Как да се предпазим от нежелани гости, докато ни няма у дома за празниците?

Много уязвими са ниските етажи, заяви Николета Атанасова
22 дек 2023 14:52, Красимир Ангелов
40

За Коледа и Нова година голяма част от хората заминават извън мястото си на живеене и оставят домовете си без надзор за по-дълго време. За съжаление това време е и любимо за крадците. Как да се предпазим? 

"Няма мярка за сигурност, която да не може да се преодолее. Въпросът е да забавим крадците и те да се откажат. Ако жилището е мишена от по-дълго, то се наблюдава. Много уязвими са ниските етажи", каза председателят на Българската камара за охрана и сигурност Николета Атанасова в студиото на "България сутрин".

Според нея крадците имат изключителна интуиция за това къде си съхраняваме ценностите и следвайки статистиката, която е оповестена, отбеляза, че тенденцията е към ръст на кражбите предимно в големи градове. Атанасова съветва да не оставяме отворени прозорци, когато ни няма, и да се включи СОТ-ът.

Препоръчва да оставим светната някоя лампа, а съседите да наблюдават жилището. Председателят на Българската камара за охрана и сигурност ни напомни и че е важно да спрем водата централно, за да не сме наводнени, когато се върнем.

"Най добрата защита е да има СОТ, който да е свързан с мониторинг център. Няма непреодолима ключалка. Има такива, които се пробиват по-трудно. Ключалките с пръстов отпечатък също могат да бъдат преодолени, но отнема повече време, става рисково и крадците се отказват", коментира Атанасова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ сигурността е 80% превенция и 20% реакция - разумните хора взимат мерки предварително. Тя подчерта, че ценните лични вещи трябва да бъдат в нас под постоянно наблюдение, когато пазаруваме, а по отношение на автомобилите отбеляза, че основното правило е да не се оставят видими вещи вътре - трябва да бъдат скрити.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
Koko преди 4 месеца
Ей като почне тази *** тема да се върти по празниците- Коледа и Великден и направо ми идва да счупя телевизора. Празник идва- нещо прекрасно, стига с този негативизъм и глупости. Оставете хората поне няколко дни в годината да не мислят за неприятни неща, спрете да си играете със страховете им. Спрете да каните безумни експерти по сигурност. Нелепо, невежо е. Който са решили да оберат го обират, няма защита на света, която не може да бъде преодоляна. А койт" не е взел мерки на 25.12 ще вземе,а?
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе зимата точно надали някой ще си остави прозорците отворени за седмица. Но това с лампата го правя и аз. Оставям две-три лампи включени. Разходът не е кой знае колко. Винаги може и да оставитя хлапе, което да им скапе живота като в Сам вкъщи:-))
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сложете отрова в суджуците те няма начин да не ги вземат
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ТЪЗ е басиии експерта. Все едно да хвана бай Санди от село дето оре с магарето и да ме учи на предпазни средства срещу крадци.