Учителите у нас взимат 1709 лв. заплата, а в Германия - около 4000 евро

Във Франция обаче заплатите са по-ниски
4 дек 2023 13:37, Нели Христова
291
Учителите у нас взимат 1709 лв. заплата, а в Германия -  около 4000 евро
Снимка: Pixabay/jerrykimbrell10

Брутната учителска заплата у нас е 1709 лв. За старши учител е 1763 лева, а за главен - 1831 лева. Заместник-директорите получават 1926 лв., а директорите - 2082 лв. Млад човек се нуждае от около десет години стаж, за да стане старши учител.

"Идвам много рано в училище, много преди учебните часове. Ставам към 5:30 ч., за да мога да съм в училище в 7 часа и да наглася всичко необходимо за началото на часовете. Почти нямам свободно време, а дори и да имам, обикновено разговарям с родители или с дечицата, ако има нещо, което е станало през междучасията. Като приключат учебните часове, попълвам дневника, подготвям материалите за следващия ден", разказва за работата си пред Нова тв Емилия Петкова, учителка в София.

В Германия средната работна заплата е 3333 евро или 6511,55 лева, а средната учителска - около 4000 евро или 7814,64 лева.

"Идва момент, когато човек се чуди - заслужава ли си да уча за учител, може и да не го приемат, може би е по-добре да отида в някоя фирма, там ще спечеля и повече. В сравнение с цялото население учителите не са зле платени, трябва да го кажа честно. Но учителите никога не са били и толкова заети. Има и допълнителна работа като часове с украински ученици, а в същото време броят на преподавателите е същият", обясни Щефан Дюл - президент на сдружението на германските учители.

По-критично е положението в съседна Франция, където преподавателите получават средната заплата или дори по-малко.

"Заплатите ни са много ниски в сравнение с други европейски държави. Не сме достатъчно ценени в обществото. За хората нашата работа е лесна, защото всеки мисли, че може да я прави. Само че да предадеш урок на едно дете не е като да обучават 28 деца", казва Емили Ламар от Франция.

"Японските учители работят от сутрин до вечер, дори когато децата приключат с часовете", сподели Кадзуйоши Кано, директор на училище в Япония. Там учителите са държавни служители и получават твърда заплата. "Стига, стига да не търсим лукс", казва Кано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Свръхпродукцията от земеделие е като съсипват българското, румънското и така нататък... Огромни субсидии на тяхната продукция от отдавна токсичната им земя.
243
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А цените в Германия как са, за колко стига учителската заплата преди няколко години беше 4000 евро явно нещата вървят надолу и там.
242
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За невероятните антибългарски уроци, сътворени от нагаждачи от разни нпота, единствено за да вземат някакви пари, които повечето учители преподават, за падащото ниво на образование, за тяхната готовност веднага да зарежат учетелството и да станат главни експертки-библиотекарки или пък телефонистки, примерно в 112 те не заслужават и петстотен лева. Учител е мисия и призвание а не каканижене на фалшива история без фхакти и събития, без анализ на процесите, а единствено антиславянски и антируски оп
241
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Германия всички браншове са много по платени от България , не само учителите. Германия е Световен лидер във всичко има свръх продукция. Земеделие , медицина автомобилостроене, корабостроене ,козметика и много други браншове. Частния сектор е 99% . Часовата ставка е от 60- 90 евро Частни фирми са по целия Свят. В Дания 80% икономиката е немска ,в Швеция правят мерцедеси ,в Полша WV и Чехия, В Бразилия,Уругвай,Аржентина е 80% е немска икономиката
240
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какъв специалист е Полина Фетфова началник на отдел Квалификация и кариерно развитие в дирекция Политики за стратегическо развитие, квалификация и кариерно развитие в Министерството на Образованието - тя има СТАЖ КАТО УЧИТЕЛ ПО ГЕОГРАФИЯ от ВЕЧЕРНИЯ ТЕХНИКУМ в ПЕРНИК.
239
2
 
4
 
! Отговори
Учителите преди 5 месеца
В Германия не дават частни уроци, парите от които не декларират. Даскалята се ненаядоха. Не стига, че са некодърни, но и алчни. То във всички сфери заплатите в Германия са по-високи. Даскалята в Бг са слуги на Боко. Директорите зарибяват даскалята и родитерите да гласуват, срещу преференциално отношение. Спокойно за дасклска мафия може да си говори по подобие на бялата.
238
1
 
3
 
! Отговори
Бг преди 5 месеца
А в един нов университет, преподавател с 20 години получава по-малко от новопостъпил в голям хранителен магазин.
237
3
 
7
 
! Отговори
Сахар преди 5 месеца
Не им е лоша заплатата, като се отчете, че повече от 3 месеца са ваканция...
236
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Прави сметка пък колко вземат инженерите и лекарите им.
235
3
 
7
 
! Отговори
Динко преди 5 месеца
За 5 ч.дневно,8 месеца в годината са предостатъчни като се има впредвид че +доходите от частни уроци също са приход.Да не забравяме и Коледните и Великденски бонуси.
234
2
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 5 месеца
Задачата на всеки учител е да събуди интереса на учениците към дадения предмет, да ги насочва и поощрява.Затова им се казва, че са будители. А доколко са такива, друг въпрос! Май за повечето от тях са важни само тези облаги - бонуси, увеличения, подаръци. Няма патриотизъм! Тези деца са бъдещето и ще участват в процеса на градежа или в разпадането на държавата. И трябва всички да сме отговорни - и народ,и правителство. Но коня вече е в реката, потъва надолу... .
233
3
 
3
 
! Отговори
Възмутен преди 5 месеца
Еех, къде са някогашните "даскали", с авторитет наравно с попа и кмета.Ноо, за да станеш даскал, цялото село те избира, определя ти се заплата, и само ако се докажеш като просветител, тогава те наемат за следващата година. Без подаръци, без бонуси и увеличения. Тези тогавашни просветители не съществуват вече. Сегашните "учители" са получили дипломите си в "демократичното" време и са съучастници в разрушителния процес. От цялото учителско съсловие има 10% читави учители, истински будители.
232
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те и 1000 лв не заслужават!! Заради зле квалифицирани учители с лошо образование, децата ни напускат училищата функционално неграмотни!!! Това не са учители, а печалбари!!! Учителите имат основна задача-да образоват децата ни, вместо да не ги учат на нищо в часовете-а след това да вземат по 50 лв за частни уроци!!! На това му се казва "печалбарство"!! Търгаши нещастни!! И е крайно време всички държавни служители да започнат да си плащат сами осигуровките!! А не да ни висят на вратовете!!!
231
2
 
13
 
! Отговори
Намръщен преди 5 месеца
Сегашните ученици нищо не знаят, не са чели класиката, не могат да пишат без грешки. При соц-а всеки завършваше училище поне що-годе образован. Имаше и руски учебници, в руските книжарници, на много високо ниво, по-високо от преподаваното при нас, но на който му трябваше примерно математика или химия, помагаха много. Изобщо младежите учеха! Четяха! Знаеха! Не всички, но доста. Сега не! Не знам заради учители ли, демокрация ли, нарочно ли се търси затъпяване на народа, но за съжаление това е факт
230
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тук ококорения се подиграва на учителите,че имат дупки на чорапогащниците...
229
3
 
6
 
! Отговори
ЛаЗаР преди 5 месеца
Там системата пак ли е (парите следват ученика) или е обвързана с успеваемостта? Функционално неграмотни произвеждат ли? Ами да ви кажа Различна е.Там училищата създават кадри готови за индустрията тук създават неспособни абитуриенти.Който иска да заминава да даскалува в Европата ,границите са отворени.И да знаете Първите 5 години няма да сте.Няма да ви признаят дипломите.Ще учите и полагате приравнителни и най много да станете помощник учители със заплата колкото вашата сега в Бълга
228
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А в Нигер вземат по 15 евро....страшна новина ви казвам....аз си мислех че в България вземат повече от Германия.Стига сте обяснявали на хората колко е гадно да си българин.В България се живее по добре от кирливата Германия.....пълно със смрадливи мигранти,застраховка на колата 100 евро на месец,наем за нормално семейство 1500 а да си купиш апартамент ще трябва да си котка и да имаш поне 9 живота.
227
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е тия се ненаядоха.Работят по 4,5 часа,никога по 8,както другите хора.Децата неграмотни,а те реват за заплати само...
226
11
 
2
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
В русофилското гето е така.
225
2
 
3
 
! Отговори
Германска даскалица преди 5 месеца
Мислех, че даскалиците сме ненаситни само в чуждите лоджии, а излиза че сме и финансови ненаситници. Де да бяхме и толкова гладни за знания...