Учителите у нас взимат 1709 лв. заплата, а в Германия - около 4000 евро

Във Франция обаче заплатите са по-ниски
4 дек 2023 13:37, Нели Христова
291
Учителите у нас взимат 1709 лв. заплата, а в Германия -  около 4000 евро
Снимка: Pixabay/jerrykimbrell10

Брутната учителска заплата у нас е 1709 лв. За старши учител е 1763 лева, а за главен - 1831 лева. Заместник-директорите получават 1926 лв., а директорите - 2082 лв. Млад човек се нуждае от около десет години стаж, за да стане старши учител.

"Идвам много рано в училище, много преди учебните часове. Ставам към 5:30 ч., за да мога да съм в училище в 7 часа и да наглася всичко необходимо за началото на часовете. Почти нямам свободно време, а дори и да имам, обикновено разговарям с родители или с дечицата, ако има нещо, което е станало през междучасията. Като приключат учебните часове, попълвам дневника, подготвям материалите за следващия ден", разказва за работата си пред Нова тв Емилия Петкова, учителка в София.

В Германия средната работна заплата е 3333 евро или 6511,55 лева, а средната учителска - около 4000 евро или 7814,64 лева.

"Идва момент, когато човек се чуди - заслужава ли си да уча за учител, може и да не го приемат, може би е по-добре да отида в някоя фирма, там ще спечеля и повече. В сравнение с цялото население учителите не са зле платени, трябва да го кажа честно. Но учителите никога не са били и толкова заети. Има и допълнителна работа като часове с украински ученици, а в същото време броят на преподавателите е същият", обясни Щефан Дюл - президент на сдружението на германските учители.

По-критично е положението в съседна Франция, където преподавателите получават средната заплата или дори по-малко.

"Заплатите ни са много ниски в сравнение с други европейски държави. Не сме достатъчно ценени в обществото. За хората нашата работа е лесна, защото всеки мисли, че може да я прави. Само че да предадеш урок на едно дете не е като да обучават 28 деца", казва Емили Ламар от Франция.

"Японските учители работят от сутрин до вечер, дори когато децата приключат с часовете", сподели Кадзуйоши Кано, директор на училище в Япония. Там учителите са държавни служители и получават твърда заплата. "Стига, стига да не търсим лукс", казва Кано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Медицински сестри срещу учителите. Разделяй и владей!
223
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стига с тези учители, и тези пари са им много.Защо никой не пише за мизерни те заплати на мед. сестри.
222
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами стани учител щом мислиш така, ама не искаш, защото знаеш, че това е трудна професия и няма да се справиш. Възмутен бил....
221
14
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 5 месеца
Дали са заслужили такива заплати? За тях се оказа много удобно да се учи онлайн, като им се поемат таксите за интернет. Да не говорим за дългите отпуски, за ваучерите за храна, за бонусите за тоалети по 24-ти май! А кой от учителите си поема разходите по екскурзиите, кувертите по баловете също. Подаръците за 8-ми март, при завършване надвишават отдавна 1500 лв. Не ги заслужават! Най-малко заради липсата на каквато и да е реакция от страна на учителското съсловие за съставителите на учебниците
220
6
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
Пълни парадокси: на лекарите им плащат за пациенти, а не за излекувани болни, на учителите за брой ученици, а те неграмотни.
219
1
 
2
 
! Отговори
Maradona преди 5 месеца
Е ке ставам учител по физическо
218
8
 
13
 
! Отговори
До 220 ВЪПРОСИ без О преди 5 месеца
А дали учителите са виновни или учениците, че не искат да учат ? А и учителите преподават по учебници писани от антибългарски НПОта на Сорос. И това сигурно незнаеш
217
0
 
9
 
! Отговори
До 219 КО, НЕ ! преди 5 месеца
Ко, не ! Това беше през социализма така но сега ако са до обяд те имат и след обед занимални часове та не им е лесно с демократично невъзпитани и нежелаещи да учат деца.
216
8
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОСИ без ОТГ. преди 5 месеца
Аз пък ще попитам, защо учителите не преминават регулярно задължителен психо тест, както шофьорите на тежкотоварни автомобили - децата са им поверени? Защо никой не им търси сметка за това, че се дипломират НЕГРАМОТНИ ДЕЦА, говоря за толкова неграмотни, че и името си не могат да напишат без правописна грешка? Защо учителите не намаляват, след като децата с всяка година са все по-малко и по-малко?
215
12
 
14
 
! Отговори
КО, НЕ ! преди 5 месеца
Учител се оплаква, че почти няма свободно време?!? Аз ли нещо не разбирам? В 13:00 обикновено работния ден е приключил, вакации, празници. Не правя сметката на никого, но ще каза само, че ПАЗАРЪТ НА ТРУДА Е ОТВОРЕН, И КОЙТО ИМА ГОЛЕМИ ОПЛАКВАНИЯ ОТ ПРОФЕСИЯТА И ОТ РАБОТАТА СИ - АМИ ДА ПОТЪРСИ ДРУГА!
214
2
 
9
 
! Отговори
До 209 преди 5 месеца
. . . Освен това, Япония отива към демографска катастрофа, както впрочем и ние. . . . С тази разлика, че Япония е в клуба на индустриалните нации, а ние изпаднахме! Живял съм 11 месеца в Япония и просто казвам, че не виждам признаци по които може да се прави сравнение между България и Япония! Съжалявам, но това са фактите!
213
2
 
4
 
! Отговори
Маркетинг професия преди 5 месеца
До 195 До 200 Каква е тази професия маркетинг? Какви са тези глупости, които си написал? Маркетинг може да го върши всеки, който може малко да чете. . . . . Професия за уважения! Резултатите на маркетинга се виждат най добре в България. От десетилетия се избират едни и същи въпреки, че всички знаят, че избранниците ще крадат още повече от преди, защото натрупват опит! Това е най-великата професия да се управляват сигурно примитивни маси! А сега злобейте!
212
3
 
9
 
! Отговори
Гъчо преди 5 месеца
Абе кви учители бе.. България е страната на академиците, 6 милиона академици, всеки от който разбира от всичко, като почнеш от астрофизика и свършиш с медицина, всеки се има за по-умен от министър председателя на страната, който си е законен академик и смята,че той , ако има власт ще оправи света, ще дава акъли на Путин и Байдън, ще казва на ФЕД кво да си прави парите ... абе нация от академици по всичко...ейй разбрахте ли сега защо България от 1342 години история половината е била под робство?
211
2
 
5
 
! Отговори
до 193 преди 5 месеца
Не говорим за бъдещи Нобелови лауреати, а за елементарна грамотност и макар и бегли познания по основните образователни предмети.
210
0
 
11
 
! Отговори
До 207 преди 5 месеца
Така казаха и за лекарите и медицинските сестри и сега нямаме. Продължавай да даваш добри идеи.
209
2
 
1
 
! Отговори
Янка Т. преди 5 месеца
Нещо не разбирам: в предишен коментар изложих само факти. Без анализи, без мнения, без пристрастия. Минусите преобладават, което е необяснимо. Означава, че фактите нямат значение.Тогава защо изобщо трябва да си говорим тук? Явно хората си настояват на предубежденията и на предразсъдъците, ако и да са против фактите. И после се чудим защо има соцносталгици, путинофили, ***, конспиролози, вярващи в астрология и в нумерология или пък в баба Ванга...И всичките тези са уверени в правотата си.
208
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Второ ако Василев вдигне малко учителските, примерно с 1000 всичко ще е супер но той няма да го направи. На немците яко им скубат за наем и не са богати.
207
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Първо за неграмотностто са 100 про виновни родителите и кофтшто възпитание което дават.
206
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До разбирач 202. Харесва ми японската дисциплина и работохолизъм, но от информацията, която съм събрал за Япония, излиза, че хората имат често човешки и емоционални дефицити. Сигурно мнозина са чували за 'отшелниците', които не излизат от домовете си. Последно вероятно надхвърлят 2 милиона души. 'Кодокуши' - самотната смърт на възрастни хора, които намират починали вече в напреднал стадий на разложение ... Освен това, Япония отива към демографска катастрофа, както впрочем и ние.
205
7
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
Докторът трябва да е милионер, за да не мисли за наеми, сметки и т.н Така е по света. Оставете тези комунистически лафове за призвание. Призванието трябва да е стабилно финансово подплатено.