Хампарцумян: Левовете ще са вечно обменяеми, оттук до края на света

Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси
18 яну 2024 23:00, Елка Василева
261
Хампарцумян: Левовете ще са вечно обменяеми, оттук до края на света
Снимка: архив, БГНЕС

Спор по новия закон за БНБ беляза началото на работната седмица на парламента. Опозицията отправи критики към ръководството на банката, че все още липса пълен анализ на плюсовете и минусите от въвеждането на единната валута.

Пред БНР банкерът и икономист Левон Хампарцумян изрази надежда датата за влизане на България в еврозоната да не се отложи, защото освен всичко друго това според него има смисъла и на "геополитическа котва".

Още по темата
"Засега това е декларирано от страна на европейските институции, прието като наше желание. Не бива да забравяме, че ние се присъединяваме към една относително добре работеща система, а не тя към нас", каза банкерът.

Запитан защо българите се страхуват от еврото, Хампарцумян заяви, че това се дължи на недостатъчна информираност.

"Нищо няма да стане. Системата, с която измерваме нашия икономически успех или неуспех, ще бъде в евро, вместо в левове. Аз съм висок 1,80 см. В инчове ще бъда наполовината на това, обаче пак съм си толкова висок. Не бива да виним еврото за собствените си страхове и неуспехи", каза Хампарцумян.

Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси и комисионни за това. Банките ще се разберат с държавата как това да стане, без да бъде за сметка на гражданите, обясни банкерът.

При ипотечните кредити няма да има закръгляне. "Най-вероятно ще е автоматично, защото преподписване на такъв голям брой договори административно би било кошмар", посочи още Хампарцумян.

Следва да разграничим нормалните инфлационни процеси – поскъпването и без еврото, от очаквани ефекти след въвеждането му, коментира Левон Хампарцумян. По думите му "има други фактори, които правят нещата по-скъпи и подхранват инфлацията".

Дори след гратисния период за обмен на левовете "тези пари са обменяеми вечно, само че в Централната банка или банки, които ще го направят това", ако отидете в Централната банка, това ще бъде безплатно оттук до края на света", увери банкерът.

"Стойността на тези пари не изгаря от промяната". Има изчисления, че в Германия все още по къщите има около 30 милиарда марки, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
9
 
16
 
! Отговори
х преди 3 месеца
Много интересен казус който трябва да влезе в букварите по финанси: Навсякъде след приемане цените скочиха, само при нас нямало да стане така хахаха
108
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Натягай още пружината, да видим какво ще стане?
107
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сатанист плашиш хората!
106
6
 
6
 
! Отговори
Жан не разбира преди 3 месеца
Опозицията отправи критики към ръководството на банката, че все още липса пълен анализ на плюсовете и минусите от въвеждането на единната валута.... Жан Виденов не разбира защо ни трябва евро и какви са плюсовете от това БНБ да не може да си напечата парички според нуждите на управляващите.
105
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Искам референдум дали баничката де е с имитиращ продук.
104
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има референдум преди това!
103
11
 
10
 
! Отговори
Русихей преди 3 месеца
Искам рубла. Слава расии. Този не е българин, само руснаците сме българи
102
3
 
2
 
! Отговори
До sa преди 3 месеца
Ами вие сте. Хахаха
101
3
 
22
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
Такива ,като този циничен сноб ,ще си получат въпрос на време заслуженото ,според делата. Ще има възможността "оттук до края на света....." ,да разбере ,какво е и с неговата "конвертируема валута" и "информираност" да не може да я ползва и да е без значение . Една изключително долнопробна изродена същност е въпросният индивид ,който дава "компетентно мнение" по всички въпроси ,без да има експертиза - завършил ХТИ .
100
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Германия като въведоха еврото всичко поскъпна двойно, а германците не са тарикати да крият олио и захар и да надуват цените изкуствено, както тук се случва всеки път. Проблемът е че този и подобните му идват от кръга Капитал на Прокопиев, те не са българи, а "жители на глобалното село", тях никой не може да ги осъди, а като стане фал се преместват, я в Дубай, я в Канада, я някъде другаде като номади.
99
4
 
15
 
! Отговори
sa преди 3 месеца
Този индивид непрекъснато ни казва че сме много прости
98
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Германия като въведоха еврото всичко поскъпна двойно, а германците не са тарикати да крият олио и захар и да мадуват цените изкуствено както тук се случва всеки път. Проблемът е че този и подобните му идват от кръга Капитал на Прокопиев, те не са бйлгари, "жители на глобалното село", тях никой не може да ги осъди, а като стане фал се преместват, я в Дубай, я в Канада, я някъде другаде като номади.
97
2
 
17
 
! Отговори
aZ-ът преди 3 месеца
Тоя дъртия смехоран докога ще го показвате? Оставете го да си гледа старините, оставете го да си пие хапчетата.
96
9
 
10
 
! Отговори
Русохей преди 3 месеца
Взеха ни шкембето и ракията. Чипираха ни, норвежците децата ни взеха, сега искат и лева. Слава расии
95
1
 
11
 
! Отговори
Бай Ставри : преди 3 месеца
Тоя мазньок го сложете в отделна килия...
94
3
 
10
 
! Отговори
Сашето В. преди 3 месеца
Левовете в марки сменям аз, вино за да пия в този час. Доларите стават, левовете не........
93
3
 
7
 
! Отговори
.). преди 3 месеца
Гледайки , как изкуствено надувдт имотите у нас съм сигурен , че всичко ще е окей с еврото. Дано на тоя прилеп не му се налага да плаща в инчове цени , които са били в сантиметри ама сега са същите числа в имчове.
92
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а половинмилион подписа?
91
5
 
5
 
! Отговори
Хампарц, хъмпърц преди 3 месеца
Хемпръц оттук до края на света!Вечно обменяеми! - дори няма такава дума, камо ли такъв терминБанков гуру Хампа Рама подрежда чакри, прави фъншуй срещу обменяеми рупии.:-)
90
7
 
15
 
! Отговори
Пернишката Секта преди 3 месеца
Този банкер дали се усеща, че в нашите очи изглежда като сатанист!