Денков: Започва изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Това ще гласува кабинетът днес
25 окт 2023 10:08, Стела Стоянова
400
Денков: Започва изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка БГНЕС, архив

Днес с решение на Министерски съвет ще стартира реализацията на строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви премиерът Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерски съвет.

"Ще бъде капитализирано с 500 млн. лева допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация и то ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7-ми блок", обясни премиерът.

Срокът, който се предвижда, е 2033 г. Със същото решение ще започне подготовката и за 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй, тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на 2 до 3 г. да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система, добави Денков.

Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените 1 до 4 блок на АЕЦ-а. Освен това технологията, която е избрана на тези реактори е уникална в света, тя позволява да се променя два пъти в кратък срок, мощността на реакторите, което е важно за управление на енергийната система. Пожелаваме успех на енергийния министър и неговия екип. Това е едно от най-важните решения, които ще вземем по време на нашия мандат, каза още Денков, цитиран от БГНЕС.

Част от проекта за дневен ред предвижда кабинетът да обсъди проект на меморандум за разбирателство между няколко европейски държави за съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбраната в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“. В инициативата, освен България, участват още Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словения и Швеция. Вносител е министърът на отбраната.

Кабинетът трябва да одобри и допълнителни разходи за 2023 г. за финансовото осигуряване на дейности по Програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли и градини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още по темата: АЕЦМСседми блок
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ще строим 7 и 8 блокове в казлодуй , ама друг път ще е като самолетите за няколко милиарда ще си купим чертежи
307
0
 
1
 
! Отговори
Малко за политика преди 6 месеца
Да ви кажа какво следва: Ще се създаде една държавна фирма, която ще получи 500 хиляди лева за да си построи сграда за да плаща на консултантски фирми. ПП-ДБ ще настанят там на бюра свои хора и ще започне подготовката на проекта поетапно. За всеки етап - по (примерно) шест месеца. Така Теменужка Петкова, енергиен министър от последното правителство на Бойко "строи" АЕЦ Белене и си изкара мандата с резултат нула.
306
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е лоша новина за редефф и русофилите. Кеф.
305
0
 
2
 
! Отговори
ДжО1984 преди 6 месеца
Денков да каже, как ще приемем еврото, а няма да сме в Шенген. Това е все едно да отидете до Била и на входа да влезе само кредитна ви карта, а вие да чакате отвън! Също и да каже ЗАЩО Полша (и не само те) говорят "глупостите", които говорят и Възраждане за еврото! Възраждане освен руска и полска партия ли станаха?
304
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия извадиха торбата с предизборни лъжи. Преди изборите обещаваха няколко моста и тунел под петрохан. Сега АЕЦ. во ще стройш нито има изпълнител нито колко ще струва нищо.
303
0
 
2
 
! Отговори
Сенеката преди 6 месеца
А с гьола какво стана?!
302
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 6 месеца
На Молецът някой пак е набивал чемберите му ! Той наясно ли е какви ги плещи или някоИ искат пак да ОСКУБЯТ БГ с няколо милиона за едното нищо.
301
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поне една хубава новина преди изборите!
300
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
10 пъти по-скъпа от Белене, цената на тока ще скочи и бг ще затъне в заеми и фалира.
299
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Уникална технология , която позволява два пъти да се променя мощността.....Росатом предупреждава , че третия път когато се опитате да промените мощността ще се образува голямо изкуствено езеро ,,Козлодуй........!!
298
1
 
12
 
! Отговори
Приятелство преди 6 месеца
Поръчката към ПП-тата е да отрежат максимално бързо и невъзвратимо всички оцелели връзки на България с Русия - култура, въоръжение, енергетика, износ на продукция и каквото се сетите. САЩ поемат всички ангажименти колкото да блокират Русия като (всякакъв) конкурент. И протакат ...
297
2
 
11
 
! Отговори
Реалност преди 6 месеца
Двата блока построени в Америка от Westinghouse струват малко над 30 милиарда $ / 55 милиарда лева . Годишните приходи на Козлодуй са под 3 милиарда лева . Разходите за затваряне на една АЕЦ са близо 30 % от строителството и . Гориво , персонал , ремонти . Направете си сметката .
296
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво на г-дата К. Петков и акад. Н.Денков! За 3 години удвоиха БВП на България... от 65 до 100 млрд долара.Ще гласувам за ПП/ДБ на тези избори!
295
10
 
5
 
! Отговори
специалисти преди 6 месеца
Половината коментиращи я имат, я нямат средно образование, обаче смятат, че могат да коментират отрасъл енергетика компетентно. Я си боядисайте първо външните тоалетни и тогава мислете кой, къде, какво и как. И с вас и без вас енергетика ще има, и то не основана на въглища и кухи изкопчии.
294
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руските реактори само ще привлечат руските разбойници да си ги вземат обратно както в Запорожката АЕЦ. Добре че ще ги разкараме от България.
293
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как няма да има корупция, след като на входната врата на всяко учреждение пише: "БУТНИ"
292
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много по-добре се живее, ако казваш всичко, което знаеш, ако не вярваш на всичко, което чуеш, а за всичко останало, само се усмихваш!
291
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България - Население 7,3 милиона. Депутати 240. Държавна субсидия 11 лева. Германия - Население 83 милиона. Депутати 622. Държавна партийна субсидия 0.80 евро. Това трябва да се промени. Да намалим броя на крадливите депутати.
290
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
предизборни алабализми :))
289
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
През 9 планини в 10-та, през 9 реки в 10-та, през 9 поляни в 10-та, през 9 гори в 10-та, през 9 села в 10-то, през 9 земи в 10-та, живеела една ламя и си мислела: - Баси, колко далеко живея....

Спонсорирани публикации