Хампарцумян: Левовете ще са вечно обменяеми, оттук до края на света

Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси
18 яну 2024 23:00, Елка Василева
261
Хампарцумян: Левовете ще са вечно обменяеми, оттук до края на света
Снимка: архив, БГНЕС

Спор по новия закон за БНБ беляза началото на работната седмица на парламента. Опозицията отправи критики към ръководството на банката, че все още липса пълен анализ на плюсовете и минусите от въвеждането на единната валута.

Пред БНР банкерът и икономист Левон Хампарцумян изрази надежда датата за влизане на България в еврозоната да не се отложи, защото освен всичко друго това според него има смисъла и на "геополитическа котва".

Още по темата
"Засега това е декларирано от страна на европейските институции, прието като наше желание. Не бива да забравяме, че ние се присъединяваме към една относително добре работеща система, а не тя към нас", каза банкерът.

Запитан защо българите се страхуват от еврото, Хампарцумян заяви, че това се дължи на недостатъчна информираност.

"Нищо няма да стане. Системата, с която измерваме нашия икономически успех или неуспех, ще бъде в евро, вместо в левове. Аз съм висок 1,80 см. В инчове ще бъда наполовината на това, обаче пак съм си толкова висок. Не бива да виним еврото за собствените си страхове и неуспехи", каза Хампарцумян.

Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси и комисионни за това. Банките ще се разберат с държавата как това да стане, без да бъде за сметка на гражданите, обясни банкерът.

При ипотечните кредити няма да има закръгляне. "Най-вероятно ще е автоматично, защото преподписване на такъв голям брой договори административно би било кошмар", посочи още Хампарцумян.

Следва да разграничим нормалните инфлационни процеси – поскъпването и без еврото, от очаквани ефекти след въвеждането му, коментира Левон Хампарцумян. По думите му "има други фактори, които правят нещата по-скъпи и подхранват инфлацията".

Дори след гратисния период за обмен на левовете "тези пари са обменяеми вечно, само че в Централната банка или банки, които ще го направят това", ако отидете в Централната банка, това ще бъде безплатно оттук до края на света", увери банкерът.

"Стойността на тези пари не изгаря от промяната". Има изчисления, че в Германия все още по къщите има около 30 милиарда марки, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
5
 
8
 
! Отговори
Дали разбирате преди 3 месеца
Полицаи са започнали масово избиване на Българи без да бъдат разследвани, а обществото се държи като зомбирано, нещо не ви е наред и вие го знаете!
88
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Понеже си в банковия сектор и вси1ко ти е на сметка и вси1ки трябва да те следват. Ами колко хора си продадоха къщите по селата за без пари, за да могат търгаши и "предприемчиви бизнемени" да направят пари. Отне си си всичко в гроба, но първо погреби децата си, за да си сигурен, че парите ти ще идат в някой нагъл като теб.
87
6
 
12
 
! Отговори
Петърчо преди 3 месеца
По същата логика г-дин Хампарцумян сменете си името и фамилията. Пак ще сте си вие но сега с ново име и фамилия. Какво толкова Ви връзва вас с това име и тази фамилия. Спомена за вашия семеен род народа чийто потомък сте и традициите които той има и е успял и до ден днешен да опази? Ми ако това не Ви е важно тогава защо да сте Левон Хампарцумян? Великобритания никога няма да се присъедини към еврото. - Дейвид Камерън 2011г. Май англичаните нещо са се объркали а?
86
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм измислил схема по която нашата държава може да спечели поне едни 100 милиарда Евро при смяната на парите и тези пари да отидат при хората така че да си удвоим БВП-то и стандарта на живот на абсолютно всеки български гражданин да се удвои в рамките на 1 година. Тези пари разбира ще ги вземем от Европа и то по такъв начин по който те не могат да ни ги откажат. Тука трябва да се приложи стратегическа мисъл! Ние имаме един много силен коз който още не сме използвали.
85
3
 
5
 
! Отговори
Бумеранг преди 3 месеца
И Парцумяна е обърнал парите си в евро. Вече всички са готови за еврозоната.
84
2
 
1
 
! Отговори
Муци преди 3 месеца
Прелетяха и спряха. Тази информация е от вреча.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Там не трябва ли сега да има снежна покривка?
82
4
 
1
 
! Отговори
ЕКСКЛУЗИВНО!!!!!!!!! преди 3 месеца
Шушука се, че дрона, който е прелетял до рафинерията е минал и над бункера Владай. Това май е истинска информация. Току що ми я донесоха. Сега я проверяваме!
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Около 90 000 военнослужещи ще участват в най-мащабното учение на НАТО от десетилетия насам, известно като "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще започне следващата седмица и ще продължи до месец май, заяви днес американският генерал Крис Каволи, цитиран от Ройтерс.
80
0
 
5
 
! Отговори
ХАХАХХА КАРБОВСКИ преди 3 месеца
Хора... умрeх си от смех онзи ден, когато гледах някакво клипче на Карбовски с един бутафорен Калашник как обясняваше, че това било много сложно оръжие, с което никой българин не знаел как да воюва. Веднага се сетих за армиите от деца на *** Амин, които нямаха абсолютно никакви затруднения с този "сложен", според Карбовски инструмент на войната. Сладкодумник е, но му бяга реалността, ама ЯКО. Убягва му факта, че оръжията са лесни за употреба като детска играчка и са предназначени за всеки.
79
0
 
2
 
! Отговори
Ние от НАТО преди 3 месеца
Страха от направените смъртоносни грешки изяжда русофилите отвътре. На тях не им трябва враг. Те си го създават сами, като оправдание на собствените грешки. Егото ги кара да си измислят врагове и проблеми, защото нямат нужната човечност да се изправят достойно и да кажат "Да! Аз сгреших! Простете ми!" - и ние щяхме да им простим, не сме животни. Стигнахме етапа в който ще сме или ние от НАТО или те. Живот без страх! НАПРЕД БЪЛГАРСКИ МЪЖЕ! ДА ЖИВЕЕ НЕЗАВИСИМА ОТ РУСИЯ БЪЛГАРИЯ!
78
3
 
5
 
! Отговори
Слава Украини! преди 3 месеца
Героем Слава! Героите се бият за семействата си, за децата си и за това да имат дом! Поклон! Руските терористи няма да спечелят тази война. Русия има исторически проблем, че не си знае границите и ние трябва да и покажем къде са. Со кротце, со благо и со малце кьотек!
77
0
 
1
 
! Отговори
Пак преди 3 месеца
Налазиха рузките ***!
76
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само държавни ръководители могат да вдигат ръка на робите си, банкерите - не!! Разбра ли Хърцпацурян!! Дразниш!!
75
5
 
3
 
! Отговори
БРАВО! преди 3 месеца
ЛЕВОН ХРАПРЪЦОМЯНГ, ЕДИН ВЕЛИК БЪЛГАРИН! ПОКЛОН ГОСПОДИНЕ! ПОКЛОН ДО НЕБЕСАТА!
74
0
 
3
 
! Отговори
ЛЪВ? преди 3 месеца
В България не е имало лъвове от времената на Римската Империя. И освен това "лъвски скок" това е доста остаряло понятие - лъвовете не се славят с могъщи скоци. Ще ме прощавате, но ако помислим прагматично, ще излезе, че този лъвски скок на Левски .. айде да не продължавам, че като ви знам колко сте неуки, ще вземе да вложите в думите ми авторство, без да имате дори понятие за дебата дали този скок не е притча или хипербола, целяща да възвеличи Апостола, и да ме анатемосате като ***.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българския лев е обвързан с еврото още от както Германия смени немската марка. Ние практически вече сме с евро.
72
1
 
2
 
! Отговори
ДА! (на еврото) преди 3 месеца
Аз нямам нищо против България да влезе в белия свят и да я гледат с уважение и респект, защото тук се плаща с Евро. БЪЛГАРИЯ СИЛА! ТУК НЕ Е МОСКВА! 1 евро = 99 рубли.
71
2
 
2
 
! Отговори
Стига трихте преди 3 месеца
Гадове!
70
4
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
АРМЕНЦИ,ВИЕ СТЕ ОСМАНСКИ И СЪВЕТСКИ ТУРЦИ! НЕ ВИ ИСКАМЕ СРЕД НАС! РАЗКАРАЙТЕ СЕ ОТ НАШАТА БЪЛГАРСКА РОДИНА И СИ ВЪРВЕТЕ ВЪВ ВАШАТА АРМЕНИЯ! ОКУПАТОРИ !