Подготвя се е-портфейл, ще обединява лична карта, шофьорска книжка, плащания

Всички услуги, които държавата предоставя, ще бъдат достъпни от едно място
20 дек 2023 19:00, Анисия Иванова
108
Подготвя се е-портфейл, ще обединява лична карта, шофьорска книжка, плащания
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Електронната идентификация е ключов инструмент за отварянето на вратата към дигиталните услуги, електронното управление и електронния бизнес във всички сектори. Дигиталният портфейл ще обедини лична карта, дипломи, шофьорска книжка и плащания. За българския бизнес и физически лица се случи доста сериозна надстройка на съществуващия портал на държавата, чрез който всички услуги, които държавата предоставя, да бъдат достъпни от едно място, коментира Георги Димитров, председател на съвета на директорите на "Евротръст Технолъджис", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

През изминаващата година България официално нотифицира първата българска схема за електронна идентификация, което е най-голямото постижение досега, като системата минава одит, проведен от институции на ЕС.

За възможността на българските граждани да имат достъп до услугите, предлагани от ЕС, трябва национална схема да бъде трансгранично интегрирана, каза гостът. Той допълни, че националната ни схема трябва да бъде свързана с „възлите“ на останалите държави членки, за да се постигне свързаност и достъп до услугите и институциите на други държави.

"За българският бизнес и физически лица се случи доста сериозна реформа, надстройка на съществуващия портал на държавата, който се надяваме, че ще може всички услуги, който държавата предоставя, да бъдат достъпни от едно място. Новата европейска правна рамка EIDAS 2.0, която ще влезе в сила идната година. Всеки гражданин ще разполага в ръката си с европейски дигитален портфейл, чрез който да има достъп до всички услуги – частни и държавни", обясни гостът.

Вече няма пречки всички услуги, представяни от банките, да бъдат предоставяни отдалечено, като всяка банка е на различен етап от въвеждането на всичките си услуги дигитално, каза гостът. Новостта тази година е, че банките са започнали да предоставят дигитални услуги и за юридическите лица, за които се изисква повече отчетност и регулации.

„Доста се насища пазарът откъм услуги, достъпни изцяло онлайн. Ключовият елемент при тези услуги е електронната идентификация, тъй като без идентификация на крайния потребител – физическо или юридическо лице, това няма как да е възможно.“

Пряко с издаването на новите лични карти е планирано да се пусне държавната схема за електронна идентификация, като новата електронна лична карта е записана върху чипа на документа за самоличност.

"Тази технология съществува отдавна. Много се забави в България този процес. Държавите вече минават към M-government (мобилно електронно управление).”

Предстои да се създаде европейски дигитален портфейл, който ЕС ще въведе, като гражданите ще имат достъп до услуги онлайн и офлайн. Всяка държава-членка ще трябва да създаде свои собствен портфейл, като те ще са свързани между държавите-членки и всяка държава ще може да припознава чуждите портфейли. Този инструмент ще бъде универсален, като ще дава достъп до електронна идентификация и разплащане.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Усвоихте" милиони за електронни услуги и дигитализация и нищо не сте направили, джубрета ньедни! Навсякъде ми търсят хвърчащи бележки с печатчета издавани срещу дебели таксички!
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
искам да държа копчето дето изключва политиците глобалистите и либерастите .....
91
1
 
10
 
! Отговори
н-ОФФ световен ред преди 4 месеца
това означава тотален контрол над всички и за всичко , казано по друг начин тотален геноцид
90
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми как ще задължат "етноса" например да си купи всеки от тях смартфон и компютър? Или ние ще им харизваме пак заради "правата"им? С това започва новото робство и "новият световен ред"!
89
1
 
6
 
! Отговори
До 86 преди 4 месеца
Всеки ще носи по един акумолатор на гръб и ще решат проблема с тока .
88
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кви глупости пишете всички, живейте си животеца спокойно. Органите ще ви вземат, тъпотии. За, къв ще са им цирозните ви джигери. Деца, внуци, да се оправят, още малко, захапват 18 и айде, чао деца, здравей рахат.
87
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Недей така, сега ще качат таривата да го подновяваш 6 пъти и ще може много по- лесно да те ограбят. Но затова пък държавната администрация ще се увеличи 2 пъти. Всички печелят освен истинските Българи.
86
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не мерси ...
85
0
 
31
 
! Отговори
нафърфорий преди 4 месеца
А, е-концлагера кога шъ отвори врати???
84
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В някои части на страната няма въобще интернет и банкомати,а тея за е-портфейл седнали са си говорят...При първия сняг гасне тока и хората нямат ток над 24 часа.Вие в кой свят живеете ми е чудно?
83
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Канада са така и като протестираха по време на пандемията им отрязаха парите.Ето това искат всъщност...дигитално робство и ако протестираш срещу безумните им решения да ти резнат парите онлайн.А как ще стане това въвеждане на е-портфейл ако случайно при някоя магнитна буря сателитите кажат "мяу"?То може и акулите да прегрижат кабелите под водата ама ще обвините руснаците.
82
0
 
31
 
! Отговори
Цифрови фашаги преди 4 месеца
Ще се наложи да мигрираме към по слабо развити общества, или да бъдем брутално жестоки;)
81
0
 
20
 
! Отговори
Ноща на дългите .l. преди 4 месеца
Ще има яко къртене, но е явно и еидно, че ще трябва да минем и оттам, дядо ми казваше - дяволът като си няма работа си .l. децата
80
1
 
32
 
! Отговори
Мислещ преди 4 месеца
До много просто: Въпросът е че има много заблудени хора, които свикнаха да плащат само с телефона, който е свързан към тяхна банкова сметка, а не осъзнават какво представлява CBDC, и то няма нищо общо със сегашните електронни плащания! CBDC е контролируема електронна валута, която ще се следи изкъсо и няма да е наше притежание! Няма да имаме спестявания и ще се спуска като купонна система от глобалистите. Въобще рай!!!!
79
3
 
13
 
! Отговори
Българ преди 4 месеца
Доста смешно звучи, за тая държава от 4-тия свят...
78
1
 
26
 
! Отговори
Идеалист преди 4 месеца
Тези неща вече действат в Китай. Няма да е по-лесно за хората. По-лесно ще бъде да ни упрявляват. Поради некадърността на управлявашите скоро няма да стане у нас. Те не могат да направят едни електронни рецепти. С тези проследявания ще се отнеме много енергия и обществени сили и в един момент прогресът ще спре. Загуби ли се свободната воля, загубва се и свободната мисъл, без която спира развитието. Този просто не учил диалектика.
77
1
 
32
 
! Отговори
много просто преди 4 месеца
Нищо не могат да направят, ако масово откажем да участваме! НИЩО! Ние сме милиони, те са една шепа.
76
2
 
31
 
! Отговори
Мислещ преди 4 месеца
Мддаааа, поредната глобалистка лудост, идея за тотално следене и ограничение на обикновения човек. Това в България и въобще на Балканите ще е трудно достижимо! Единственото ни спасение е да се обърнем към Бог за помощ в тези несигурни и объркани времена!!!
75
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Иде време за масово прочистване на вида. Ще бъде варварско, по улици и площади, за да държи влага на всички желаещи да поемат отговорност да управляват в бъдеще.
74
0
 
24
 
! Отговори
Андрейчо преди 4 месеца
Стига сте ни втълпявали,че без тоя измислен паортфейл няма да можем - можем и още как!А вие като сте големи любители на тия идиотии направете си по цяла дузина - както досега сме карали и по-нататък можем така да си я караме ! Айде,чиба !