Бизнесът: Липсата на квалифицирана работна ръка е основен проблем

Регулаторни режими спъват дейността на фирмите
Обновена: 10 ное 2023 10:46 | 10 ное 2023 10:46, Анисия Иванова
59

54% от бизнеса са положително настроени за 2024 година и очакват да има подобрение в инфлацията. Данните са от "Европейско икономическо проучване".

"Интервюирали сме 995 български фирми. Основните теми във въпросника са свързани с очакванията на бизнеса за 2024 г. за българските продажби, за експорта, заетостта и очакваните инвестиции", каза в "България сутрин" Боряна Абаджиева - експерт от отдел "Икономически анализи и политика" в Българската търговско-промишлена палата.

Гостът посочи, че трите основни предизвикателства в европейски план са свързани със заетостта в посока липса на кадри и техните умения; с постоянно повишаващите се разходи за труд; с въпроса за енергийните ресурси.

"При нас като основен проблем фирмите са посочили липсата на квалифицирана работна ръка. Налага се фирмите да самообучават персонал", изтъкна Абаджиева пред Bulgaria ON AIR и допълни, че фирмите опитват да прилагат автоматизация на процесите и вкарване на изкуствения интелект в работния процес.

А основните послания са свързани с това политиците да обърнат внимание на регулаторните режими, които спъват дейността на фирмите.

"Не е диференцирано към по-големи и по-малки фирми - регулациите са съществен елемент от работата на фирмите в България. БТПП има становища по всички въпроси, свързани с това да се намали административната тежест за бизнеса", коментира Боряна Абаджиева.

По думите ѝ последната макроикономическа прогноза на правителството дава доста предпазливо подобряване на икономическата среда относно инфлацията. Очаква се да приключим годината с 9% инфлация, а за следващата се очертава 4-4,5%.

Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
13
 
! Отговори
Помните ли? преди 6 месеца
Уважаеми другари, назначаваме ви за милионери!
33
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сериозно?????А когато същият тоя"бизнес"се подиграваше със своите служители и им даваше заплати стигащи едва за физическото им оцеляване или само за хляб и вода,мълчахте и припявахте Манната Небесна - "как ниското заплащане щяло да ни направи конкурентноспособни и магнит за чуждите инвеститори" Е как е сега,постигнахте ли своите цели???
32
0
 
30
 
! Отговори
ТВА КАТО ВИЦА преди 6 месеца
Работник: търся работаРаботодател: почваш с 1000 лева.....по късно ша взимаш 3000 лвРаботник: ша дойда по късно.....
31
0
 
24
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
Защо се оплакват не искате да плащате на служителите си прибирате цялата печалба за себе си така наречените български работодатели искате да ви работят без пари Българите избягаха от вас Променете се но не искате
30
0
 
13
 
! Отговори
ТЪРСЯ РАБОТА преди 6 месеца
Плащане ден за ден.....да не се бъзикат с мен....
29
0
 
21
 
! Отговори
Как да бачкаш преди 6 месеца
За собственик, който само гледа да те прецака със заплатата
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защото Запада има нужда от работна ръка, Русия няма нужда от работна ръка.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бизнесмените да си произвеждат повече чааввета за работна ръка. 5-6 деца за работници, роднини, приятели, любовници. Заради достатъчните заплати ще съберат 20-50 човека да им работят от роднинско-приятелскияя кръг.
26
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
чудя се при толкова русофили и комунисти в Бг, защо всички отиват да работят на запад? :)
25
0
 
16
 
! Отговори
ТАКА Е преди 6 месеца
Когато собствениците са по прости от....служителите си
24
1
 
20
 
! Отговори
друг инженер преди 6 месеца
знаете ли какво е предимството да работиш в чужбина искат ти само един език докато в бугарско искат мин 3 и 20 години опит
23
1
 
10
 
! Отговори
Интересно, преди 6 месеца
реформи по образованието вече 35 години, а сега "липса на квалифицирана работна ръка". Забавлява ме и как за малко да спомене много важен проблем за зялата страна, но с мъка на лице Абаджиева отклони темата в посока работната ръка. Енергийния проблем е много по-голям, особено за производствата, но Киро и Асен ша ва оправат, няма страшно!
22
0
 
26
 
! Отговори
Да ви Ева преди 6 месеца
Ами бизнеса да дава заплати, а не да забогатява все повече (ето днес пише, че всеки ден има по един "нов" милионер). Цените ни над европейските, заплатите под.. Е да не може всичко да ни е като тях. А бизнеса е заревал, че ще фалира ако вдигне заплатите. Ами не си купувайте по 10 скъпи автомоблила с специални номера и давайте заплати.
21
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези хора живеят още през 90-те когато имаше много хора и баровците си избираха от по 50-60 човека за 1 място.Времената се променят. Преди време писаха в тоя сайт за един собственик на фирма за килими.Били уникат дори в Бъкингамският дворец били поръчали но нямал хора да работят по 10-12 часа на ден за 500 лв.Събрал некви полумъртви баби да се гърчат там за 350 лв щото нали пенсионерки и доволеен че спестил по 150 лв на работно място..Ето това е бг бизнесът в голямата си част.***,алпен стиснат.
20
1
 
28
 
! Отговори
Смях преди 6 месеца
Проблемът ви е мениджърски!Или с други думи липсата на добре подготвени мениджъри.
19
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За 1000 лв. хванете да работи лигавата ви челяд, а не да им купувате скъпи возила, с които да правят зулуми по улиците!
18
0
 
27
 
! Отговори
инженер цнц преди 6 месеца
заплата в бг 1000лв германия 5000 юро за цена на храна няма да говоря
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Точно поради тази причина и никой няма повече да идва тук да инвестира, иначе квалифицираната работна ръка си знае цената но явно искат да минават метър.
16
0
 
23
 
! Отговори
Но бюджетът отделя преди 6 месеца
по 2.5-3 милиарда лева годишно за подпомагане на здрави и прави пълнолетни български граждани, които са под пенсионна възраст, но нито им се работи, нито им се учи, а ако случайно решат да работят, това става в сивия сектор и данъци не плащат, но помощи взимат като уж-безработни. Не дават зор на безбройните си деца да учат. Откъде тогава да дойдат квалифицираните кадри? Нашите деца не са достатъчно на брой, за да отговорят на тези нужди. И нямаме възможност да отгледаме повече от едно-две.
15
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гнусния български бизнес да го ду....а и тотално да фалира. Изедниците докато не се научат да плащат НЯМА да видят свестни работници. Завършени ***!