Нов скандал с "Аз съм българче": Украинче веело знамето върху книгата на Вазов

На корицата на сборника се вижда дете, облечено със синьо-жълт пуловер
Обновена: 22 яну 2024 19:23 | 22 яну 2024 19:00, Нели Христова
327
Нов скандал с "Аз съм българче": Украинче веело знамето върху книгата на Вазов
Снимка: Facebook

Само седмица, след като на Министерството на образованието и науката му се наложи да обяснява, че никой няма намерение да маха "Аз съм българче" на Иван Вазов от учебната програма, в социалните мрежи се завихри нов странен скандал със стихотворението.

Кой облече "Аз съм българче" с украинския флаг, този въпрос си задават потребители в социалните  мрежи, пишат от "24 часа".

А поводът е сборник със стихотворения на Иван Вазов. На корицата на сборника се вижда дете, облечено със синьо-жълт пуловер, в който потребители на фейсбук разпознават флага на Украйна, да вее българското знаме.

В сборника са включени едни от най-популярните и родолюбиви стихове на патриарха на българската литература Иван Вазов.

"Преди няколко дни пропуснах да се включа в надвикването в социалните мрежи, че "Аз съм българче" на Иван Вазов ще бъде премахнато от учебната програма, защото това няма как да стане, а и се виждаше, че е фалшива новина. Така се и оказа, образователното министерство обясни, че в никакъв момент не е обсъждано подобно нещо. Но разни политици яхнаха идеята, за да изглеждат твърде родолюбиви в очите на електората", пише Пепа Петрова във Facebook.

Аз не мога да си представя, че някоя държава ще отдаде чак такава чест на българския флаг, пише още Петрова.

Под поста на живеещата в Лос Анжелис, САЩ, журналистка се завихря сериозна дискусия. Като мнозина я обвиняват във фалшива новина. Но не липсват и потребители, които стигат до крайности. И дори заплахи за линч срещу издателите на сборника.

Книгата с тази корица е издадена още през 2002 г. и е на пазара вече 22 години като за първи път някой прави асоциация на дрехата на детето с Украйна, се казва в позиция на издателите от "Хермес" пред сайта "Площад Славейков". Автор на илюстрацията е художникът Борис Стоилов, който има над 1000 корици на книги.

Само преди дни се разви друг скандал, отново около стихотворението на Вазов. От МОН излязоха и с позиция по случая.

В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението „Аз съм българче" от Иван Вазов. Това се посочва в категорична публична позиция на Министерството на образованието и науката. Повод за нея са поредица от неверни внушения на политици, които през последните дни разпространяват фалшиви твърдения, свързани с творбата и изучаването ѝ в българските училища.

Още за случая вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
мноо сте зле честно (някои коментиращи), рисувано е много преди войната на рушландия в Украйна, ама то и заблудата за "освободителите" така сте я прегърнали
259
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Както виждате, човекът не може да рисува, а само да прекопирва,да аранжира колажчета с картинки от интернет и да ги продава на издателствата.
258
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво евроатлантици...продадох те и Аз съм българче ,пореден успех на внуците на поп Кръстю !!!
257
6
 
7
 
! Отговори
арт критик преди 3 месеца
Къв е тоя мъженствен хидроцефал?
256
4
 
8
 
! Отговори
Хермес преди 3 месеца
Има няколко издания с тази корица, първото е от 2015 г.Няма издание с такава корица преди 2015 г.Ако някой може да опровергае този факт ще се радвам, да посочи издание на това произведение от Хермес, предхождащо 2015г.
255
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За център на композицията са използвани активни цветове, топъл и студен характерно за илюстрациите за деца. Ясно, че е непонятна материя на копейките. Гледайте руски детски книжки (не от лошия запад) дали тези 2 основни цвята ги има и пак пишете небивалици. Под вола теле няма да намерите, но търсете.
254
9
 
6
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 3 месеца
Не пишете глупости! Вижте кога е издадена книгата !!! Няма никаква пропаганда има само обезумели хора,правещи *** внушения !!!
253
5
 
4
 
! Отговори
Егати мало преди 3 месеца
Умниците пишат тука ! Затова сме на такова дередже, защото все някого или нещо мразим, и то в повечето случаи без съществена причина !
252
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЖИВА ДА НЕ БЯХ..УКРО *** РАЗВЯВА БЪЛГАРСКИЯТ ФЛАГ !!
251
17
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 3 месеца
Ами много ясно, Вазов е бил просветен човек, в Руско-турската освободителна война, най-много жертви са дали украинците - които не вярва да се качи на шипка и да прочете имената. Отново украинците ни освобождават от фашизма - трети украински фронт на червената армия на която до скоро имаше монумент в центъра на София - не може да промените историята, Вазов я е увековечил! Дори да сме махнали паметника, славните украински герои ще са вечни!
250
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СВАЛЯЙ...ЖЪЛТО + СИНИЯТ *** !!!
249
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм бългаче...скоро ще се чета аз съм украинче !!!!
248
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гледайте пишман русофилите в коментарите как са се възпалили. Четете бе неграмотници. Изображението е на корицата от 2006-та година. Много сте зле русофилчета - абсолютни хайвани.
247
9
 
21
 
! Отговори
Хахо преди 3 месеца
Тоя художник да грабва автомата и марш в украйна да се бие за хохлите
246
11
 
26
 
! Отговори
АЗ преди 3 месеца
Този така наречен "художник" трябва да бъде линчуван , за да проумее, тук е България не Покрайна! Пре достатъчно е, че им издържаме туристите, а сега чрез такива"художници" се посяга и на българчето, което е заменено с украинче! Наглост, безочие и жалко чуждопоклонничество!
245
1
 
14
 
! Отговори
И.Б. преди 3 месеца
Аз пък можех да помисля, че украинче в България така се е захласнало по българската култура, че в душата си вече е българче и развява българското знаме.
244
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То и пред общината в Софето има УКРИНСКО знаме ,... ЗАЩО ?
243
4
 
17
 
! Отговори
gg преди 3 месеца
да се изтегли от пазара и да се смени корицата! няма нужда от укри... те имат от нас ;)
242
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
то и детето е с женствен вид,а е момче,не прилича на българче.и е с цветовете на украинската държава.срамота.не виждате ли?
241
18
 
13
 
! Отговори
хунка преди 3 месеца
Русофилията съвсем е изперкала.