Жертвите на домашно насилие ще алармират в приложение

Сигналите ще се приемат денонощно
18 окт 2023 21:25, Александър Попов
19
Жертвите на домашно насилие ще алармират в приложение
Снимка: БГНЕС

Жертвите на домашно насилие ще могат да подават сигнали 24 часа в денонощието чрез мобилно приложение. В зависимост от съдържанието съобщенията ще бъдат пренасочвани към МВР, адвокатските колегии или друга институция. Мобилното приложение ще бъде готово през ноември т.г. и ще допълва Националния телефон за първична правна помощ 0700 18 250.

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Георги Николов на днешната регулярна среща за мерките за борба с агресията и насилието при премиера акад. Николай Денков.

Намалява броят на регистрираните сигнали за домашно насилие. По данни на Агенцията за социално подпомагане през първото шестмесечие на 2022 г. те са били 399, а за същия период на тази година – 363. Въпреки по-малкия брой регистрирани случаи обаче в публичното пространство се създава усещане за увеличаването им. Според експертите от Министерството на труда и социалната политика сред причините за това са ясният политически знак за неприемане на такива прояви, подкрепен от обществена нетърпимост, което окуражи жертвите да говорят, както и излизането наяве на стари случаи.

Тема на срещата беше също проблемът с ранните бракове. От Министерството на образованието и науката посочиха, че в училищата се работи активно по въпроса, включително с родителите. Организират се и различни кампании за превенция на ранните бракове. Косвено по проблема работят и медиаторите от екипите по механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Психолозите и педагогическите съветници в училищата също работят по тези въпроси. За тази учебна година техният брой е увеличен със 110. „Борбата е за всяко едно дете“, подчерта министър-председателят.

Екипите на регионалните координатори за защита и за превенция на домашно насилие към областните дирекции на МВР са разширени, стана ясно още по време на срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: домашно насилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо в приложение, а не по нормален и по- дискретен начин? Или някой иска и да печели чрез тези приложения от страданието на жертвите на насилие?! И без друго е адски трудно за потърпевшия да се осмели да говори пред други.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Насилието е форма на перверзия. Перверзията цели да демонстрира превъзходство и да унижи. Всичко се връща на такива хора!
8
2
 
10
 
! Отговори
Юлия преди 6 месеца
До Силвия Много сте права!
7
2
 
2
 
! Отговори
Котка преди 6 месеца
Ама тия верно са пр ости! Първото нещо, което прави насилника, е контрол над комуникациите. Ша пише жертвата в приложение...
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само за жени ли ще е този телефонен номер? Ако се постигне равноправие, да не се окаже, че сигналите подавани от мъже са повече?
5
3
 
1
 
! Отговори
Ауууу, каква преди 6 месеца
Грижовност! Колко по-лесен ще им стане животът!
4
3
 
8
 
! Отговори
😁 преди 6 месеца
Хахахха това ми звучи като: абе софтуерната фирма на едно наше момче трябва да вземе едни пари. Ама май не само звучи така ами си е рвалната ситуация... Колко от вас си спомнят сайта за милион дето изглеждаше като слепен с дъвка от третокласник?!?
3
10
 
25
 
! Отговори
Сирма преди 6 месеца
Стига с глупостите. Аз съм психолог и работя за голяма европейска компания и мога да ви кажа, че жена без бой, и... другото няма да ко кажа, но се сещате, та ако жената остане без тези две неща, това е геноцид над нея!
2
2
 
3
 
! Отговори
Дамян преди 6 месеца
И мен жена ми ме бие с черпака за готвене, ама си мълча.
1
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да идват арабите и да налаагат шериата, че вече не се търпи от negеpacтия и феминизъм!