Растат цените на млечни продукти, захар, олио, зеленчуците - надолу

Вижте какви са цените на едро по борсите
55
Растат цените на млечни продукти, захар, олио, зеленчуците - надолу
Снимка: БГНЕС

Спад в цената на зеленчуците на борсите в страната през изминалата седмица, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Запазва се обаче тенденцията за покачване на цените на едро на повечето основни хранителни стоки.

Според данните тази седмица  от зеленчуците най-много поевтиняват оранжерийните краставици - с 26,9 на сто до 2,15 лева за килограм.

Цената на картофите пада с 3,7 на сто до 1,3 лева за килограм, на зелето - с 6 на сто до 1,09 лева за килограм, на морковите - с 1,7 на сто до 1,19 лева за килограм.

Поевтиняват също зелените чушки - с 6,9 на сто, и се търгуват по 1,63 лв. за килограм, червените чушки - с 4,9 на сто до 1,93 лева за килограм, както и зрелия лук кромид (внос) - с 1,4 на сто до 1,40 лева за килограм. Единствено поскъпват доматите - с 10,9 на сто, и се купуват по 3,57 лева за килограм.

Ябълките от внос прибавят 3,9 на сто към стойността си до 2,11 лева за килограм. Цената на бананите се вдига с 1,1 на сто и те се търгуват по 2,84 лева за килограм. Дините поскъпват с 11,4 на сто до 0,98 лева за килограм, пъпешите - с 10,2 на сто до 1,83 лева за килограм, а гроздето - с 5 на сто до 2,33 лева за килограм. Поевтиняват само лимоните - с 3,4 на сто до 2,82 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 1 на сто и се продава по 11,40 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" - с 0,2 на сто до 17,30 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) се качва с 2,7 на сто и кофичка от 400 г. се купува за 1,16 лв. Цената на прясното мляко (3 процента масленост) също се увеличава - с 0,9 на сто, и то се продава по 2,16 лева за литър.

Пилешкото месо поскъпва с 0,6 на сто и се предлага по 6,65 лв. за килограм. Яйцата (размер М) увеличават стойността си с 3,1 на сто и се купуват по 0,31 лева за брой на едро.

Цената на ориза се покачва с 2,2 на сто и той се търгува по 3,30 лв. за килограм. Поскъпва и лещата - с 1 на сто до 4,15 лева за килограм, както и зрелият фасул - с 0,5 на сто до 4,02 лв. за килограм.

Захарта се увеличава с 2,4  на сто и се продава по 2,51 лв. за килограм. Цената на олиото нараства с 4,6 на сто и то се търгува по 3,18 лв. за литър. Брашното тип 500 поевтинява с 4,7 на сто до 1,43 лева за килограм. Кравето масло (пакетче от 125 грама) остава без промяна и се продава по 2,55 лв. за брой./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ми ще растат. Фуража е скъп. Заради зърнарите не може да се вкара евтин украински.
26
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще растат, преживните оставят азотен отпечатък, те са замърсители, зелените политики са за премахване на преживните. Не на червеното месо, не на продуктите от преживни. Не случайно в Скандинавия и др., фермите за преживни се закриват, защото са азотни замърсители. Четете.
25
3
 
6
 
! Отговори
Константин Томов преди 7 месеца
Пазарската икономика при стагнация стимулира мозъчните центрове на шефа да слага повече пълнители емулгатори и палмово масло в сиренето вода и сол поемат едно към две. И цената същата. Гений е шефа.
24
7
 
7
 
! Отговори
гастробобовентролог преди 7 месеца
Най вкусно е сиренцето в капана , в който българина със храносмилателната си система най демократично се хвана. Вкусното не винаги е безопасно
23
6
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 7 месеца
тази вечер бях на борсата домат колкото искаш на 1.50... инфото ви е старо
22
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А така, купувайте турцки боокликци и после се чудете що хващате рак на 50 и имате куп други проблеми. Всяка година пише за канцерогенните им стоки, ама вие за единия евтинджос си натровите семействата. Турско = отрова
21
21
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 7 месеца
До 21 === Прав си, така е. Има едно турско сирене, кръгло, по 4 парчета са в един тубус сложени. Много вкусно. Да не говорим за гръцката "Фета" колко е вкусна. Не знам кой измисли тази фалшива мантра, че българското било най-хубаво. Ами не, не е. И зеленчуците и плодовете и нищо не ни е по-хубаво от вносното. По-долу съм написал един коментар за бившата ми любовница. Лично тя ми е казвала, че мъжа и внася палмово масло от Холандия за сиренето дето правят. Но уточнява, че имало различни качества
20
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По някаква причина турските сирена са по-евтини и честно казано на мен ми се струват и по-качествени.
19
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българските млечни продукти са скъпи и с ниско качество.
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява.
17
2
 
5
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 7 месеца
Браво!Иначе и минималната ще порасте, но файдата ще е никаква, понеже нищо няма да покрие......
16
1
 
6
 
! Отговори
раст или ръст преди 7 месеца
казва се ръст , а не раст; но се пише растеж, нарастване, на ръстеж, наръстване
15
9
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 7 месеца
До Мнение === Вече бившата ми любовница стана мултимилионерка и си купи 2 мандри, 3 апартамента в центъра на София (от по 150 - 160 квадрата), един мезонет в центъра на Пловдив, мъжа й има 3 Аудита последен модел - А7, А8, някакво Q... и къща с двор на морето и всичко това, че внасяше преди войната сухо мляко от Украйна и правеше с него кисело мляко :))) Явно Украйна наистина продава супер евтино, та всички стачкуват. Ама по-важното е какво ядем :))))))))))))))
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Требе работа, а не микрофони и китарки!
13
9
 
13
 
! Отговори
Причини преди 7 месеца
На българина му е повреден чипа. Лакомията му е безобразно голяма. А политиците ни са под минимално изискуемото ниво
12
10
 
6
 
! Отговори
Кирин Ичибан преди 7 месеца
България взе да гладува,от когато земята(нивите) се застопанисваха от мутрите които са машите на големите групировки,които са вързани за банките.България никога не е гладувала във цялата си своя история.Българинът допусна да му вземат земята/нивите/.Къде от глупост,къде от лакомия,къде от мързел.Затова българите ще гладуват,защото няма зема собствена.Хак да са ви старите беемвета и мерцедеси,заради които си продадохте имотите на мутрите.
11
3
 
7
 
! Отговори
Не в час преди 7 месеца
До 11Мнение . . . Спекулацията е жестока! Какво правим, до кога ще търпим тези търговски трикове?. . . . Нещо си се объркал, а би трябвало да е, докога ще търпим тези политици милионери поставящи такива рамки за търговията, защото търговията се и изобщо всичко се движи в рамките на закона или даже по границата законно - незаконно!
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 6.Всичко в Германските магазини е в пъти по евтино от същите пеееедалски вериги тук./Това са измишлютини.Което го пишеш.Олио в БГ е 2.10 евро в Германия е 3.62.Прясно мляко в България е 1.78 в Германия е 1.24.Не всичко е по скъпо.Като си почнал да говориш кое по скъпо кажи че кв.метър в Германия е 7 хиляди евро за квадратен метър.И че там си под наем цял живот.Кажи че всичко е в пъти в пъти по скъпо и че има недостиг на жилища
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Журналистите от борсите ли пазарувате? В магазин само покачване се вижда
8
1
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 7 месеца
Това лято купих на едро захар внос от Украйна на цена 1,62 лева килото. Независимо от това, в големите вериги захарта под различни наименования достигаше до 2,95 лева килото. Спекулацията е жестока! Какво правим, до кога ще търпим тези търговски трикове?