Бизнесът: Липсата на квалифицирана работна ръка е основен проблем

Регулаторни режими спъват дейността на фирмите
Обновена: 10 ное 2023 10:46 | 10 ное 2023 10:46, Анисия Иванова
59

54% от бизнеса са положително настроени за 2024 година и очакват да има подобрение в инфлацията. Данните са от "Европейско икономическо проучване".

"Интервюирали сме 995 български фирми. Основните теми във въпросника са свързани с очакванията на бизнеса за 2024 г. за българските продажби, за експорта, заетостта и очакваните инвестиции", каза в "България сутрин" Боряна Абаджиева - експерт от отдел "Икономически анализи и политика" в Българската търговско-промишлена палата.

Гостът посочи, че трите основни предизвикателства в европейски план са свързани със заетостта в посока липса на кадри и техните умения; с постоянно повишаващите се разходи за труд; с въпроса за енергийните ресурси.

"При нас като основен проблем фирмите са посочили липсата на квалифицирана работна ръка. Налага се фирмите да самообучават персонал", изтъкна Абаджиева пред Bulgaria ON AIR и допълни, че фирмите опитват да прилагат автоматизация на процесите и вкарване на изкуствения интелект в работния процес.

А основните послания са свързани с това политиците да обърнат внимание на регулаторните режими, които спъват дейността на фирмите.

"Не е диференцирано към по-големи и по-малки фирми - регулациите са съществен елемент от работата на фирмите в България. БТПП има становища по всички въпроси, свързани с това да се намали административната тежест за бизнеса", коментира Боряна Абаджиева.

По думите ѝ последната макроикономическа прогноза на правителството дава доста предпазливо подобряване на икономическата среда относно инфлацията. Очаква се да приключим годината с 9% инфлация, а за следващата се очертава 4-4,5%.

Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
32
 
! Отговори
И друг проблем преди 6 месеца
Недостигат и неквалифицирани работници. Това също е огромен проблем. Златната ни земя ражда едни от най-вкусните плодове и зеленчуци, но няма кой да работи на село и внасяме безвкусни неща от чужбина, които тук ни продават на високи за нас цени. За висококвалифицираните изобщо не отварям дума - ако е търсен специалист, защо да стои тук на мизерна заплата и да се подиграват с него, след като на Запад може да живее много по-добре?
13
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Едно е липсата на квалифицирана работна ръка, второ е отношението на работодателите към работниците, а трето и четвърто е да се научат да дават нормални заплати!!!
12
2
 
23
 
! Отговори
Жиката преди 6 месеца
Вече няма хора,има само работна сила.Капитализъм .
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Синът съм го назначил за "Оператор на порше" у фирмата, дъщерята съм я назначил за "Оператор на вибратор". Няма работници.
10
0
 
7
 
! Отговори
селянин преди 6 месеца
да ви имам проблемите хи хи хи
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Липса на безплатна работна ръка за печалба. Бизнесандрешковците искат да има голяма безработица, за да командват пазара на труда. За населението е полезно да има избор на работа и лесна смяна на работата, ако бизнесандрешкото много му хлопа дъската и се гаври с работниците. Това е нормалното за икономиката и труда.
8
0
 
31
 
! Отговори
дъждовна вода преди 6 месеца
Бизнесът от кого чака квалифицирана работна ръка? Времето на Тато приключи точно преди 34 г. С него приключи и безплатната социалистическа квалифицирана работна ръка. Няма такава наглост - хем да ползваш свободни високи цени за своята продукция, хем да се надяваш за безплатна социалистическа квалифицирана работна ръка.
7
0
 
36
 
! Отговори
треска ги тресе преди 6 месеца
Глад за висококвалифицирана нископлатена работна ръка!Ама голям глад!!!
6
0
 
30
 
! Отговори
Име преди 6 месеца
Ами обучете си бе маймуни!Влезте в гимназиите, предложете специализирани технически образования и програми, предложете добре платени фирмени обучения от нулата и стажове - или ще чакаме наготово отнякъде да капнат тия хораИзмет!
5
0
 
25
 
! Отговори
Така преди 6 месеца
Те защото пък работодателите са цвете за мирисане.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Техните семейства са включени като началници, трябва да ги направят работници, да не дават поршета на синовете, а машини, трактори, стругове, преси.
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И при контранастъплението на Зелята е същия проблем !
2
14
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Проблемът се решава с добри заплати, но не твърде високи.
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Могат да назначат любовниците и джиповете