Отиде си Николай Колев - Босия

Той често изразяваше позиция чрез стачки и протести
Обновена: 29 авг 2023 17:27 | 29 авг 2023 17:27, Стела Стоянова
80
Отиде си Николай Колев - Босия
Снимка БГНЕС, архив

Напусна ни Николай Ганчев Колев, известен още като Николай Колев – Босия, съобщи в профила си във Фейсбук екологът Вихрен Михайлов. Той беше на 72 години.

"Днес почина моят приятел, съмишленик и непримирим боец Николай Колев-Босия! Почивай в мир, приятелю - ти живя Достойно до край! Ще се видим някога в по-чист свят", пише Михайлов.

Общественикът Николай Колев - Босия често изразяваше позицията си чрез стачки и редовно участие в протести, припомня БГНЕС. През 2018 г. Босия гладуваше 80 дни с искане да се изчисти транспортното министерство и „Автомобилна администрация“ от, по думите му, организираната престъпна група и оставката на Ивайло Московски. На протестите през 2012-а и 2013-а година именно Босия поведе "доматената революция". Той протестираше и срещу избора на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, и срещу гнилата съдебна система.

Босия е роден през 1951 г. в Стара Загора. Завършва Руската езикова гимназия в родния си град, учи руска филология в Софийския университет, след което работи почти всичко – от хамалин до поет.

Лежал е няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвор за политическа дейност преди 10 ноември 1989 година. Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков. Известен е с многобройните си гладни стачки, нестандартните си виждания и своенравния си характер. Автор е на четири книги и баща на пет дъщери.

Редакцията изразява съболезнования на близките му!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе, особености.
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
22, баща му е лежал над майкатикурвата. Правил и е всичковътре и ето те и теб на бял свят.
20
10
 
5
 
! Отговори
Ех и Неговото Сърце преди 8 месеца
не ИзДържа - Сглобката! Обаче, още много хора, за съжаление, ще го последват - с Новите Цени на Тока тая Зима - краят е Близо!!
19
5
 
10
 
! Отговори
ОТИДЕ СИ.... преди 8 месеца
...още един сбъркан левичар....БОГ ДА ГО ПРОСТИ!
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Съжалявам, но не ме трогваше.Просто в БГ всичко се смила от някаква тотална простотия и някак потъва в общото блато.Другият начин е да се махнеш, но пък на запад си никой.Обречена територия и народ.
17
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Напишете нещо за родителите му, за семейството му. Сигурно родителите му са лежали в Белене и Скравена, нали?
16
8
 
9
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Бог да го прости, Босия! А най-интересното и тъжно е, че още непогребан, ония дето го плюеха и хулеха приживе сега ще започнат да пишат дитирамби за него и Живота му...
15
7
 
4
 
! Отговори
Kalin72 преди 8 месеца
До още нещоСъгласен, освен с това за комунистическата жестокост - не намесвайте комунистическите идеали в първобитните нрави! Жестокост и заплахи са присъщи на подчовеците, а те могат да са и червени, и сини, и зелени.
14
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Автор е пет дъщери - значи е бил на социалки като римляните ;)))
13
11
 
22
 
! Отговори
още нещо преди 8 месеца
последният достоен българин , който не се скри от страх пред комунистическата жестокост и заплахи а кмело изрази гражданските си позиция
12
8
 
22
 
! Отговори
Сенеката преди 8 месеца
Личностите в България ги наричат луди...щом не си в стадото значи си луд това е логиката на българските 80 процентници...
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зодия Телец - инати извънземни !
10
6
 
14
 
! Отговори
До жижо преди 8 месеца
И това дава ли ти дава право да го наричаш психар,след като ти сам себе си не можеш да разбереш,па камо ли другите?
9
16
 
10
 
! Отговори
жижо преди 8 месеца
Не се разбра срещу кого се бори.И преди и в по-нови времена.Ако беше умен,щеше да е разбрал,че сам нищо не може да промени.Издухан психар,не знаещ какво желае и търси евтина известност.Живяхме по едно и също време,и пак не го разбирам.
8
5
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 8 месеца
Голям късметлия по времето на социализма и тоталитаризма на другаря Тодор Живков . Има много поздрави от две поколения реално репресирани , които не сме се радвали на неговите успехи и публикации . За нас Той е " детето чудо " . Бог види , показва и наказва .
7
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Той си остана във времето на идеалистите на демокрацията, с домашно плетени пуловери и рошави бради,1990. Сегашните "демократи" гледат с влажен поглед плика под масата и говорят с шаблони,които не разбират.
6
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като че ли Ботев е писал за него "свестните у нас считат за луди" Поклон.
5
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мир на Душата му! Един от полезните *ти, един наивник използван активно от онези, които лъгаха народа с т.н. СДС, по-късно ДБ и ПП като алтернатива на нещо. А всъщност в основата си това са предателски организации, които продадоха България с цел една малка част от тях да станат мулти-милионери и милиардери. Босия не е крал нищо и ще си остане с наивните протести, използван като презерватив от другите, които забогатяха за негова сметка и за сметка на народа.
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе поне беше като повепето интернет ППДБЛГБТ тро0л0ве тук. Но и тяхното време ще дойде
3
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Светла му памет. Беше непокорен и безстрашен

Спонсорирани публикации