Нов скандал с "Аз съм българче": Украинче веело знамето върху книгата на Вазов

На корицата на сборника се вижда дете, облечено със синьо-жълт пуловер
Обновена: 22 яну 2024 19:23 | 22 яну 2024 19:00, Нели Христова
327
Нов скандал с "Аз съм българче": Украинче веело знамето върху книгата на Вазов
Снимка: Facebook

Само седмица, след като на Министерството на образованието и науката му се наложи да обяснява, че никой няма намерение да маха "Аз съм българче" на Иван Вазов от учебната програма, в социалните мрежи се завихри нов странен скандал със стихотворението.

Кой облече "Аз съм българче" с украинския флаг, този въпрос си задават потребители в социалните  мрежи, пишат от "24 часа".

А поводът е сборник със стихотворения на Иван Вазов. На корицата на сборника се вижда дете, облечено със синьо-жълт пуловер, в който потребители на фейсбук разпознават флага на Украйна, да вее българското знаме.

В сборника са включени едни от най-популярните и родолюбиви стихове на патриарха на българската литература Иван Вазов.

"Преди няколко дни пропуснах да се включа в надвикването в социалните мрежи, че "Аз съм българче" на Иван Вазов ще бъде премахнато от учебната програма, защото това няма как да стане, а и се виждаше, че е фалшива новина. Така се и оказа, образователното министерство обясни, че в никакъв момент не е обсъждано подобно нещо. Но разни политици яхнаха идеята, за да изглеждат твърде родолюбиви в очите на електората", пише Пепа Петрова във Facebook.

Аз не мога да си представя, че някоя държава ще отдаде чак такава чест на българския флаг, пише още Петрова.

Под поста на живеещата в Лос Анжелис, САЩ, журналистка се завихря сериозна дискусия. Като мнозина я обвиняват във фалшива новина. Но не липсват и потребители, които стигат до крайности. И дори заплахи за линч срещу издателите на сборника.

Книгата с тази корица е издадена още през 2002 г. и е на пазара вече 22 години като за първи път някой прави асоциация на дрехата на детето с Украйна, се казва в позиция на издателите от "Хермес" пред сайта "Площад Славейков". Автор на илюстрацията е художникът Борис Стоилов, който има над 1000 корици на книги.

Само преди дни се разви друг скандал, отново около стихотворението на Вазов. От МОН излязоха и с позиция по случая.

В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението „Аз съм българче" от Иван Вазов. Това се посочва в категорична публична позиция на Министерството на образованието и науката. Повод за нея са поредица от неверни внушения на политици, които през последните дни разпространяват фалшиви твърдения, свързани с творбата и изучаването ѝ в българските училища.

Още за случая вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
5
 
11
 
! Отговори
Укропитек преди 3 месеца
Звездна нощ на Ван Гог. Укрофашист.
239
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Пълни глупости!Я, прочети какво е написала Peppa Petrova. Доста добре се е аргументирало и достатъчно ясно, че да я разберат и семпли личности като теб.
238
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
***, покажи ми тази комбинации от цветове в картини на сочени от теб художници. Що не кажеш на майка си да си сложи черна забрадка? Защото този символ значи нещо. И макар в случая с черната забрадка, светът няма да е изгубил нещо съществено, едва ли ще е приятно за семейството ти да се движи с такава забрадка. Същото и с използваната комбинация от синьо над жълто (и никакви други цветове). В 2006 тези цветове не са били натоварени със смисъла, с какъвто са натоварени сега. Ама си ***.
237
11
 
9
 
! Отговори
Русопитек преди 3 месеца
Забрана на използването на син и жълт цвят в изобр. изкуство. Леонардо, Рембрант, Ван Гог и т.н. всички са били укрофашисти пропагандатори.
236
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вероятно новия писател е от ПП или Вазов е от ПП )
235
6
 
16
 
! Отговори
ТИТИ преди 3 месеца
Ние БЪЛГАРИ ли сме или НЕ? Какви украинци , и какви простотии се изсипват вече в държавата ни ,просто нямам думи ! Училищата да се вземат в ръце и техните ръководители. Съвсем ще се обезличим като държава и ще изчезнем един ден !
234
11
 
33
 
! Отговори
Идеалист преди 3 месеца
От рано сутринта по проамериканските телевизии и БНР тече т.н. евроантлантическа пропаганда. Преди години старите комунисти искаха да ни направят 16 република на СССР. Днес внуците им искат да ни направят Украинци. Дядовците им поне не бяха хомосексуалисти!
233
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде са били копейките 2006 година хахахахахахахаха.
232
9
 
34
 
! Отговори
Модерно е преди 3 месеца
Детската градина на малкия боядисаха оградата точно така преди 2-3 месеца - отгоре синьо наполовина, а отдолу жълто. Модерно е. Укри сме. Впрочем ние сме фшкии без мозък и достойнство. Ядем им гадната храна дето внасят вече повече от 10 години внасят какви ли не ***, но ние производство нямаме. Пращаме им горива, оръжия, гледаме им децата и жените..
231
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Срам и позор..то бива слагачество..
230
14
 
21
 
! Отговори
Териториален преди 3 месеца
Не ни интересува от кога е корицата.... Важното е какво символизира за нас.... А именно война...
229
6
 
34
 
! Отговори
Пълни глупости! преди 3 месеца
Първото издание с тази корица е 2006 г. То бива фалшиви опорки, ама чак толкова!? Разчита се, че хората не четат книги и лесно ще се подведат! Това е отвратително!
228
5
 
14
 
! Отговори
Кимон преди 3 месеца
До и какво излизаЗащо да сменят корицата? Ще сменят блузата с други цветове и утре като някой ненормалник нападне държава със знаме с новите цветове, тия пак ще мучат
227
8
 
19
 
! Отговори
и какво излиза преди 3 месеца
В крайна сметка излиза, че книгата е на пазара вече 22 години, ама чак сега някой се сетил за цветовете на дрехите на детето. Елементарно е - наличните количества да си се продават така, а ако има нови издания да се смени корицата. Готово. Всичката драма тук е изкуствено създадена, а по коментарите се разбира, че много даже и не четат статията, а коментират. Лаици, обаче с мнение.
226
49
 
27
 
! Отговори
дрогирани копейки преди 3 месеца
Всички нормални хора подкрепят Украйна и русофилите беснеят!
225
12
 
5
 
! Отговори
Хан Соло преди 3 месеца
Украйна е пра-българска територия, украинците трябва да са загрижени за картинката, не ние.
224
2
 
14
 
! Отговори
SHEFA преди 3 месеца
СЛАВА БОЛГАРИА- ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!НЯМА ДА НИ ЗАТРИЕТЕ!
223
26
 
28
 
! Отговори
Кимон преди 3 месеца
Корицата е от 2006-а! 2006-А! Как копейките не мучахте досега? Как една копейка не се оплака през 2009-а, примерно?
222
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Станахме по-нисши от червей-без чест,без родолюбие.Абсолютен слугинаж!
221
19
 
18
 
! Отговори
Кака мара преди 3 месеца
Брях. Аз като бях малка имах такава близка. Синьо и жълто. Имах и една с бяло червено и зелено и се чудя от вчера на Иран или на Италия знамето съм носила. Полудяхте вече голяма омраза голяма злоба. Като паднат няколко ракети в София ще преосмисли приоритетите ама ще е късно. Ще видите колко е добър дядо ви пу