Нов скандал с "Аз съм българче": Украинче веело знамето върху книгата на Вазов

На корицата на сборника се вижда дете, облечено със синьо-жълт пуловер
Обновена: 22 яну 2024 19:23 | 22 яну 2024 19:00, Нели Христова
327
Нов скандал с "Аз съм българче": Украинче веело знамето върху книгата на Вазов
Снимка: Facebook

Само седмица, след като на Министерството на образованието и науката му се наложи да обяснява, че никой няма намерение да маха "Аз съм българче" на Иван Вазов от учебната програма, в социалните мрежи се завихри нов странен скандал със стихотворението.

Кой облече "Аз съм българче" с украинския флаг, този въпрос си задават потребители в социалните  мрежи, пишат от "24 часа".

А поводът е сборник със стихотворения на Иван Вазов. На корицата на сборника се вижда дете, облечено със синьо-жълт пуловер, в който потребители на фейсбук разпознават флага на Украйна, да вее българското знаме.

В сборника са включени едни от най-популярните и родолюбиви стихове на патриарха на българската литература Иван Вазов.

"Преди няколко дни пропуснах да се включа в надвикването в социалните мрежи, че "Аз съм българче" на Иван Вазов ще бъде премахнато от учебната програма, защото това няма как да стане, а и се виждаше, че е фалшива новина. Така се и оказа, образователното министерство обясни, че в никакъв момент не е обсъждано подобно нещо. Но разни политици яхнаха идеята, за да изглеждат твърде родолюбиви в очите на електората", пише Пепа Петрова във Facebook.

Аз не мога да си представя, че някоя държава ще отдаде чак такава чест на българския флаг, пише още Петрова.

Под поста на живеещата в Лос Анжелис, САЩ, журналистка се завихря сериозна дискусия. Като мнозина я обвиняват във фалшива новина. Но не липсват и потребители, които стигат до крайности. И дори заплахи за линч срещу издателите на сборника.

Книгата с тази корица е издадена още през 2002 г. и е на пазара вече 22 години като за първи път някой прави асоциация на дрехата на детето с Украйна, се казва в позиция на издателите от "Хермес" пред сайта "Площад Славейков". Автор на илюстрацията е художникът Борис Стоилов, който има над 1000 корици на книги.

Само преди дни се разви друг скандал, отново около стихотворението на Вазов. От МОН излязоха и с позиция по случая.

В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението „Аз съм българче" от Иван Вазов. Това се посочва в категорична публична позиция на Министерството на образованието и науката. Повод за нея са поредица от неверни внушения на политици, които през последните дни разпространяват фалшиви твърдения, свързани с творбата и изучаването ѝ в българските училища.

Още за случая вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
27
 
6
 
! Отговори
Тагарев преди 3 месеца
Това не е скандал, а гордост!
219
21
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Горките хорица. Сменете името на Аз съм украинче! И забранете иван вазов- руски агент е!
218
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво лошо има в това! На мен примерно много мило ми стана когато един водещ по евроспорт България в екстаз от посредственото представяне на украинките в биатлона се провикна Слава на украина! И после друг пък директно каза, че целия свят освен некви китайци и корейци мразят Русия!
217
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
поголяма гнус е трудно да се измисли -това май е тагаренко на картинката
216
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
нормално за страна управлявана от американски слуги= вие какво очаквате =всички завоти за литий в украйна са амерканска собственоет=най плодородната земя и тя е продадена на американците -и сега укрите умипат защитавайки тая собственост=нали и кокорчо беше вкарал в бюджета продажба на българска земя след посещението на амерканските земеделци = опичаите си акъла да не мрът дезата ви защитаваики краваршингтонска собственост
215
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Умишлена и целенасочена стъпка на издателя, доказателство за степента на мозъчно увреждане от което страдат голяма част от умнокрасивите илитерати!
214
11
 
2
 
! Отговори
Чуждото знаме? преди 3 месеца
АВСТРИЙСКАТА империя с Бяло-Зелено-Червено знаме замалко да превземат Балканите барабар с Истанбул но Османският турчин им изпратил унгарският ПРОТЕСТАНТ Граф Тьокеши и те спрели и си тръгнали......КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР БАТЕНБЕРГ е АВСТРИЕЦА заради когото имаме австрийският бяло-зелен-червен трикольор...Батенберг е роднина и на Уиндзор и Романови но най-вече е от бяло-зелено-червена Австрия....Много лошото е че с това знаме Австрия си изтребила над 65% от населението във войни и си го сменили!
213
17
 
17
 
! Отговори
Андрешко преди 3 месеца
Поредната пълна глупост интерпретация продукт на нечий фантазиорски мозък.Тук няма нищо общо със каквото и да е украинско просто някои индивиди пушат некачествен матерял.Скандал е нещо друго но не и каквото и да е било от тази корица
212
6
 
2
 
! Отговори
АВЕЛ на Йехова преди 3 месеца
СИНЬО-ЖЪЛТИЯТ Египетски Сфинкс под формата на ЛЪВ е статуята от която се е родил БИБЛЕЙСКИЯТ животновъд АВЕЛ.........................В най-нови времена АНГЛИЧАНИН отчупил и откраднал ЧЕРВЕНАТА БРАДА на същия Египетски Сфинкс .........а според хумористи след това същия АНГЛИЧАНИН си завирал лицето в дирника на Сфинкса за да открие още нещо червено за крадене
211
8
 
2
 
! Отговори
Шпионин Буданов преди 3 месеца
До РАШИСТИван в Азов не е основател. Той в Азов беше главен ке не Фочистач.
210
14
 
5
 
! Отговори
Няма лошо преди 3 месеца
Нали емигрантите трябва да се интегрират, даже е похвално.
209
20
 
3
 
! Отговори
РАШИСТ преди 3 месеца
Българете сте фашисти, бандеровци и нацисти още вашият писател нацист ИВАН В АЗОВ е бил върл азовец основател на нацисткият полк Азов.
208
0
 
6
 
! Отговори
До 987 преди 3 месеца
Хаха, точно, няма по-заблудени мозъци от тия !
207
17
 
7
 
! Отговори
Ами то преди 3 месеца
Украинците са в голям процент българи, така че нищо нередно не виждам !
206
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пропагандното ниво е ударило дъното. Вече цитират случайни коментари в социалните мрежи.
205
2
 
9
 
! Отговори
Чужденец преди 3 месеца
След като посетих България, сега не се смея в цирка.
204
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Младо бандеровче фашистче. От азовците.
203
4
 
6
 
! Отговори
Укр преди 3 месеца
Сала Украини!!! Куроям сала!!!!
202
15
 
7
 
! Отговори
неуки русофили преди 3 месеца
До ей русофили, точно така понеже тогава не сме били част от Европа а НАТО изобще не е имало дядо Вазов залага на изконните българщини за да се противопостави на войстващия русофилизъм, ако беше жив сега патриаршя щеше да напише Аз сън европейче или Аз съм натовче, учете история нерзумни русофилски юроди родоотстъпници
201
2
 
13
 
! Отговори
це шо преди 3 месеца
екстра - украинче се определя като българче. Демокраси , еуроатлантизъм .... хахаха