Военноисторическият музей събра вещи на Фердинанд

Изложбата, посветена на Независимостта, ще трае два месеца
22 сеп 2023 17:15, Стела Стоянова
11
Военноисторическият музей събра вещи на Фердинанд
Снимка БГНЕС

Лични вещи на цар Фердинанд и на дипломатически аташета, допринесли за националния идеал през 1908 г., разкази на представители на министри от правителството на Александър Малинов и изрезки, представящи различните мнения на политическите сили относно акта на Независимостта, подбра Националният военноисторически музей (НВИМ) в най-новата си изложба „1908. Армията и независимостта“, предаде БГНЕС.

„22 септември и обявяването на Независимостта не е еднократен исторически миг. Ние го разглеждаме като един процес, в който българската армия има съществено значение, защото плеяда български офицери вземат активно участие в процесите, които се случват преди 115 години“, заяви за БГНЕС уредникът в НВИМ Славея Сурчева.

Чрез изложбата посетителите ще се запознаят с лични вещи на генералите Данаил Николаев, който е военен министър през 1908 г. и Стефан Паприков, който е министър на външните работи и изповеданията.

„Имаме витрина, която сме посветили на цар Фердинанд, в която могат да се видят неговата лична шпага, табакерата му с българския герб и един изключително красив албум за снимки, какъвто в днешно време трудно можем да видим“, посочи уредникът в НВИМ, след което уточни, че в изложбата могат да се видят и вещи на дипломатически аташета в редица европейски столици, които със своите контакти допринасят за процеса по признаване на независимостта от страна на Великите сили.

„Мога да спомена имената на Христофор Хесапчиев, Никифор Никифоров, Константин Жостов, чиито вещи могат да се видят тук в изложбата, които именно със своята дипломатическа дейност допринасят за реализирането на този национален идеал, който ние осъществяваме на 22 септември 1908 г.“, заяви Славея Сурчева.

В Националния военноисторически музей се съхраняват полковете, които са част от Осма пехотна дивизия и те могат също да бъдат видени на изложбата.

„Днес, разбира се, не можем да минем без ордена „Св. св. Кирил и Методий. Това е най-високото отличие на Царство България и е учредено от Фердинанд по повод първата година от признаването на Независимостта. В тази изложба показваме и великия кръст на този орден“, обясни Сурчева.

Уредникът сподели и, че могат да се видят разкази на представители на министри от правителството на Александър Малинов и да се запознаят от първо лице какво се е случвало по време на обявяването на Независимостта и след това.

„Тук могат да се видят цитати и изрезки от времето на периода на независимостта и да се видят различните мнения на политическите сили тогава. Така НВИМ показва различните гледни точки, за да можем и ние да си правим правилните изводи за тези исторически събития“, подчерта Славея Сурчева.

НВИМ може да се гордее с експозицията, тъй като интересът към „1908. Армията и независимостта“ е доста голям.

„Някои посетители се впечатляват повече от експонатите, но други пък се зачитат именно в тези цитати на политическите сили, защото те са наистина интересни и дават малко по-различен фокус върху този ден и повече информация на хората. Дават повече възможност да се види какъв е бил духът на времето тогава“, добави Славея Сурчева.

Изложбата „1908. Армията и независимостта“ ще бъде отворена за посетителите в НВИМ в следващите два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прадядото на Баце.
7
1
 
1
 
! Отговори
Историк преди 7 месеца
А миризливите чорапи на Про100 Киро ще са изложени в Народното събрание !
6
1
 
3
 
! Отговори
Един преди 7 месеца
ден и чекмеджето на Боко ще е изложено там. Той само да си иде...
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Винаги когато дойде някой от вън да управлява България после ни докарва до национална катастрофа.Последно дойде Симеончо,разби наееждите на хората,взе си именията и осъди държавата за 3.2 милиона.Не разчитайте на никой от вън,а се стегнете!За да се оправи България и да е добре всички от България трябва заедно да го направим,а не да чакаме на чужди и някой да дойде.
4
2
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 7 месеца
внукът ... тежък комарджия и алкохолик, като човек ... обикновен мозъчен де билоид, правнучката тежка наркоманка с разпаднал се нос. Единият син, който с кеф разстреляхме на 2 февруари 1945 година ... *** де раст като баща си с "музея".
3
4
 
2
 
! Отговори
аз преди 7 месеца
Цар Фердинанд е направил от територията държава. С предшественика си Батенберг.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вещи ли? След ПСВ изпратили поживо-поздраво Фердинанд да си върви у дома. Та той събрал всичките си вещи, скъпоценности, картини и, за да си ги откара, му дали една ли - две ли влакови композиции. Само и само да се отърват от него.
1
1
 
1
 
! Отговори
пришълецът преди 7 месеца
Австриеца е ценен тип като дедо(черепа):)))