Шефът на Програмния съвет на БНР: Митрофанова заплаши България заради паметника и Лукойл

В спряното интервю имало директни заплахи
19 дек 2023 09:52, Петър Бойчев
260
Шефът на Програмния съвет на БНР: Митрофанова заплаши България заради паметника и Лукойл
Снимка БНР

В сваленото интервю с руския посланик Елеонара Митрофанова имаше директни запхлахи към България. Това зави в предаването "Нещо повече" председателят на Програмния съвет на БНР Даниела Късовска.

"Имаше заплахи в това интервю (интервю на водещия на "Политически НЕкоректно" Петър Волгин) към България за решенията и позициите, които тя взема, в две посоки - по отношение на Паметника на съветската армия и по отношение на бъдещето на "Лукойл". Директни заплахи, че България ще понесе последиците от тези свои решения", каза Късовска. Според нея въпросът за решението да бъде поканен този събеседник трябва да бъде зададен на ръководството на "Хоризонт", защото програмите на БНР имат автономност да вземат такива решения.

"От гледна точка на стандартите проблемът не е толкова, че е г-жа Митрофанова. Ако интервюто беше направено в друг формат - с журналисти, не които г-жа Митрофанова си е пожелала, нямаше да има никакъв проблем то да прозвучи по Българското национално радио", каза още Късовска.

Програмният съвет на Българското национално радио взе решение в събота да препоръча на ръководството на програма "Хоризонт" да не излъчва интервюто с руския посланик в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" заради неспазване на журналистическите стандарти.

Председателката на Програмния съвет на БНР заяви, че не приема укорите, че са реагирали късно с решението си и че реакцията им е дошла, след като председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски е направил публично изявление. "Ние реагирахме веднага след като интервюто беше готово за излъчване. Това беше в 19 часа, в петък", каза тя и обясни, че процесът на запис, превод и подготовка на подобно интервю не е кратък.

По думите на Даниела Късовска Програмният съвет, според правомощията си, може да прецени дали един готов продукт отговаря като качество на журналистическите стандарти и принципи. Програмният съвет може да даде ясно становище, но той не може да взема крайни решения, подчерта тя.

Не за първи път Програмният съвет се занимава с казус, свързан с Петър Волгин и с предаванията, които той води, подчерта още Късовска и припомни за конкретно решение за нарушени стандарти, "когато в рамките на негово предаване беше съобщена дезинформация за кораба "Царевна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
14
 
4
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
Да се дава дума на Митрофанова, все едно да се дава дума на Хитлер.
104
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
80-90 процента от българския народ са русофили. Не са фенове на Путин. В радиото антируското говорене заема 97-8 процента от програмното време. Това прави своето впечатление. А в други медии нещата са сто на нула. И какво от това. С пропаганда не се постига никакъв траен резултат. Истината е нещото което е трайното. Каквато и да е но истината. Която днешните журналисти заобикалят системно.
103
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има интервю на Карбовски с Волгин и там той изобличава лъжите на програмния съвет! Гледайте го в тубата.
102
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Отново се заеха да ни замазват очите. Тая се изтъпанила да ни будалка (пак!), как били следвали демократичнинте и професионални журналистически принципи. Всяко беззаконие или цензура, го обвиват в "демократична" необходимост. БНР нееднократно е доказвало своя слугинаж, примерно с прекъсване на предавания и взимане на думата в угода на политически сили. Обаче така още един път се вижда, че не се спазват елементарни журналистически принципи - примерно да се даде думата на двете страни в един спор.
101
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тцъ тцъ тцъ тъкмо да чуем в национален ефир заплахи от стана на посланика на РФ и да станем сички русофоби и зеха че не ги излъчиха. Тая късомозъчна госпожа Късовска е руски агент да знаете.
100
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Все по-често в публицистични предавания се канят хора които са все на правилното мнение. Резултата хората все по-често сменят канала. Като ще ходи посланичката при правилната Силвия Великова що не отиде укропосланика при Волгин. Аме не смее. Отдавна не е давал интервю което прилича на интервю а не е с угоднически въпроси.
99
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз като данъкоплатец искам да чувам и други гледни точки. Ако това мое право като данъкоплатец ми се нарушава толкова грубо, аз не искам да плащам пари за издръжка на тази институция и искам да бъде закрита!!!
98
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Мухаха... Точно ако е имало запалки биха го пуснали. За мен тази лъже като всеки небългарин слуга на Запада.
97
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лъжем ли лъжем ли ?
96
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не прави чест реакцията на ръководството на БНР, което първоначално допусна, а по-късно спря интервюто. Като във всяка голяма медия, предаванията с техните гости и теми и всичко, свързано с ежедневната работа, се планира и обсъжда на оперативки, в т.ч. и записа на Митрофанова.
95
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Върти и суче но от факта, че е *** на Пеевски не може да избяга!
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи не е проблем в радиото един зрител да лъже че в Сан Стефанския договор пише че не се създава България а Задунайска Губерния. Хора, прочетете договора. Разобличавайте воюващата посредственост. Утре западът и Русия ще се помирят, ама историята ни ще бъде заличена и опростачена. Дължим го на децата ни. Конюктурата няма никакво значение ако води до обругаване на историческата памет. Не помага и за българо-американската дружба. Вреди на всички.
93
4
 
9
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 5 месеца
Христоматиен пример за ЦЕНЗУРА.
92
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не за първи път Програмният съвет се занимава с казус, свързан с Петър Волгин и с предаванията, ... за да налага цензура уж заради някакви принципи, които не спазва по други поводи
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чакай сега. Някой е казал, че ще си носим последиците от решенията? Че ние си носим последиците от всякакви решения. Не виждам къде е проблема. Ако реша да не ходя по голяма нужда - последиците от решението ми ше си ги нося. Хахах. Утре ако някой каже нещо за гравитацията и как тя важи за всички - ще го съдим ли? Или направо персона нон грата?
90
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интересно, според тая предупреждението на австрийския канцлер и на Орбан, че ще блокират членството на натегачите в Шенген заплаха ли е? Митрофанова просто е предупредила какво следва, но съвета прави всичко възможно населението да не знае какво следва, защото не им изнася какви вреди ни докарва това управление.
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България на кое място е по свобода на словото в света?
88
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи днес в страната хората биват оплювани заради своето мнение. Насажда се монопол едната страна да е права а другата все да е неправа. В Работническо дело имаше далеч по-голям плурализъм в мненията. Значи ако уволнят Петър и хоп радиото ще цъфне и върже. Ама не е така, там непрекъснато се излъчва английска музика и част от нея е с много ниска културна стойност. Онзи ден въртяха една сатанинска песен.
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По принцип шпионите се законспирират и е всеизвестно във враждебната среда, тоест сред изявените евроатлантици. Никой не си осветява агента. Така че Волгин едва ли е агент, всъщност по-логично е да е антируски агент. За тия пребоядисаните комунисти е доста по-логично да са сред руската агентура. Осъзнайте се това са елементарни принципи.
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"От гледна точка на стандартите проблемът не е толкова, че е г-жа Митрофанова. Ако интервюто беше направено в друг формат - с журналисти, не които г-жа Митрофанова си е пожелала, нямаше да има никакъв проблем то да прозвучи по Българското национално радио" - А?!?!?! Я пак?!?!? Тук има тежка форма на олигофренизъм!!!