Българите получават пенсии по-кратко време от другите европейци

Мъжете вземат пенсия средно 14 години, жените - 19
119
Българите получават пенсии по-кратко време от другите европейци
Снимка: БГНЕС

България е страната членка на Европейския съюз, в която пенсиите се получават за най-кратко време. Между 15 и 25 години средно продължават плащанията в страните членки, докато у нас мъжете вземат пенсия средно за период от 14 години, а жените почти 19 години.

Това обяви пред БНР управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

Той допълни, че близо 300 000 са хората, които от този месец плащат по-високи осигуровки, след като максималният осигурителен доход от 1-ви януари беше повишен до 3 750 лева. Само 20 процента от тази група са заети в сектора "Информационни технологии", останалите са работещи в държавната администрации, производството и хора на мениджърски позиции от частния сектор.

Иванов коментира, че максималният осигурителен доход трябва да се определя по формула, като е удачно ежегодно тази величина да се увеличава с ръста на средния осигурителен доход.

"Лицата имат интерес техният максимален осигурителен доход да е по-висок или поне съотношението му да нараства с темповете на нарастване на средния осигурителен доход, тъй като самите лица ще бъдат ощетени, а когато дойде денят, в който те трябва да се пенсионират, разликата или размерът ще им е по-нисък в пенсията. Техен личен интерес е да се осигуряват на по-голям максимален осигурителен доход", каза той.

Ивайло Иванов обяви, че от по-високия максимален осигурителен доход приходите в бюджета на Общественото осигуряване ще се увеличат с 212 милиона лева през тази година, а от ръста на минималната заплата ще се добавят допълнителни 214 милиона лева. Като цяло приходите са с 1,7 милиарда повече от миналогодишните. Разходите нарастват с 2,4 милиарда лева. Това са допълнителните пари за пенсии, включително увеличението на тези, отпуснати до края на миналата година с 11% от 1 юли 2024 г.

До края на тази година трябва да е готов анализът на пенсионната система у нас, но от НОИ смятат, че каквито и промени да се планират, хората с най-голям осигурителен принос трябва да взимат по-високи пенсии.

"Много от хората, които получават минимална пенсия, реално техният принос е по-малък. Затова и системата е солидарна, защото, когато се взимат тези решения, всички са наясно, че част от парите не достигат на хората, за да се издържат и затова политиците взеха решение за определяне на минималната пенсия. Солидарността на системата изисква все пак да бъдат отличени хората, които допринасят за нейното функциониране", каза Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: пенсияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
2
 
! Отговори
Наглите пенсии преди 3 месеца
Нетна МРЗ 724 лв -средната пенсия 853 лв.Заплата на специалист 2700лв -смешна пред 3489лв Нетна пенсия таван.Факт пенсионерите имат 2-3 жилища рента.98% точат Телк втора пенсия 95% имат безплатни социални грижи храна ток дърва,карти за транспорт куп други првилегии.Същото важи за държавният хрантутник.Работник с724лв МРЗ трябва да плаща пътни бензин обядж храна ,детски наеми заеми ток тел.Мрз е вързанас заплатите на държ.хрантуницив момента се финансират не фондовеа от данъци а от данъци на работещи
108
1
 
3
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
Наближава времето ,когато статията ще бъде с променено малко заглавие - Все по - малко българи получават пенсии ,защото си "отиват" преди да се пенсионират.
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прасето и кокошката се обединили за да правят шницели, за да ги продават и да печелят. Прасето казало: "Да ама, аз трябва да умра!" Кошката му казала: " Да, така е при обединението!Едни умират, а други си живуркат! " Всеки може да разбере прасе ли е, кокошка ли е!
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бившите комсомолски секретари и партийни станаха най-големи демократи. Справка ББ. 13 години ни ограбва със свитата си!
105
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Сега голями пенсии получават демократите некадърници, които ни ограбваха през последните 34 години и унищожаваха България.
104
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези, които вземат големи пенсии, живеят по-дълго, защото не пият морни вода!! Особено някои през комунизма бяха се наредили на много хайлашка работа - партийни секретари, профсъюзни дейци и мн. други търт,еи. Те са с големи пенсии и живеят дълго!
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз гласувах за ПП. Те пък вдигнаха данъците! Този път ще гласувам за партия, която няма да спечели, но да не ми причисляват нгласуването в полза на тези, които ще влязат в Парламента!
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не стига че пенсиите са по-малки, ами и по-малко време ги получавали. Казват, че не е важно каква пенсия вземаш, а колко време ще я вземаш. Ама, явно у нас има някаква корелация - по-малка пенсия - по-малко време. Лошото е, че и тия с по-големите не им се радват дълго, а някои не доживяват да ги получат.
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сърдят се , недоволни са , но отиват и пак за Герб и за ДПС гласуват. Ами че изкажете си недоволството на тях !!! Нали правят събрания кажете там !
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хем сте недоволни но пак за досегашните управници гласувате. Аз за това не че тично не ви вярвам но е разочароващо. Недоволните хора не гласуват цял живот за едни и същи управници например от сглобката. Размислете се.
99
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българите да се благодарят че изобщо получават пенсия. Аз се благодаря !
98
0
 
3
 
! Отговори
Аферим Бате преди 3 месеца
Те българите може да получават най-кратко пенсии,но пък за сметка на това пък са най-малки.Та едното както се казва,компенсира другото.
97
3
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Kъркане, пушене, шкембе чорна и подобни водят до там..
96
0
 
8
 
! Отговори
Теди преди 3 месеца
ПОЛОЖЕНИЕТО Е ПОВЕЧЕ ОТ ТРАГИЧНО
95
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 98 За някои е пенсия, а за други е гавра, кой как се е уредил през комунизма! За комунистите няма пенсионна възраст. Винаги заемат леки длъжности( най-вече) мъжете и съответно техните жени. Другите само внасят и умират, а комунистите си разделят внесените пари на умрелите и си увеличават пенсиите. Ето защо СРЕДНО на тях много им допада!
94
0
 
9
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 месеца
Абе,що му викате на гаврата "пенсии"
93
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
от 7 дневната седмица живееш само 2, другите ги даряваш на работодателя, да богатее, на теб ти дават жълти стотинки за живота ти, това не е нормално, накрая умираш преди да стигнеш до пенсия
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Но за сметка на това са на половина спрямо останалите членове на ЕС
91
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По времето на Чалгата след Комуната, младите какво работеха и какви пари даваха на държавата за да изхранват своите пенсионирани майки и бащи с въртене на дупенделите си с танци по дискотеките, с чалгарски песни за да имат пари партийните шкембелници - наследници на комунистите от БКПето. Какво КомунЧагарите сътворяваха? Нищо! А какво можеха да сътворят след като земите на техните деди бяха отнети и натикани в ТКЗСетата. Ми като нямат вече Земя - играят Чалга и пенсионерите измират лека полека!
90
3
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До Няма как да си деляшизич, ти ако имаше пари немаше да циклиш нонсенси като дежурен по дискусия у днеса. твойто хоно не стига за едно шише нормално уиски, а си седнал да обясняваш орфографии и драсни-пални клечици