Шефът на Програмния съвет на БНР: Митрофанова заплаши България заради паметника и Лукойл

В спряното интервю имало директни заплахи
19 дек 2023 09:52, Петър Бойчев
260
Шефът на Програмния съвет на БНР: Митрофанова заплаши България заради паметника и Лукойл
Снимка БНР

В сваленото интервю с руския посланик Елеонара Митрофанова имаше директни запхлахи към България. Това зави в предаването "Нещо повече" председателят на Програмния съвет на БНР Даниела Късовска.

"Имаше заплахи в това интервю (интервю на водещия на "Политически НЕкоректно" Петър Волгин) към България за решенията и позициите, които тя взема, в две посоки - по отношение на Паметника на съветската армия и по отношение на бъдещето на "Лукойл". Директни заплахи, че България ще понесе последиците от тези свои решения", каза Късовска. Според нея въпросът за решението да бъде поканен този събеседник трябва да бъде зададен на ръководството на "Хоризонт", защото програмите на БНР имат автономност да вземат такива решения.

"От гледна точка на стандартите проблемът не е толкова, че е г-жа Митрофанова. Ако интервюто беше направено в друг формат - с журналисти, не които г-жа Митрофанова си е пожелала, нямаше да има никакъв проблем то да прозвучи по Българското национално радио", каза още Късовска.

Програмният съвет на Българското национално радио взе решение в събота да препоръча на ръководството на програма "Хоризонт" да не излъчва интервюто с руския посланик в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" заради неспазване на журналистическите стандарти.

Председателката на Програмния съвет на БНР заяви, че не приема укорите, че са реагирали късно с решението си и че реакцията им е дошла, след като председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски е направил публично изявление. "Ние реагирахме веднага след като интервюто беше готово за излъчване. Това беше в 19 часа, в петък", каза тя и обясни, че процесът на запис, превод и подготовка на подобно интервю не е кратък.

По думите на Даниела Късовска Програмният съвет, според правомощията си, може да прецени дали един готов продукт отговаря като качество на журналистическите стандарти и принципи. Програмният съвет може да даде ясно становище, но той не може да взема крайни решения, подчерта тя.

Не за първи път Програмният съвет се занимава с казус, свързан с Петър Волгин и с предаванията, които той води, подчерта още Късовска и припомни за конкретно решение за нарушени стандарти, "когато в рамките на негово предаване беше съобщена дезинформация за кораба "Царевна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
10
 
! Отговори
Никой преди 4 месеца
Кой вярва на тези цензури ?!
124
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази особа Митрофанова, когато и да бъде изгонена от страната, все ще е късно. Госпожата от съвета на радиото ли трябваше да ни каже, че е отправяла заплахи, като че ли до сега Е.М. е била най-милият посланик, пребивавал в БГ?! Само един поглед върху изражението й е достатъчен да й се направи психопрофил.
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 113. Ти знаеш ли изобщо на какво се вика реката и заплаха. Ппричинено следствена връзка не е заплаха.
122
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Незабавна оставка и уволнение за тази на снимката, която не дава достъп на гражданите до информация!
121
4
 
17
 
! Отговори
до 113 преди 4 месеца
Откъде знаеш, че Митрофанова е заплашвала българите като на ти позволили да чуеш интервюто? Просто повярва. Ако наистина така щяха да пускат определени пасажи по 100 пъти на ден 5 години. Явно нищо подобно не е имало.
120
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има едно такова стихотворение: "Русофил е - душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? продава си и душата. И е добър християнин: не пропуща литургия; но и в черква за туй ходи, че черквата й търговия! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? залага си и жената."
119
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
а пък без България нямаше да има русия, с религията и езика им, удобно забравили от къде им е дошъл; няма как нация, занимаваща се с намиране на неща в земята да ни нарича 'варвари'
118
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До 109Имперската им политика ненавиждаш, ами тогава тъй като и страната ни е продукт от тази политика тичай да подадеш за турско гражданство. А английската имперска политика навиждаш ли я, където са предложили на султана да им продаде християнското население на империята си да го ползва за своите си нужди в плантациите. А дългото въоръжаване на османците с оръдия Круп, белгийски френски и американски пушки за да ни колят и стрелят навиждаш ли го или това е антиимпарска политика.
117
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
АКО НЕ БЕШЕ ЗЛАТА РУСИЯ ДНЕС НЯМАШЕ ДА ИМА БЪЛГАРИЯ, НЯМАШЕ ДА ИМА ЛЕВИ И ДЕСНИ, РУСОФИЛИ И РУСОФОБИ, А САМО ИСЛЯМИЗЪМ. СТО ПРОЦЕНТА НЯМАШЕ ДА ИМА И ДЕМОКРАЦИЯ, С ВСИЧКИТЕ И ЦЕНЗУРНИ УКРАШЕНИЯ. НЯМАШЕ ДА ИМА РАДИО, ПРОГРАМЕН СЪВЕТ И ВОЛГИН, НЯМАШЕ ДА ИМА И РУСКИ ПОСЛАНИК. ЩЕШЕ ДА ИМА ХИДЖАБИ, МЕДРЕСЕТА, ТЪМНИНА, И ТО В ЦЕЛИЯ БАЛКАНСКИ ПОЛУОСТРОВ.
116
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Днес чиновниците от БНР са мобилизирани да бият минуси по мненията срещу решението на позорният програмен съвет.Дано и тази да чете мненията да види как ги залива народната любов.Ама утре, когато Русия изпердаши урките, какви ще ги къдрите бе, сладури?
115
13
 
7
 
! Отговори
До 109 преди 4 месеца
Бе то и аз съм русофил по отношение на руската култура - музика, литература, изобразително изкуство, но ненавиждам имперската им политика, а войната им в Украйна е безумна идиотщина. Путин е ясен - срамно петно в руската история.
114
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако 80% от българския народ са русофили (дори без да са фенове на Путин), от това нормален народ не става! Закрийте тази държава, която доказа че за повече от 100 годни не може да избяга и на сантиметри от своя НОВ, след-османското иго поробител и че с отчайващо примитивното си мислене, не знае какво да прави със свободата, която дойде от Америка преди 35 г.
113
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
този сайт също преиначава от десетилетия новините за неудобните сайту политици. Пишат се подобни преразкази, като си пуснеш оригиналното видео виждаш че няма нищо общо с истината. Така например вчера преразказаха интервюто на г-н Денков в негов ущърб. Силно преекспонираха нещато които са му слабост в интервюто, като се преиначиха думети му. Щом тока правят за евроатлантически премиер представете си какво се случва с новините за БСП и Възраждане. ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ.
112
6
 
16
 
! Отговори
стига бе преди 4 месеца
И каква заплаха е, че България ще понесе последствията от войната, която започнахме с Лукойл? Ще си я понесем и още как, а това ще се изрази в по-високи цени на горивата. Това си е следствие от отмяната на дерогацията, вземането на пристанище Росенец и т.н. Нефт за нефтохима може да дойде от черноморският регион, където основно е руски. Не виждам как през проливите ще минават големи танкери. Не че не могат, но това ще го оскъпи, а оттам и горивата. А войната в Червено море сега?
111
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво е казала, че България е една бензиностанция с ракети ли, или чу сме ватенки и *** народ, който краде перални...
110
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До СМЕХ.... Човече, с плоското си малко мозъче ти не можеш да схванеш разликата между предупреждение, заплаха и рекет? *** да си оправиш липсващото начално образование и липсващата кугура на комуникация и тогава раздавай акъл и оценки. Чуде се от къде се намират такива прооостааци като тебе, които така агресивно се занимават с неща, недостижими за умствения им капацитет?
109
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И в БНР са наслагали угодни блюдолизци и пропагандатори, които не стават за нищо друго, освен да обслужват властта с опити за масова пропаганда. Там е съсипано всичко добро, което беше останало от толкова години работа. Авторитета на БНР е нула, предаванията безинтересни, а поради лошо управление са загубили и златния си фонд. Като всяко друго държавно учреждение са затънали в торта до шия, но постоянно се обаждат с повод или без повод да дават тон за песен.
108
13
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 месеца
ЗНАЧИ, ВСЕКИ МОЖЕ ДА ЗАЛАШВА И РЕКЕТИРА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ---А, АКО МУ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ , ТОВА БИЛО "ЦЕНЗУРА"....ХАХАХА???!!!ЗНАЧИ ЛИ ТОВА, ЧЕ МОГА СВОБОДНО ДА "РЕКЕТИРАМ СЕКСУАЛНО " МАЙКАТА НА ВСЕКИ ОТ ВАС , СЪВСЕМ СВОБОДНО....!!!!!!???????
107
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Скот Ритър казва пък истината за много неща. Английската карта на войната също казва истината, ето при Бахмут укрите са в отстъпление, Маринка паднала цялата, при Кремина укрите бягат пак... така че на запад няма нашото цензура. Хоп готово. Като попречат на Тръмп да е президент американците ще изберат Мъск и пак няма да останат сегашните. Следва мир и спокойствие по света.
106
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Странно. Значи председателката на програмния съвет директно ни казва, че не са спрели интервюто заради посланника, а заради журналиста. Не е правилния журналист и съответно не задава правилни въпроси. Че това си е потвърждение за цензурата. Госпожицата не успя да изпише веждите, ама на очите им ... майката.