Василев: Президентът се е изказал по закона за бюджета с фалшива новина

Ако Радев наложи вето на бюджета, ще е зле, допълни той
Обновена: 27 ное 2023 19:13 | 27 ное 2023 17:56, Анисия Иванова
135
Василев: Президентът се е изказал по закона за бюджета с фалшива новина
Снимка: БГНЕС, архив

Президентът се е изказал по повод закона за държавния бюджет с фалшива новина. Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на НС и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени, заяви финансовият министър Асен Василев в свое изявление в Министерството на финансите.

Още по темата

 "Аз лично съм учуден, че президента се поддава на фалшиви новини. Другото, което президентът е казал е, че може да наложи вето върху закона за държавният бюджет. Това би било доста зле, тъй като това означава страната да влезе в 2024 г. без закон за държавен бюджет, но за съжаление, не съм учуден от това поведение на президента", коментира министърът.

Финансовият министър подчерта, че се видя, че спокойно може да имаме бюджет с 3% дефицит и тази година, и догодина. „Изпълнението към края на октомври е бюджетен дефицит от 0,8%, така че 3-процентният дефицит е постижим без никакви проблеми“, обясни той. Василев допълни, че държавните финанси трябва да продължат, от една страна, да подпомагат доходите на хората, от друга страна, да правят сериозна инвестиционна програма, като всичко това трябва да става в рамките на 3%.

Министърът на финансите обясни, че що се отнася до вноската за „Газпром“, тя е начислена към „Газпром“. „В момента „Газпром“ оспорват, че не трябва да я плащат, тъй като не са задължено лице по силата ни закона според тях. В момента, за да изчистим и това законодателно, вървят промени на второ четене, знаете, в Закона за санкциите. Българското правителство има пълно намерение да си събере вноската от „Газпром“, категоричен е Василев.

Защо президентът защитава „Газпром“, а не данъчния закон и българските граждани, по думите на финансовия министър, може би е въпрос, който трябва да бъде отправен към президента.

На въпроса заплашен ли е „Булгартрансгаз“, както твърди президентът, Василев отговори: „Булгартрансгаз“ не е заплашен от декапитализация към момента, така че в това също няма място за притеснение.“

Василев обясни, че „Газпром“ ще стане задължено лице пред българския закон като ползвател на българската инфраструктура и това ще позволи на Агенция „Митници“ и НАП да усвоят гаранцията, която „Газпром“ има дадена, която може да бъде усвоена. „Там, знаете, че има гаранция за над 1 милиард по баланса, който е свързан с преноса на газ, която е към „Булгартрансгаз“ и българската държава“, каза още той, цитиран от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
какво ревете? Така е в ЕС. Линията на ЕС е права, дори когато е крива.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре сте си тъй! Карайте политиката през фейсбук и качена някъде /е, на сайта на НС/, ама по модерно му, в електронен вид.
38
0
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 5 месеца
Асенчо, много си стиснат бе, развържи кисията за по-интелигентни ***
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асенчо се изказва неподготвн. Сигурно дипломата му е фалшива, а и не стана ясно какво гражданство има.
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
бе то и канадското гражданство на Кирето беше флашива новина, и това че са те осъдили в УК и то беше фалшива новина.......... ама на накрая се оказа друго
35
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е, кого обслужват? Копейковите предатели!!!
34
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
както каза бившия бизнес ортак на Кокорчо, той е измамник, много умен и хутър измамник, но мат'ряла предпочете да довери на същия финансите на държавата
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ОТВОРЕТЕ САЙТА НА НАРОДНО СЪБРАНИЕ, РАЗДЕЛ ЗАКОНОПРОЕКТИ- ОТВОРЕТЕ ЗАКОНОПРОЕКТ БЮДЖЕТ 2024Г- ТАМ НЯМА РАЗПРОДАЖБА НА ОБЩИНСКИ ЗЕМИ. КОМУ СА НУЖНИ, КОГО ОБСЛУЖВАТ ЛЪЖИТЕ НА РУНДЕЛА?
32
3
 
3
 
! Отговори
До ЛЪСНА ИСТИНАТА. преди 5 месеца
Коя истина и коя промяна??? Къде и по какъв начин е формулирана промяната??? Промяна от какво към какво???Кой нормален човек ходи на избори вече??? Кога и къде ПП и ГЕРБ ти казаха,че ще ти вдигат данъци като спечелят???Я се огледай около теб да видиш как само пенсионери работят??? Брутна мин. заплата 465 евра от 2024г. чисти 340 евра къде си тръгнал, че не мога да се сетя???Като гласува казаха ли ти някой,че отиваш след една година на свободния пазар на ток и ще плащаш 70 ст. за киловат???
31
1
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 5 месеца
Пак? Ние винаги сме били по-добре от тях. :)))
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
МОЛЯ ОБЯСНИ КАК ЩЕ ПРЕКЪСНАТ ТЕЛЕВИЗОРИТЕ?
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 23. И какво като се увеличава като се увеличават и дълговете дето и народните още ще трябва да плащат. Пак ще сме по-зле от руснаците
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кьовеши беше наскоро тук- ако имаше нещо щяхме да разберем- какви са тия простотии?
27
8
 
6
 
! Отговори
( :О_О: ) преди 5 месеца
Радев май е ял от жълтия сняг, а вчера имаше предупреждение за жълт сняг в цялата страна.
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хахах рундьо както винаги дрънка глуппости
25
5
 
7
 
! Отговори
АНКЕТА,Гласувай СЕГА преди 5 месеца
Гласувайте в следната малка анкета: ЩЕ СЕ ИЗКЕФИТЕ ЛИ АКО СЕГА ПРЕКЪСНАТ ТЕЛЕВИЗОРИТЕ И ДЕНКОВ И КьОВЕШИ ОБЯВЯТ, ЧЕ СА АРЕСТУВАЛИ БОЙКО БОРИСОВ И ШИШИ ЗА МЕГА-КОРУПЦИЯ? /// ДА - палче нагоре . НЕ - палче надоле /// ??? /// ГЛАСУВАЙТЕ СЕГА!
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво, черноземи на Украйна май ще остане в ръцете на руснаците, а? Затова ли бързата да продадете на който трябва българската земя.? И изобщо не ми говорете за фалшива новина. Има си крушата опашка. Вие и за продажбата на Лукоил говорехте същото а се оказа истина.
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво разбира президента от финанси. Съветниците му го подвеждат.
22
2
 
13
 
! Отговори
Степан преди 5 месеца
Лош бюджет! Минималната заплата става над 2 пъти по-голяма от руската!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До16. Много ти е сбъркан коментара . И ти лъжеш. Каква земя продаваш , че да ти купя.