Паркингите на КАТ изнемогват - 1500 коли на пияни шофьори за 5 месеца

200 от тях са вече отнети със съдебни решения
8 яну 2024 10:35, Петър Бойчев
56
Паркингите на КАТ изнемогват - 1500 коли на пияни шофьори за 5 месеца
Снимка БГНЕС

За 5 месеца МВР вече е иззело 1500 автомобила на пияни и дрогирани, като от тях вече близо 200 автомобила са били отнети окончателно със съдебни решения. Според вътрешното министерство мярката е изиграла своята превантивна роля и хванатите на пътя станали по-малко.

В същото време полицията съобщава, че само събота и неделя са установени общо 30 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 14 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 16 - с над 1,2 на 1000, а трима са отказали тестване, пише "Сега". Под въздействие на наркотични вещества пък са засечени да шофират девет водачи, а други седем са отказали да бъдат тествани.

Мярката с изземвавнето и отнемане на автомобили се прилага от август м.г. като вариантите при проверките на шофьорите са два - вариант, при който водачът е собственик на управляваното МПС, и втори, ако е само ползвател. В първия случай – личното моторно превозно средство се иззема от органите на реда и се транспортира до охраняем паркинг, където остава до приключване на наказателното преследване срещу пияния или дрогиран водач. Реално той остава собственик на колата, до произнасянето на присъда. При осъдителна такава задължително се постановява отнемане на автомобила в полза на държавата.

Във втория случай, когато моторното превозно средство не е собственост на спрения водач–нарушител, то се иззема от полицията с протокол, като веществено доказателство във връзка с извършеното престъпление, а в хода на наказателното производство лицензиран оценител оценява стойността на автомобила. При евентуална осъдителна присъда съдът налага на виновния глоба, равностойна на оценката на моторното превозно средство.

Ако се управлява автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози", наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. При рецидив наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева. Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
12
 
! Отговори
Крику преди 4 месеца
Ай стига с тез фалшиви тестове ве. Куката като те спре и без тест разбира дали си нацоцан или нашмъркан. Спирали са ме за проверка 2 пъти , не са ми правили никакви тестове ,бърз поглед на документите и чао
26
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На всички подкрепящи закона ви пожелавам по един фалшив тест за наркотици. Да ви вземат колата ей така за около годинка, да се разкарвате по съдилищата, докато докажете невинността си. Вие иначе няма да проумеете колко несправедлив е закона. Защо полицаите в Бургас преди време измрънкаха, че тестовете са фалшиви и спряха да ги тестват? Да не мислите, че всички там са нар_комани? Не естествено, ама теста е ала-бала и на базата на ала-бала се взимат коли и вие ръкопляскате. Ниво на Ентелект 0!!!
25
2
 
9
 
! Отговори
Миле преди 4 месеца
Да ги пускат на търг
24
7
 
4
 
! Отговори
mery преди 4 месеца
В България на политиците като им дойде някаква идея бързат да я реализират без да има условия за това . Приемат законите и после закон със закон се бие. Имаме по 10- 20 поправки на разни закони и наредби. Няма достатъчно лаборатории за кръвните проби, няма осигурени паркинги но законът е приет.
23
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само заради този закон никога няма да гласувам за ПП или ГЕРБ! "Виновен до доказване на противното." Депутатите от тези партии доказаха на всички с този закон, че не знаят какво означават думите демокрация, свобода, частна собственост и справедливост. Нека се взимат автомобилите на такива шофьори, но чак след съдебно решение (дотогава да се ползват) и след като законът бъде променен на "под влиянието на наркотици и техните аналози".Дотогава си говорим за най-обикновена полицейщина в 21 век в ЕС!
22
3
 
10
 
! Отговори
до 23 преди 4 месеца
Ами ще те разочаровам. Тежките ПТП-та ги предизвикват wannabe милионерите с разни дърти немски кошници- Кайени, Е60ки и подобни тотални бараки. Това са най-рисковите шофьори. Качи се на Ауди А8 или ЕС-клас осма употреба, струващ колкото седмична заплата на програмист, и се помисли за велик. Точно тия са най-наглите и най-опасните, защото масово новите коли се карат от образовани заможни хора. Изключваме разни престъпници със скъпи коли, разбира се.
21
3
 
7
 
! Отговори
Само минавам преди 4 месеца
Скоро от телевизионно предаване стана ясно, че само 1.8% от тежките ПТП със загинали са предизвикани от пияни водачи. Останалото е от самонадеяни и глупави *** ,млади водачи със скъпи, мощни коли . Та , ако ще борим причините , дайте по-сериозно .
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
на оня ушев дето се търкаля с патрулката с дрога за ВТОРИ ПЪТ, кога ще му конфискуват колата?
19
9
 
9
 
! Отговори
Skunka преди 4 месеца
Абе ей, бавноразвиващите, как като ме спре КАТ с дрегер 0.9, после в Александровска сшед кръвна проба 0.4, след като не съм пил от вечерта, ще ми вземеш колата!? А аз да чакам 6 месеца до края на досъдебното, приключило по маловажност!?Абе, вие нормални ли сте!?Санкцията е страхотна, но трябва... да се доизмисли... или сухо (;
18
1
 
7
 
! Отговори
Гадняр преди 4 месеца
Автоборса "Ушев" :)))
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Предлагам свободен парцел
16
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какъв е проблема. Конфискация в положа на държавата или се продават на търг и готово
15
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
наркоманите реват, най жалкото нещо е наркоман на 30+ години ако оцелеят. Трябва им помощ, а не съчувствие че са останали без тратлясници. Асене направи гражданската нэ пияни и наркомани 4000лв.
14
8
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 месеца
До Дони 5 Путин анексира цяла държава , та ние за една кола ли ще се кахърим.Ха,ха..!
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе в Гърция, освен че им махат номерата, ако са много пияни лежат и в затвора.
12
18
 
11
 
! Отговори
Скромно мнение преди 4 месеца
Тези в НС които гласуваха за тази про-сто-тия, да си бият калите в главите.Къде им беше акъла ? Какво са виновни колите да ги арестуваш и продадеш.Почти всички ще отидат за скрап.Частната собственост е неприкосновена според Конституцията. Сваляне на номерата за година беше напълно достатъчно.
11
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само тук ти отнемат нещо преди да се е произнесъл съда с фалшиви тестове за дрога.
10
5
 
20
 
! Отговори
Това което номер преди 4 месеца
6 пише е истина! Ако шофьора е оправдан т.е. невинен трябва да му се заплати обезщетение и като знам българските съдилища окончателната присъда ще бъде от Страсбург! Не виждам защо трябва да се нанася материална вреда на хората когато това в цял свят се регулира със закони! Отнемане на книжка, ако кара отново 2 години затвор без възможност за намаление! Копирайте законите от Швейцария! Много трудно ще е за България да стане нормална държава след това правителство!
9
4
 
39
 
! Отговори
Статистик преди 4 месеца
Повечето дето карат пили не ги е страх от смърт, господ и полиция.Но да им вземат свещената кола... Това работи.
8
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да ги раздават на бедни хора без нарушения!