Българите – сред най-добрите фалшификатори на пари в света

Това е заявил пред ZDF завеждащ отдел в МВР
16 дек 2023 14:30, Елка Василева
40
Българите – сред най-добрите фалшификатори на пари в света
Снимка: архив, БГНЕС

Наистина ли българските фалшификатори на пари са най-сръчните в света? Това бе един от главните въпроси в 10-минутен репортаж на Втора германска телевизия ZDF, проследил пътя на подправени евробанкноти от България.

Репортажът от България бе излъчен на 12 декември в популярното предаване за журналистически разследвания "Фронтал" на ZDF, предаде Дойче веле. Автори на репортажа бяха Лукас Аугустин, Ник Голюке, Ванеса Шлайзер. В началото водещата припомня, че само за година в Германия са били конфискувани 27 000 фалшиви банкноти, а никой не знаел колко още се останали незабелязани. С тези фалшиви пари се купуват накити, луксозни стоки и скъпи коли, а дирите им водят към България, беше казано в репортажа.

Под прикритие

Главната роля в тези 10 телевизионни минути играе Тамер Бакинер, когото авторите представят като икономически детектив, знаещ и български. В квартала край мюнхенската гара Бакинер се среща с човек, който му обещава фалшиви пари от България. Репортерът заминава за София, където според него фалшификаторите действат особено активно. Репортажът припомня, че и българските власти са активни – и показва кадри от обиски и разкриването на печатница за фалшиви банкноти. Пред камерата на Втора германска телевизия застава и Кристиян Горянов, завеждащ отдел „Организирана престъпност“ в МВР, който казва: „Ние имаме едни от най-добрите фалшификатори на пари и на документи в света.“

Но кои са фалшификаторите и кои са техните кукловоди? Репортерът под прикритие Тамер Бакинер в миналото е разследвал и разкрил много подобни случаи, твърдят авторите на репортажа. В 10-минутното видео на ZDF той се среща с посредник от Мюнхен, когото разработва от една година с легендата, че търси големи количества фалшиви пари.

Срещи в Пловдив

Двамата заминават за Пловдив за среща с човек, който твърди, че е супер голям играч на пазара в Германия. Мъжът, чието лице в репортажа е направено неразпознаваемо, разказва, че отпечатал 1 милион фалшиви евро в България, които в Германия продал за 140 000 евро. Там обаче го хванали и го осъдили на 5 г. и 6 месеца лишаване от свобода, от които излежал половината. „Явно това не е потушило криминалните му енергии“, иронично отбелязват авторите на репортажа.

Осъденият фалшификатор им разказва, че сред клиентите му имало търговци на скрап, супермаркети, дюнерджийници, барове, крупни търговци на месо. В края на разговора добавя, че може да свърже посетителите от Германия с подходящ човек. Репортерите проверяват неговата история – властите и в Германия, и в България я потвърждават.

Най-добрите ментета?

В София репортерът под прикритие най-после успява да се срещне с фалшификатор, който го уверява, че е един от най-добрите в България и му предлага фалшиви банкноти от 200 евро - за по 40 евро на парче. По думите на фалшификатора неговите купюри съответствали до около 70% на истинските, само качеството на хартията било малко по-различно. Фалшификаторът подчертава, че по-добри купюри няма никъде по света и кани репортера в един автомобил, където нагледно му показва, че фалшивата банкнота от 200 евро минава теста с обичайния сканиращ молив в супермаркетите. Българите предлагат на потенциалния купувач 5 милиона евро в банкноти по 200.

Репортерът на ZDF взима мострата и я предава на българската полиция, където Кристиян Горянов потвърждава, че качеството на фалшификата е добро. Според него тези банкноти се печатали докъм 2018 година, но производството им вече било спряно.

Фалшификати на повече от 10 години?

Авторите на репортажа носят банкнотата и в германската Централна банка. Специалистите там установяват, че фалшификатът е лесно разпознаваем по контурите на водния знак. Българската фалшива банкнота стига и до специалист в Европейската централна банка във Франкфурт, който добавя, че тези купюри са нещо старо - в Европа напоследък се появявали по стотина такива банкноти месечно – и че със сигурност били отпечатани преди повече от 10 години.

Банкнотата, пропътувала толкова дълги разстояния, ще бъде анализирана от германските власти и прокуратурата. „А дали българската прокуратура ще сложи белезниците на тъй наречените „най-добри фалшификатори в света“ – този въпрос си остава открит“ – така звучи последното изречение в репортажа на ZDF. Водещата на предаването „Фронтал“ добави накрая новина от София за разбита банда фалшификатори и конфискувани банкноти на стойност 120 хиляди евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Разкриха печатница за фалшиви пари с много високо качество ( потвърди го БНБ) преди 2-3 години. Печатницата беше във Висшето военно транспортно училище в Сф. И замълчаха. Нищо повече не съобщиха по случая. Ясно е, че са били замесени хора от високите етажи.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да можеше да фалшифицират някое читаво правителство, че вече много сме го закъсали и от години страдаме от липса на такова.
37
1
 
1
 
! Отговори
Itso преди 5 месеца
това е една о причините да се премине изцяло на електронни плащания - хартишки се печатат лесно, монетите се претопяват защото металът в тях е по-скъп от стойността на монетата
36
0
 
2
 
! Отговори
капитол преди 5 месеца
Който разбира, при нас се спира.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Важното е че ония на шкафчето в Банкя са истински!!!
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Безумна велешка пропаганда! Тук се вълнуваме за Шенген, а немците е ясно накъде бият- подкрепа за техния австрийски пудел! Една статия не пуснаха за подлата австрийска политика и танци с Путин! Ясно е, че едвам чакат изтерзаната Украина да угасне и да отворят северните потоци!
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 29 - Не си разбрал з акакво говоря, нотова не е от значение ... А и още нещо - не всички сме българи в този форум!
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Затуй само Възраждане и никакво евро .
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Затуй само с карта
30
0
 
4
 
! Отговори
Xи-xи преди 5 месеца
И нa избopи, и нa избopи...
29
3
 
1
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 5 месеца
Това е добре, като ни набутат евракиса, поне сами ще си го правим......та да има някаква файда.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 24 империята я изрина Русия, а не дядо ти ;)
27
1
 
4
 
! Отговори
и добри чекмеджари$ преди 5 месеца
Българите сред най-добрите фалшификатори на пари в света
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нашите евра са истинските а на ЕЦБ ту са фалшиви щото са без количествени ограничения което събаря цената им . Наще са ръчна изработка . По редки бутикови продукти което ги прави и по стойностни . А после разправят че образованието не струвало . Е как да не струва като сме лидери в областта на парите ?
25
3
 
6
 
! Отговори
не са ви ясни нещата преди 5 месеца
Готов съм да се обзаложа , че не са . Федералната печатница на ФАЩ е най-големия фалшификатор на пари , най-много печати цветни хаптийки , които представя за пари а не са точно пари . Всъщност почти всичкото такова стана фалшификатори които срещу реалните резултати от нашия труд , веществени , материални , са пуснали някакви ментета без покритие да ни крадат труда .
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Американофил - Донякдъе да, но има и друг компонент - безгранична корпоративна алчност.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 21 "Конкрадец" е бил дядо ти. Моят е изринал половин империя и е взели всичко от нея ;)
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Йиеее! Виждате ли! А ви тук само злословите, че не сме ставали за нищо
21
1
 
4
 
! Отговори
Американофил преди 5 месеца
До 19 покрието се нарича пентагон ;)
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 20 едно време конкрадци, а сега автоджамбази начело с премиера борисов