Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години

Пловдив е на второ място в класацията
6 окт 2023 07:03, Елка Василева
200
Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти за период от седем години и половина. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 108% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите, пише „Труд“.

Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са с 89% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с над 120%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с общо повишение на цените на имотите със 102% за период от седем години и половина.

В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение прави Стара Загора. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с над 96% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали със 107%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Русе. В града цените на жилищата са нараснали с 83% за периода. От НСИ не обявиха данни за поскъпването на новото строителство в Русе. Но при съществуващите жилища в града увеличението на цените е със 105%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна и Стара Загора. Поскъпването на имотите в тези градове е доста близко. На четвърто място в общата класация е Варна (+82%), следван от Стара Загора със 78%. Във Варна има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство. Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за седем години и половина е с 68%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - с 90%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

В Стара Загора поскъпването при новото строителство е с над 86 на сто, а цените на старите къщи и апартаменти са нараснали със 75%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 67 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 31%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 93%. Разликата в поскъпването на старите и новите жилища е 62 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 85%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 94%, а ръстът на цените на новото строителство е със 71%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
7
 
! Отговори
Интересно преди 7 месеца
А защо пловдив е в класацията за поскъпване на имотите ? Че там е едно гето със затихващи функции. Ако там са поскъпнали имотите по добре му драсвайте клечката.
158
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой луд иска да купува в тоя умрял град бе!? Само комплексари сте останали и ревете колко ви е хубаво. Вие въобще от граница излизали ли сте?
157
0
 
4
 
! Отговори
ще се обезценят преди 7 месеца
ако конфликтът се разшири... Както мнозина продават черноморски имоти и се заселват в малки провинциални селища...
156
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво двойно бе, 2016 купих голям тристаен за 85 х. евро, такива бяха пазарните цени, в момента ми дават 200 х. да го купят.
155
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като има кой да ги дава...Защо непременно трябва да живееш в София или в Пловдив...може да си живееш близо до големият град и да работиш е него...По добре от къща няма...
154
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А жилишата в столипиново поефтиняха!
153
4
 
5
 
! Отговори
КРИЗА преди 7 месеца
Проблема е, че Русия така губи войната, че цените ще се задържат заради все по-големия брой мастити украинци, които идват към България и купуват имоти без много въпроси. За последните 7 месеца продадох 2 апартамента купени 2018 за 90 и 120 хиляди евро (Гео Милев + Лозенец) на повече от 100% печалба. И двата се купиха от украинци буквално с куфари долари и евро. И не съм единствения с подобна история.
152
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 2008 годинаAми сигурно си знаел че ще дойдат ГЕПП на власт и затова си купил преди спада... а най-вероятно си и техен гласоподавател!
151
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чети! На сайта на НСИ има данни за инфлацията.
150
2
 
6
 
! Отговори
Въпрос !!! преди 7 месеца
А възможно ли е да изнесете данните за инфлацията през последните 7-години? За да си направим сметка,всъщност със колко точно са поскъпнали жилищата в София,в сравнение с Провинцията,където въпреки космическата инфлация в последните 50-10 години,не са им мръднали цените.Благодаря предварително.
149
1
 
3
 
! Отговори
Марш преди 7 месеца
На село
148
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако посетя статия на днес на тема цените на имотите от преди 5 години, пак ще прочета коментари от рода, знаете ли какъв балон е това. Ама и това не ме изненадва, защото и преди 10 години ако прочета пак ще е същото. При цени от 800 евро квадрата, се пишеше, как не стрували повече от 500. С две думи нищо ново. Все балони.
147
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички накупиха апартаменти и сега чакат да намерят някой да го вземе под наем. Е то не останаха такива. Ако е беден и не може да си купи апартамент, няма и от къде да вземе пари да си плаща наема. Ако има пари, ще си купи жилище. Няма да плаща наем.
146
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В четвъртък, 24 октомври 1929 г., когато индексът Дау Джонс е 381,17, мехурът се пука и започва паническа продажба на акции на борсата. В този ден инвеститорите продават 12,9 млн. ценни книжа в опита си да се освободят от тях преди съвсем да се обезценят. Индексът Дау Джонс губи 11 % от стойността си. В последвалите дни са продадени още около 30 млн. акции и цените се сгромолясват, а милиони инвеститори са разорени. За една седмица борсова паника пазарът намалява общо с 40 %, а като стойност губи 30 милиарда долара повече от разходите на правителството през Първата световна война.Банките
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След Първата световна война Европа излиза изтощена без достатъчно собствено производство, което допринася за годините на невероятен икономически ръст за САЩ, наречени Бурните Двадесет. По това време Ню Йорк се превръща в голяма метрополия, а Нюйоркската фондова борса (NYSE) в най-големия фондов пазар в света. Когато Европа се възстановява и намалява драстично количеството на вносни американски стоки, това води до свръхпроизводство в САЩ. Системата за кредитиране и ниските данъци довеждат до спекулативен бум на борсата и милиони американци инвестират в акции, като много от тях теглят кредит о
144
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе те и 2008 година викаха, че ще има да чакаме да се спука балона. А той взе, че се спука. Нормален цикъл за всяка стока. И в срядата преди черния четвъртък 1929 година всички с акции са се присмивали на такива, които не са имали. Пък в петъка тези с акциите са се самоубивали, че не са си продали акциите по-предния ден.
143
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много ме забавлявате тези, които се хвалят колко жилища имат и колко пари са набутали в бетон. При условие, че след не много време всички ще използват само едно жилище от 2 кв.м. И тогава някой друг ще им ползва досегашните жилища. Трупайте, трупайте. Нещастни хора, които избиват комплекси. Нищо повече.
142
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много ме забавлявяте тия дето чакате да се спука балона. Ами чакайте си и ми плащайте наем или се бутайте няколко поколения в някое двустайно жилище.
141
2
 
14
 
! Отговори
Ямбол преди 7 месеца
За тези жилища ли говорите строени от черноглавите неандерталци хахахаххахаКачество НУЛА!
140
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
933lv непосилна заплата за големия бизнес ,заплата на която никой няма да работи защото са стотинки е непосилна са големите бизнеси !!! Какви жилища по 500к..