Проф. Кунчев: Пикът на грипа е до седмица, с по 25 хил. заразени дневно

Омикрон ни спаси, изпревари другите варианти, каза той
Обновена: 22 яну 2024 13:16 | 22 яну 2024 13:14, Анисия Иванова
80
Проф. Кунчев: Пикът на грипа е до седмица, с по 25 хил. заразени дневно
Снимка: Bulgaria ON AIR

Грипна епидемия в няколко области на страната и ръст на заболелите. Здравните експерти очакват епидемията в национален мащаб да настъпи в края на месеца.

"Грипната епидемия, за разлика от тази за Ковид-19, има съвършено различни параметри. При Ковид-19 заразяемостта е стотици пъти по-голяма. При грипа нещата са много по-бавни, но моделите са едни и същи, други са параметрите", заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Седмичните данни за разпространението на грипа показват по-малко от 80 хил. случая на грип в първата седмица на януари. В седмицата 7-14 януари те скачат до над 90 хил. Случаите на заразени нарастват плавно от август 2023 г. насам.

Всяка зима през януари и февруари се наблюдава висок скок на боледуващите от грип и остри респираторни заболявания.

По думите на проф.  Кунчев трябва да очакваме пика на грипа в последните дни на януари. Това сочат и данните от таблиците, които математикът от БАН показа в студиото на "България сутрин".

Очаква се в първите дни на февруари да имаме по около 25 хил. заразени на ден, заедно със скритата заболеваемост. След средата на март случаите на заразяване започват осезаемо да намаляват, показват прогнозните данни на анализатора.

"Късничко е за ваксинация, не е толкова ефективна вече. Ефективната мярка е да си слагате маска на обществени места. Особено в градския транспорт, болници, всички публични места. Слагате маска и случаите на грип ще паднат рязко", изтъкна проф. Кунчев.

Странно е колко се различават стойностите в различните области, отбеляза гостът.

"При Ковид-19 скритите числа са огромни, трябва да умножавате данните по 100. На ден се съобщават по 100-200 случая. Хората не се тестват. По-леко се кара от грипа, ако се вярва на наблюденията на лекарите. Ковид-19 може да ни изненада. Омикрон ни спаси, той изпреварва другите варианти", каза още проф. Кунчев.

"Оказват се 200 вида постковида и човек става мнителен. Една специфична умора, забравяте неща, нехарактерни болки в ставите. Хора на 30-40 години го изживяват това. Оказва се, че от подвариант на подвариант на Омикрон не се получава достатъчен имунитет. Сега сме с по-лек подвариант на Омикрона", поясни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 20. Май обичаш да плещиш празни приказки и пълни глупости а ?
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 20. Как ги преброи че намаляват ? Списък ли имаш ?
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Умрял от Ковид - "Вчера се имунизирах против грип." Позакъснял си :) Трябва още есента ,че да има ефект от ваксината .
20
11
 
7
 
! Отговори
Умрял от Ковид преди 3 месеца
До Анонимен 16 // Хора по пътищата има, но из форумите взеха да намаляват. И от ден на ден все по-малко антиваксъри остават, докато накрая не осатане ни един. И това е добре за бъдещето на Цивилизацията. С други думи, "естествен подбор".
19
6
 
9
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 3 месеца
Ам'чи много ПИКлив тоз грип уа!
18
0
 
1
 
! Отговори
леко повишаване преди 3 месеца
сега е 24 хиляди и 500 , а после 24,800- 25000 . Като лекото покачване на сигнал за насилие над непълнолетен от 1150-1200 . под 3-4 процента .
17
3
 
3
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХА преди 3 месеца
ХАХАХАХАХАХАХА
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 14. Те другите освен тебе щот си вакснат всички са ритнали камбанта...видиш ли има ли нема ли ора по пътя ?
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя няма ли кой да му запуши устата ?
14
12
 
9
 
! Отговори
Умрял от Ковид преди 3 месеца
Голям урожай от трупясали антиваксъри ни очаква. Вчера се имунизирах против грип. Правя го, когато съм на работа в чужбина, правя го и когато съм в България. От 20 години досега, НЕ съм боледувал от грип!!! Когато стартирах с имунизациите, се имунизирам не само срещу грип, а и срещу пневмония, жълта гостенка, Ковид, туберколоза - по рождение, хепатит А и хепатит Б и т.н. По логиката на антиваксърите отдавна съм се изпърдял за последно. Джулязна логика, нали? Пише ви умрелият от Ковид. Наздраве!
13
4
 
4
 
! Отговори
Гашо преди 3 месеца
Да ти задам един въпрос - липсва ли ти времето, когато "властваше", КунчеФФ??
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Треперещите мишки няма да умрат от ' корона' от Страх ще е !
11
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
неандерталци има навсякъде, ето вчера се качвам в граския транспорт с надлежно посвена маска, пред мене един индивид като почна да са сополеви, че бърше с ръкава, бърше, тръгнал на работа го чувам да говори по телефона, ама нещо бил настинал - ко си настинал бе ашланкуууло, ти направа река о саполи бришеш, а да не казвам как се изкиха - ми аз направо се преместих възможно най-далече - тръгнал на работа и ще зарази десетки други - ***
10
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако бяхме нормална държава ,този щяха да го резследват и окошарат за невярна информация и всяване на страх......
9
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами не е крив Кунчев, а липсващата култура на българина, който ходи да се вре по опашки, в магазина или в офиса сополив, кашлящ и кихащ! Пресен пример: на обяд в заведение, майка с дете в количка обядва, на съседната маса сяда семейство сополивци, които почват да разглеждат съдържанието на торбата с илачи от аптеката и да си пръскат капки в носа... Ето това ако не е простотия, здраве му кажи! Който е болен, да си седи вкъщи и да се лекува, а не да ходи да сее зараза на обществени места!
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
пак ще окоси антиваксърите - пфу
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лилееее, писака на грипа иде, ми маски каски, няма ли да ни спасявате пак.
6
3
 
8
 
! Отговори
Хах преди 3 месеца
А ще се бодем ли за щастие, а кауньо?
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На професор Кунчев и другите изкукуригали професори много им липсва доброто старо време на измамата ковит цял ден да тичат по телевизиите и да плашат хората, ваксини, бустери писиари, кпп-та пенсинерски час термометри по училища и детски градини ех какви времена бяха сега са едни унили тъжни личи си че им лисва много ковита.
4
3
 
8
 
! Отговори
Св.Кунча Триигленик преди 3 месеца
Боцнете се уа, за ваше "добро" е......