Учителите у нас взимат 1709 лв. заплата, а в Германия - около 4000 евро

Във Франция обаче заплатите са по-ниски
4 дек 2023 13:37, Нели Христова
291
Учителите у нас взимат 1709 лв. заплата, а в Германия -  около 4000 евро
Снимка: Pixabay/jerrykimbrell10

Брутната учителска заплата у нас е 1709 лв. За старши учител е 1763 лева, а за главен - 1831 лева. Заместник-директорите получават 1926 лв., а директорите - 2082 лв. Млад човек се нуждае от около десет години стаж, за да стане старши учител.

"Идвам много рано в училище, много преди учебните часове. Ставам към 5:30 ч., за да мога да съм в училище в 7 часа и да наглася всичко необходимо за началото на часовете. Почти нямам свободно време, а дори и да имам, обикновено разговарям с родители или с дечицата, ако има нещо, което е станало през междучасията. Като приключат учебните часове, попълвам дневника, подготвям материалите за следващия ден", разказва за работата си пред Нова тв Емилия Петкова, учителка в София.

В Германия средната работна заплата е 3333 евро или 6511,55 лева, а средната учителска - около 4000 евро или 7814,64 лева.

"Идва момент, когато човек се чуди - заслужава ли си да уча за учител, може и да не го приемат, може би е по-добре да отида в някоя фирма, там ще спечеля и повече. В сравнение с цялото население учителите не са зле платени, трябва да го кажа честно. Но учителите никога не са били и толкова заети. Има и допълнителна работа като часове с украински ученици, а в същото време броят на преподавателите е същият", обясни Щефан Дюл - президент на сдружението на германските учители.

По-критично е положението в съседна Франция, където преподавателите получават средната заплата или дори по-малко.

"Заплатите ни са много ниски в сравнение с други европейски държави. Не сме достатъчно ценени в обществото. За хората нашата работа е лесна, защото всеки мисли, че може да я прави. Само че да предадеш урок на едно дете не е като да обучават 28 деца", казва Емили Ламар от Франция.

"Японските учители работят от сутрин до вечер, дори когато децата приключат с часовете", сподели Кадзуйоши Кано, директор на училище в Япония. Там учителите са държавни служители и получават твърда заплата. "Стига, стига да не търсим лукс", казва Кано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да отиват в Германия като им се струва тук малка заплатата, границата е отворена и пазарът на труда също! Стига вече с тия учители през месец,два се за тяхните заплати слушаме!
203
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Внимавайте децата да не прогледнат то 35.г от знание пръщтят и като станат управници или шефове баят са човечни възпитани правдоподобни.*** егоисти непокисти стават не виждате ли.Сменете историята тактиката нагласите 35 г стига мазохисти.
202
1
 
2
 
! Отговори
доктор преди 5 месеца
До До докторОт коментара Ви разбирам, че Вие не разбирате аз какво желая да Ви кажа.Когато отидете на лекар, бихте ли желал лекаря да гледа на Вас като човешко същество с проблем? Или предпочитате той така да е притиснат, че да гледа на Вас като крава която да издои, за да може да си плати наема накрая на месеца... Лекаря трябва да е лекар защото са му важни хората а не да мисли за бюджети и наеми. Защото престава да е лекар и става бизнесмен... А от тая пасмина имаме повече отколкото са нужни
201
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като всички взимат по 4000 , няма проблем и учителите , който са на доста по- кратък работен ден - да , почват в 7 , ама 12.30 си тръгват!! Отпуска 2 месеца ...Мисля, че привилегиите са им достатъчни ,като се има в предвид колко са неграмотни младите!!
200
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ай стига с тез учители,само учители ли има в тая държава,че все на тях ще им се вдигат заплатите.
199
2
 
6
 
! Отговори
разбирач преди 5 месеца
До Да допълня...И като се пенсионират взимат влака и автобуса до една от многото горички за самоубийства и освобождават обществото от себа си... Защото много малко могат да живеят от пенсията си... Прехвалената Япония е зле... Пренаселена (с расисти), застаряваща и въобще не ми я хвали...
198
2
 
7
 
! Отговори
До доктор преди 5 месеца
Хората придобиват професия за да изкарват пари. Ако е да го правиш за удоволствие и го смяташ за призвания, това се нарича хоби, а не работа. Ако един бизнес не се прави за пари, тогава се нарича благотворителна организация, а не бизнес организация. Разбираш ли какво искам да ти кажа или малката ти главичка не може да го проумее това нещо?
197
5
 
9
 
! Отговори
доктор преди 5 месеца
Учител и лекар не трябва да са професии, а ПРИЗВАНИЯ... За съжаление модерното капиталистическо общество налага други нормиГрижата за човека, за неговото бъдеще (децата) и здраве не е стока да се купува и продава... но я излез насреща...
196
2
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 месеца
До 191 Преди доста година излезе книгата на Марко Семов /Япония , като за Япония. /Това което си написал е така. Цели поколения се пенсионират в една фирма. Има и привилегии , като жилище например. Но , напуснеш ли фирмата, си неблагонадежден и никъде няма да те приемат на работа. Доброволен феодализъм. И това не е добре.Питали са Семов, счита ли че Япония ще настигне САЩ . И след това 30 г. стагнация .
195
1
 
6
 
! Отговори
До 206 преди 5 месеца
В кол център с редки езици взимат 4000 лева. За справка, работя в такава компания.
194
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Брутната заплата, чисто към 1300 някъде. Чудничко! А се разправят по цял ден с...Е, после защо нямало млади учители? Да не са луди! В кол центровете се взима повече. А ако си и с рядък език, 2000 си ги правиш без проблеми.
193
5
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 5 месеца
Имам приятели в САЩ. Казват че полицаите и учителите са много добре платени.Като добавим и военните , това са стожерите на държавата.
192
1
 
6
 
! Отговори
До 200 преди 5 месеца
Каква е тази професия маркетинг? Какви са тези глупости, които си написал? Маркетинг може да го върши всеки, който може малко да чете.
191
0
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 месеца
А как сме спрямо нашите братя учители в Русия ?
190
2
 
8
 
! Отговори
До нелепо сравнение преди 5 месеца
Има професии, където производителността не се измерва с качествени и количествени резултати. Това не ти е кол център или магазин. Тук има надграждане на знанията при децата и това да се научат, че с постоянство всичко се постига. Както от часът по физкултура не можеш да очакваш, че учениците ще станат елитни атлети, така и не можеш да очакваш, че от 29 ученици всичките ще излязат подготвени за сложни специалности като физика, инженерство, химия, компютърни науки или медицина.
189
1
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 месеца
До ссс 184 Във всички професии има кадърни и не кадърни. Като се знам какъв съм инженер , та ме е страх да отида на лекар. Нали си чул тази приказка ?
188
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
за моята работа в Германия вземат 8000 евро но аз не вземам 8000 евро. Така че нека учителите да се кротнат малко. Всички заплати у нас са по ниски от Германия. Стига не адекватни неща публикухте. Като пишете за заплати не пишете само за учители и лекари. Пишете за стругари, Маркетинг обикновени работници и други подобни. И техните заплати не са като в Германия
187
2
 
7
 
! Отговори
Я па ти.. преди 5 месеца
До Баба. 180 Жената е учителка по литература , а не по история. Нищо чудно . Ти да не си знаял, преди да гледаш стани богат ?
186
1
 
5
 
! Отговори
АРИЙСКИЯ КХМЕР преди 5 месеца
да ама те си търсят там Инжинери и Лекари даже вкараха няколко милиона от Сирия и Афганистан
185
8
 
2
 
! Отговори
Къде ги бе -2 преди 5 месеца
И реално може да съм в малцинството, но сред приятелите ми 35-40 няма човек под 4-5000 на месец и пак не сме богати. В България хроничната завист е най-голямата болест, а не заплатите. Как може във всеки град да имам приятели с добри доходи намерили начин, а *** да търси схема и да умира на 2-3 пъти по-ниски пари. Любим лаф от такива индивиди е как Русия ще ни спаси, а ние милионерите ще се оправим навсякъде. Като си *** няма кой да ти помогне, ако сам не си помогнеш.