Къде е блокадата? Петолъчката, Хемус, Варна-Бургас, Сливен-Ямбол, Драгоман-Калотина...На 40 места

Министър Цоков моли да се пропускат училищните автобуси
Обновена: 18 сеп 2023 09:22 | 18 сеп 2023 08:20, Петър Бойчев
554
Къде е блокадата? Петолъчката, Хемус, Варна-Бургас, Сливен-Ямбол, Драгоман-Калотина...На 40 места
СНИМКА БГНЕС

Общонационалният земеделски протест, който започва днес в 10 часа, ще блокира много ключови точки в страната.
Сред тях са Петолъчката, кръговото на Ахелой, пътят Варна-Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол, Кресна, пътят Драгоман - ГКПП Калотина, началото на магистрала “Хемус” в посока Варна-София.Точно в 10.00 ч. ще започне блокада с тежка земеделска техника на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна, предаде БНР.

Инициативният комитет от 24 земеделски организации постави редица искания. Основното е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване контрола на произхода и безопасността при внос на селскостопански продукти. Сред исканията е изплащане до 30 септември на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

Ще помоля протестиращите да пропускат безпрепятствено училищните автобуси, обяви по бТВ министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Над 900 хил. души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор. В протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци. Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания, предупреждават от инициативния комитет.

Протестиращите излязоха с извинение към гражданите и предупреждения да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна, предаде БТА.

Готови сме да подновим диалога във всеки момент, каза на брифинг в Министерски съвет вчера премиерът акад. Николай Денков. Той каза, че единствената инструкция, която е дал на министъра на вътрешните работи, е да осигури законно преминаване на целия протест. Ако някой се опита да наруши закона, съответно той ще бъде санкциониран. Ако протестът е съгласно законовите норми, няма да има проблем за участващите в него, коментира премиерът.

В края на изявлението си Николай Денков подчерта, че уважава всички, „които произвеждат нашата храна“. Ако някой от тези хора се е почувствал засегнат от моите думи, аз съм готов да се извиня. Но има други, на които не виждам за какво да се извинявам, каза Денков. Това са тези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи през последните години, с които си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. И голяма част от тези хора в момента са в сърцето на организацията на този протест. На тях не виждам за какво да се извинявам, подчерта премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
486
2
 
21
 
! Отговори
Истината! преди 8 месеца
Зърнената мафия дава в Бургаско мизерната 32 лв. рента на собствениците на земя, при 40 лв. евросубсидии!!!
485
2
 
30
 
! Отговори
Реалността преди 8 месеца
1% от земеделците вземат 98% от субсидиите ,другите 99% само им робуват и им продават зърното си от нивата още на 40 ст.Крупните чорбаджии си имат огромни силози и търсят цена от 1 лев за същото зърно дето са го взели от малките земеделци на без пари почти...
484
0
 
20
 
! Отговори
Мутренски неволи преди 8 месеца
Преди ЕС най-обикновенни контрабандисти на югославската граница или автокрадци и рекетьори бяха 90% от зърнарите сега имат стотици хиляди декари и стотици милиони кешовица... Демокрацията им взе много както вика Корнелия-приватизаторката комунистка -капиталиска с милиони кешовица...
483
5
 
20
 
! Отговори
Голдън скункс преди 8 месеца
Да им вземат машините дето им са подарени от ЕС и в договора пише да се ползват за земеделие сам ,а не за политика .После да си продават мерцедесите и да карат ЮМЗ та и Кировци, какво ползват европейска техника ,купена с европейски пари за да протестират срещу ЕС ...
482
3
 
28
 
! Отговори
До пчеларите преди 8 месеца
Пчелари, къде бяхте, когато същите тези едри зърнари ви тровиха пчелите и ги събирахте с лопати?
481
6
 
4
 
! Отговори
жорето преди 8 месеца
Що бе, то фашизъм никога не е имало в бг. Само някакъв си цар, дето срещу 30-40000 убити партизани могъл да се опре на Хитлер, и да не оди на война /2-та световна/. Па тия нашите лижедупьовци искат трета
480
8
 
8
 
! Отговори
joreto преди 8 месеца
Най-добре е танковете да дойдат - ако бяха дошли тогиз - фашизмът в БГ нямаше да го има
479
21
 
9
 
! Отговори
IT овчар преди 8 месеца
Подкрепям протестиращите!
478
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин-Мордашов,Авен,Дерипаска,Абрамович,Милер,Ротенберг са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
477
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
тарикатите протестират за да станат още по богати на гърба на народа!!!!
476
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
путин е китайското менте на хитлер
475
4
 
4
 
! Отговори
Румен Радев преди 8 месеца
Промяната е факт!
474
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво прави правителството за дребните земеделци? Вдига им осигуровките, облага с данък европейските субсидии. праща нап да ги проверява, глобява и тн. докато се откажат. Тези крадци не дават на хората да работят, а дават помощи за дърва и др. работи на лентяите и безработните.
473
6
 
28
 
! Отговори
Емигрант преди 8 месеца
Какво трябва да подкрепите още за да разберете,че сте просстта нация ! Сега подкрепяте тези които искат да ви осигуряват скъп живот на високи цени,няма в света нация такава като българската да реве,че е бедна и да подкрепя виновниците за скъпотията, това не граничи с човешкия разум ! Когато има конкуренция има спад на цените,как така нявсякъде се отчитат високи добиви в България винаги са ниски и рев за помощи,я мислете бе,няма отровно зърно от Украйна има"отровни"зърнари които ви тровят живота
472
4
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 8 месеца
И аз имам право на евтина руска газ и нефт, но ЕС не мисли така!!! -----///------ ЕС е в необявена война с Просията, руснаците нападнаха наш стратегически съюзник, така че имаш право само на палки по тиквата, руски ибрикчийо.
471
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като гледам тези чудовища по шосетата с които правят блокадите, откъде ги получиха от Съветския съюз, или от еврофондовете. !
470
4
 
15
 
! Отговори
един преди 8 месеца
Никой няма право на монопол над свободния пазар, колкото и големи да са тракторите му. Включително и русофобите.
469
5
 
18
 
! Отговори
От изказите преди 8 месеца
на тези протестиращи по ТВ ясно се разбра, че това са проsти и котролирани хора, протестирали 900 хил. земеделци, ама сериозно ли са толкова много, България 9 млн. ли е, че да има толкова много селски стопани, по 10 дкр ли обработва един зърнар ? България е държавата на неограничената манипулация, няма нищо истинско в нея като изключим беднотията която е следствие на простотията на хората !
468
7
 
12
 
! Отговори
До 490 преди 8 месеца
И аз имам право на евтина руска газ и нефт, но ЕС не мисли така!!!
467
8
 
15
 
! Отговори
Чухте ли ЗЪРНАРА? преди 8 месеца
По тв каза, че чакат от ЩАБА в София, да им кажат кога да влязат с тракторите в София. И на протеста веят руски знамена.... Имат РУСКИ ЩАБ В РУСКОТО ПОСОЛСТВО....