на идея колко висшисти има, със заплати на "Среднисти". Не всеки е адвокат, лекар или програмист ...
187
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Димитър - На 18 години съм и успехът ми е 5.89 - кажи ми, как да я зпаочна тая работа, дето ще ми плаща достатъчно, че да не живея на ръба на мизерията и да не се налага, да се моля на нашите, да си пера дрехите у тях?
186
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
80% - процентът на гласуващите за ес и нато. Неграмотни, некадърни и мързеливи, гласуващи с надеждата да им дадат "европейска МРЗ".
185
10
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 8 месеца
Новия строй постави всекип на мястото му.В София е пълно с работа,ако си изучил,добър и съвестен работник и с акъл.Недоволните мрънкащи знаете кои са.Такива си живееха много добре преди за сметка на по-умните българи.Това същите некадърници които обичат Расия,мразят Америка и мразят висшистите най- вече са недоволни от лекарите.Тука са надушили този руски сайт за събиране на И.П. та и си излриват злобата.
184
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 202 - Почвш да го избиваш на фаизъм и ти....
183
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Бързо ***, ти изобщо мислиш когато пишеш? Индустрия има. Явно четеш само статии тук и нищо повече. Един съвет: обърни внимание на бизнес пресата в България за да ти светне. Ако си некачествен човек без знания и умения... никой не става. Ако си човек с изградена кариера и ценни умения... работа и заплащане има. Всеки сам си избира дали да е беден и мрънклив. Явно ти си направил своя избор. Има значение дали си необразован! Набийте си го в кратуните! Вече не е СОЦ някой да ти дава!!!
182
2
 
4
 
! Отговори
онзи ден преди 8 месеца
бяха 70%,днес са 80,утре може и 100 да станат,само дето и 1% не ви вярва на измишльотините
181
1
 
6
 
! Отговори
Бързо триене преди 8 месеца
До 197 Докога?. . . . . . . . Все излишни излияния! Кажи каква индустрия има сега освен цехчета с по 3-5 бачкьори. Кой създава профита т.е. от началото до края на проекта? Никаква развойна работа 90% ишлеме! Как можеш да си покриваш разходите си от ишлеме като си една брънка на един процес? Тази ситуация ще се задълбочава по нататък и при влизане в еврото, не заради еврото, а за това, че структурата на българската индустрия (каква дума за нещо което го няма) няма да се промени!
180
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 202 Докога?. . . . . . . . Все излишни излияния! Кажи каква индустрия има сега освен цехчета с по 3-5 бачкьори. Кой създава профита т.е. от началото до края на проекта? Никаква развойна работа 90% ишлеме! Как можеш да си покриваш разходите си от ишлеме като си една брънка на един процес? Тази ситуация ще се задълбочава по нататък и при влизане в еврото, не заради еврото, а за това, че структурата на българската индустрия (каква дума за нещо което го няма) няма да се промени!
179
4
 
3
 
! Отговори
:) преди 8 месеца
До Демокрация, сър! Каква демокрация?!? Тук е пост соц - другарите станаха капиталисти и ни отпуснаха банани. Но другото си е соц.
178
4
 
5
 
! Отговори
Докога? преди 8 месеца
Подобни "изследвания" са несъстоятелни! Когато говорим за бедни трябва да се покаже и демографията на тези хора. Какво образование имат? Каква ум е възрастовата група? населено място? Сфера на развитие. Какво очаквате да е финансовото състояние на чистачка на входове? Да живее с повече от храна и сметки? Еми няма как да се получи. В цял свят тези хора са дъното на обществото. Бачкаторите? Я кажете, че 80% от населението НЯМА стойностни умения и знания и всичко си идва на мястото.
177
2
 
4
 
! Отговори
До 200 преди 8 месеца
Е не може всички да са директори и бизнесмени. Нали трябва и "някой" да работи!? Пък няма как българските фирми да дават високи заплати щото българските бизнесмени са гола вода. Няма иновации, няма промишленост, няма високо технологична продукция с висока добавена стойност. От къде да дойдат парите за високи заплати? То като няма производства няма и желание и възможности и при работниците да се учат и да си повишават квалификацията. Защо да го правят? Те и да искат няма къде.
176
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако нямам увеличние на приходите, то аз съм направил нещо грешно. Естествено, че имам. А, ако ежедневните ми неотложни нужди (сметки, храна и подобни), надхвърлят 5% от приходите ми, то съвсем съм за никъде. Вече, ако сте бачкатор, разчитащ на заплатата от склада, лошо за вас. Време е за преквалификация.
175
2
 
5
 
! Отговори
Изненада за никой. преди 8 месеца
Това всичкото е в резултата от "адекватно" проведени политики в продължение на повече от 30 години.
174
3
 
3
 
! Отговори
Мда преди 8 месеца
Лично аз ще пробвам да търся някаква работа в румьния от есентаТук е безмисленно да работиш - за да опитваш да не си гладен понеИ все да живееш на кредит - това живот ли еДокато някакви хора вадят милиони влогове в банките
173
4
 
11
 
! Отговори
Вече не се търпи! преди 8 месеца
Не знам за вас но аз със 2000лв месечен доход вече едвам оцелявам и то при положение че имам собствено жилище, не давам пари за наем, нямам никакви кредити и нищо не изплащам. Нямам и деца. Всичко заминава за сметки, храна, транспорт, разходи по колата и от време на време като заделя по някой лев да си купя това онова, дрехи, техника, главно дреболии и евтини неща. Вече не се издържа. Работя постоянно а пари няма. Обмислям варианти да продам жилището и да замина в чужбина..или да почна бизнес.
172
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Благодарете на мутродемократите на ГЕРБ, че от 2010 година храните в България са по-скъпи от храните в другите държави от ЕС.
171
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Русия 20% изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, в САЩ са 40%, а в България са 80%. Защо ли е така....
170
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 201 - 6000 лева взеха да се усещат като 3000 преди 6-7 години.
169
4
 
8
 
! Отговори
Демокрация, сър! преди 8 месеца
И евтини банани... Е, само когато са на промоция.